Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι αποδέχεται την διαμεσολάβηση Τσάβες.

3 Μαρτίου 2011.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησε με την πρόταση του συμμάχου του, προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του, υποστηρίζει στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Yosberides...(
... Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία όμως δεν αναφέρει καμία πηγή στην οποία να στηρίζει τις πληροφορίες της.

***Στο πολεμικό τοπίο, μια νέα αεροπορική επίθεση σήμερα, στην Μπρέγκα...
...Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.
«...Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης», ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. «Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα», τόνισε, ενώ και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή.
...Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: «Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα», ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

...Ο Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι. «...Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.
...Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, πολλοί άνδρες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Ρας Λανούφ, ενώ οι δικές τους δυνάμεις είναι στη Μπρέγκα και στην αλ-Ουγκάιλα.
...Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν.
...Σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ Φάχρι, μέλος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, τα προάστια της Μπρέγκα αποτέλεσαν το στόχο νέων αεροπορικών επιθέσεων χθες το βράδυ.

***Σε μια άλλη εξέλιξη...
...Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε ότι απορρίπτει πλήρως την ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα ανταποκριτής του Al Jazeera.
Ο Άμπντελ Τζαλίλ είπε επίσης ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν σχετικά με την πρωτοβουλία της Βενεζουέλας να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι εξετάζεται το ειρηνευτικό σχέδιο της Βενεζουέλας, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

***Ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι έχει στρατολογήσει περίπου 800 Τουαρέγκ...

...Περίπου 800 Τουαρέγκ από τον Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής από το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για να τον βοηθήσουν να καταπνίξει τη λαϊκή εξέγερση που αντιμετωπίζει, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών αυτών.
«...800 Τουαρέγκ από το Μαλί, τον Νίγηρα, την Αλγερία και τη Μπουρκίνα Φάσι έχουν στρατολογηθεί από τη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό του Καντάφι», δήλωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί.
«...Έχουμε τις ίδιες πληροφορίες», επιβεβαίωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Νίγηρα. Διευκρίνισε άλλωστε ότι ανάμεσα στους 800 Τουαρέγκ δεν υπάρχει «παρά μία μικρή ομάδα Τουαρέγκ από την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο». «Η πλειονότητα των μισθοφόρων αποτελείται από Τουαρέγκ από το Μαλί και τον Νίγηρα».
...Στο Μαλί, ένα μικρό γραφείο στρατολόγησης έχει δημιουργηθεί σε ένα ξενοδοχείο του Μπαμακό το οποίο ανήκει στη Λιβύη, στο οποίο ένας Λίβυος διπλωμάτης εκτελεί χρέη στρατολόγου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«...Όσοι φεύγουν τώρα ωθούνται από το εύκολο κέρδος. Αυτούς αποκαλούμε μισθοφόρους», δήλωσε ο Αμπντού Σαλάμ Αγκ Ασάλατ, πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης του Κιντάλ, στο βορειοανατολικό Μαλί.
...Αντίθετα «πολίτες Τουαρέγκ που ζουν στη Λιβύη θέλουν να φύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες», πρόσθεσε.
...Εξάλλου μία οργάνωση αρωγής νομάδων Τουαρέγκ, η Tekelte, εκφράζει την ανησυχία της για πιθανά αντίποινα εναντίον μελών αυτής της μειονότητας στη Λιβύη εξαιτίας της παρουσίας πολλών Τουαρέγκ στο πλευρό του Καντάφι.

***Συλλήψεις στρατιωτών του Καντάφι στην Μπρέγκα...
...Περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων της Τετάρτης, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.
«Πιάσαμε πολλούς αιχμαλώτους, τουλάχιστον εκατό», είπε ο εκπρόσωπος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
...Στην Μπρέγκα, μια σημαντική πόλη της ανατολικής Λιβύης όχι μόνο για τα πετρέλαιά της αλλά και επειδή ελέγχει την πρόσβαση στη Βεγγάζη, οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν την Τετάρτη, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό. Η πόλη βομβαρδιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Φάταχ αλ-Μογράμπι, αξιωματούχο του νοσοκομείου της Μπρέγκα. Άλλη μία αεροπορική επιδρομή έγινε το πρωί σήμερα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
...Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι παραβρέθηκαν στις κηδείες έξι θυμάτων των συγκρούσεων της Τετάρτης και ζήτησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι.
Στην Ατζαμπίγια, 150 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, δεκάδες άλλοι μετέφεραν τις σορούς πέντε θυμάτων στο κοιμητήριο. «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια», φώναζαν, μεταξύ άλλων.
...Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού με «μισθοφόρους». «Φαίνεται ότι ο Καντάφι ενισχύει τις δυνάμεις του με μισθοφόρους. Μάρτυρες είχαν στρατιώτες (και μισθοφόρους από το Τσαντ) να μετακινούνται προς το Ρας Λανούφ. Αναμένουμε να δούμε εάν θα επιτεθούν ή αν θα ενισχύσουν τη γραμμή μπροστά από τη Σύρτη», είπε....(ΑΠΕ, Γαλλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: