Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Τον Μάρτιο τα...σπουδαία...

4 Φεβρουαρίου 2011.
Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταξύ των 17 ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής...συγκεκριμένα, σ
το σχέδιο κοινής δήλωσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από τον Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».....Παράλληλα, Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο, λίγο πριν το γεύμα εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.
...Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα διεξαχθεί
έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου...
"... Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ...", δήλωσε η καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν και πως οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». «Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις», κατέληξε η Μέρκελ.
...Από την πλευρά του ο Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε «χέρι- χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».
«...Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», ανέφερε. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η ΕΕ έλαβε «έκτακτα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «έκτακτες καταστάσεις».
***Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου. «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», κατέληξε.

***Από το Μόναχο, όπου συμμετέχει σε Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει ενισχυμένη από την κρίση ως προς το σκέλος της «Οικονομικής Ένωσης». Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση από μια αυστηρή πολιτική δημοσιονομική εξυγίανσης».

***Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τη σταθερότητά της. «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» τόνισε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου αντικρούοντας την απαισιοδοξία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ της Διάσκεψης.
Ο κ. Σόρος προειδοποίησε ότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί». Απηύθυνε επιτακτική έκκληση στην ΕΕ να διορθώσει «λάθη» στους υπό διαμόρφωση μηχανισμούς για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σόρος προέβλεψε ότι τα σημερινά δεδομένα οδηγούν στην «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων: την Ευρώπη των πλεονασματικών χωρών που θα προχωρά και την Ευρώπη των ελλειμματικών χωρών που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των χρεών τους». Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Ο χρόνος πιέζει την ΕΕ για να ανοίξει επειγόντως το θέμα της διαμόρφωσης της μελλοντικής αρχιτεκτονικής», είπε.
...Προβληματικό κατά τον κ. Σόρος είναι ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μείωση των σημερινών χρεών», παρά το γεγονός ότι στο μόνιμο μηχανισμό κρίσεων από το 2013 συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης. Για το λόγο αυτό ο μεγαλοεπενδυτής προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις των αγορών που θα δοκιμάσουν τις αντιστάσεις στην αναδιάρθρωση χρεών».

...Παράλληλα ο κ. Σόρος θεωρεί επιβεβλημένη την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου ώστε να είναι σε θέση όχι μόνον να χορηγεί πιστώσεις, αλλά να διευρυνθούν τα ίδια κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του και για την αγορά ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους χώρας-μέλους της Ευρωζώνης....

***Η ΕΕ θα βγει από την κρίση με ενισχυμένο το σκέλος της Οικονομικής Ένωσης, εκτίμησε ο επίτροπος Όλι Ρεν από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
...Αρκετά χρόνια μετά τη Νομισματική Ένωση ήταν πλέον καιρός και για την ενίσχυση της Οικονομικής Ένωσης, είπε ο κ. Ρεν. Πρόσθεσε δε ότι το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες συνιστά ένα «αποφασιστικό βήμα για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για το ευρώ».
...Ο επίτροπος εκτίμησε ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση από μια αυστηρή πολιτική δημοσιονομική εξυγίανσης» και συμπλήρωσε ότι «για την ΕΕ το 2011 δεν θα είναι η χρονιά της κρίσης αλλά η χρονιά των μεταρρυθμίσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: