Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δραματική αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν...

2 Φεβρουαρίου 2011.
Στο Ιράν καταγράφεται δραματική αύξηση στις εκτελέσεις μέχρι στιγμής για το 2011, τόνισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, ενώ το γραφείο της ανακοίνωσε πως ο ρυθμός των εκτελέσεων είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από πέρυσι......Εκφράζοντας την ανησυχία της για την ανιούσα αυτή, η Πιλάι δήλωσε πως τουλάχιστον 66 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τρεις γνωστοί διαφωνούντες, έχουν εκτελεσθεί τον Ιανουάριο.
...Η ίδια πρόσθεσε πως περίπου 300 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί για το σύνολο του περασμένου έτους.
«....Έχουμε καλέσει το Ιράν, ξανά και ξανά, να σταματήσει τις εκτελέσεις...», τόνισε η Πιλάι από το γραφείο της στη Γενεύη.
«...Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη που αντί να εισακούουν τις παρακλήσεις μας, οι ιρανικές αρχές φαίνεται να έχουν εντείνει τη χρήση της θανατικής ποινής», πρόσθεσε.
...Ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε πως από την παρακολούθηση των επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης και τις εκπομπές των μέσων ενημέρωσης προκύπτει πως ο ρυθμός των εκτελέσεων κυμαίνεται στις 18 με 25 κάθε μήνα. «Συνεπώς, τη φετινή χρονιά ο ρυθμός είναι τρεις φορές μεγαλύτερος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Πιλάι, μία πρώην δικαστίνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον μεγάλο αριθμό των καταδικασμένων σε θανατική ποινή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι, συλληφθέντες για ναρκωτικά, και ακόμη ακόμη ανήλικοι.
«...Η πολιτική διαφωνία δεν συνιστά έγκλημα. Είναι απολύτως απαράδεκτο να φυλακίζονται άνθρωποι για σχέσεις τους με τις ομάδες της αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον να εκτελούνται για τις πολιτικές απόψεις, η την εμπλοκή τους», τόνισε.
...Αυτού του είδους η συμπεριφορά της κυβέρνησης συνιστά παραβίαση των συνθηκών του ΟΗΕ για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει και το ίδιο το Ιράν, τόνισε η Πιλάι. «Καλώ το Ιράν να εφαρμόσει ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, με απώτερο στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής», πρόσθεσε.
«...Τουλάχιστον, καλώ τις ιρανικές αρχές να σεβασθούν τις διεθνείς συμβάσεις που εξασφαλίζουν μία προσήκουσα δίκη και την προστασία των δικαιωμάτων όσων αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή και να μειώσουν προοδευτικά τη χρήση της, ενώ παράλληλα την καλούμε να μειώσουν τον αριθμό των αδικημάτων που την επισύρουν», δήλωσε η Πιλάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: