Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στόχος η αύξηση των εξαγωγών κατά 14%.

2 Μαρτίου 2011.
Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν, το τελευταίο οκτάμηνο, ξένους αγοραστές για τα προϊόντα τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση και να βελτιώσουν τις προοπτικές τους. Η εγχώρια αγορά, άλλωστε, έχει στεγνώσει από ρευστότητα και, πλέον, δεν περιμένουν πολλά από το δημόσιο τομέα.

...Την τάση επιβεβαιώνουν οι αριθμοί: μόνον κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 εγγράφηκαν στα εξαγωγικά μητρώα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) 24 επιχειρήσεις, από διάφορες περιοχές της χώρας (έναντι μόλις τεσσάρων διαγραφών), ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2010, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 34.
...Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από τα μητρώα του ΣΕΒΕ, από τις 34 νέες εγγραφές του 2010, οι 20 έγιναν μετά τον Ιούνιο, δηλαδή στο δεύτερο μισό του έτους. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποτυπώνει το συσχετισμό της αυξημένης εξαγωγικής «πρόθεσης» /δράσης με την οικονομική κρίση, καθώς όσο τα πράγματα «σκουραίνουν», οι επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο εκτός των συνόρων....Το 2009 στα εξαγωγικά μητρώα του ΣΕΒΕ είχαν εγγραφεί μόλις 11 επιχειρήσεις.
...Εξαγωγείς από ανάγκη; ερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς. «Το να πούμε κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό, αλλά η πρωτόγνωρη αύξηση των εγγραφών απ' όλη την Ελλάδα στα εξαγωγικά μας μητρώα, που φτάνει στο 40% για το πρώτο δίμηνο του έτους, σε σχέση με πέρσι, θεωρώ ότι δείχνει την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο κ. Λακασάς.
Μήπως, όμως, το άνοιγμα αυτό, ακριβώς επειδή το υπαγορεύει η ανάγκη, γίνεται με «πρόχειρο» τρόπο;
«...Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Ωστόσο, οι Έλληνες επιχειρηματίες προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις καταστάσεις και κατάλαβαν ότι πρέπει να προσεγγίσουν με σωστό τρόπο την ευρύτερη αγορά του εξωτερικού. Αν, μάλιστα, αξιοποιήσουν και τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα ‘Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων’, το οποίο τις επιχορηγεί σε ποσοστό 40%-45%, για να οργανώσουν και ενισχύσουν τις εξαγωγικές τους προσπάθειες, τότε το άνοιγμά τους θα είναι πολύ αποδοτικό», ανέφερε.
...Υπενθυμίζεται ότι, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο οι αιτήσεις υπαγωγής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 24 Μαΐου, ενισχύονται επενδύσεις προϋπολογισμού 30.000-250.000 ευρώ, με επιχορήγηση 40%-45% για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθός της, φτάνοντας μέχρι το 50% για κάθε ενδιαφερόμενο, εάν συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα. Η χρηματοδότηση καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

***Στόχο για ετήσιο ρυθμό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά 14%, θα πρέπει να θέσει για φέτος η κυβέρνηση, ώστε αυτές να αγγίξουν συνολικά τα 18,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒΕ. «Είναι σαφές ότι εισάγουμε υπερδιπλάσια από ό,τι εξάγουμε και σε επίπεδο πενταετίας αυτό θα πρέπει να το ισοσκελίσουμε», υπογραμμίζει η διοίκηση του Συνδέσμου.
...Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές -συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- αυξήθηκαν το 2010 κατά 10,8%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 16,2 δισ. (σ.σ. τα στοιχεία δεν είναι τελικά, αλλά εκτιμήσεις, εξαιτίας, όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ, ελλιπών τελωνειακών διασαφήσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010).

...Με βάση μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των εξαγωγών, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά σχεδόν 1%. Επομένως, «αν οι ελληνικές εξαγωγές δεν είχαν καταγράψει αύξηση 10,8% για το 2010, το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ θα είχε επιβαρυνθεί περαιτέρω, κατά περίπου 2,5%, ρίχνοντας την ελληνική οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει ότι η σημερινή συγκυρία της οικονομίας καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και την επένδυση σε μια στρατηγική εξωστρεφούς ανάπτυξης για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας...(ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: