Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η "τραγική εικόνα" του κενοτάφιου του Λεωνίδα στη Σπάρτη, στη Βουλή.

9 Μαρτίου 2011.

Το θέμα της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει το κενοτάφιο του Λεωνίδα στη Σπάρτη, έφεραν στη Βουλή με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Πλεύρης Αθανάσιος.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


ΘΕΜΑ: "Τραγική Εικόνα στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα στη Σπάρτη".


Το Λεωνίδαιον ή Κενοτάφιο του Λεωνίδα, βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Σπάρτης, εντός του αρχαιολογικού χώρου. Είναι το μοναδικό μνημείο της αρχαίας αγοράς της Σπάρτης το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Η θέση του είναι απέναντι από το αρχαίο θέατρο της πόλης και πρόκειται για ένα ναόσχημο ταφικό μνημείο, κτισμένο με τετραγωνισμένους πωρόλιθους, στο οποίο σύμφωνα με τον Παυσανία μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα, που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες. Εκτιμάται ότι κτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι καταγγελίες για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει αφού κάποιοι έχουν καταστρέψει ένα τμήμα της περίφραξης και εισέρχονται στο εσωτερικό του τάφου όποθ και τον έχουν βάψει με σπρέι. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί εντός του μνημείου εστία μόλυνσης από τα απορρίμματα που αφήνουν τα άτομα που εισέρχονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιό λόγο δείχνει τέτοια τραγική εικόνα το Κενοτάφιο του Λεωνίδα?
2. Θα λάβετε μέτρα ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του?
3. Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για ένα λαμπρό μνημείο που δοξάζει τις ιστορικές προσωπικότητες και την αυτοθυσία τους για την πατρίδα?

Οι ερωτώντες Βουλευτές.

Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις. Β' Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.
Πλεύρης Αθανάσιος, Α' Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: