Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μεγαλειώδες πάθος....

4 Φεβρουαρίου 2011.
Ειρηνικά, εξελίσσεται μέχρι αυτήν την στιγμή, (21.50) το τεράστιο συλλαλητήριο κατά του Μουμπάρακ, στο Κάιρο, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες  χιλιάδες Αιγύπτιοι ...Χιλιάδες άνθρωποι  περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της «Ημέρας της Αποχώρησης» στην πλατεία Απελευθέρωσης, που υπολογίζεται από τα διεθνή πρακτορεία, σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.....
...Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια, που για να εισέλθει κανείς μέσα στην πλατεία πρέπει να περάσει πάνω από δέκα ελέγχους, με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να περάσει από σωματική έρευνα.
Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα στον χώρο της πλατείας που να δημιουργήσει οποιοδήποτε επεισόδιο....
...Μέσα στην πλατεία, το σύνθημα που επικρατεί είναι «φύγε». Ένα άλλο σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται από το πλήθος «εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις», από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και ζητά την «εδώ και τώρα» παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

...Οι εικόνες της συγκέντρωσης εναλλάσσονται συνεχώς με τον κόσμο να ανεμίζει αιγυπτιακές σημαίες, να τραγουδά, να δείχνει πανώ που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος, να προσεύχεται άλλες φορές (τις ώρες της προσευχής) και να χειροκροτά τους ομιλητές της εκδήλωσης.
...Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε ηλικίας. Μπορεί κανείς να δει και πολλά παιδιά και πολλές γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες που δίνουν το δικό τους δυναμικό παρών.
....Ο χώρος της πλατείας έχει γεμίσει τόσο πολύ ασφυκτικά, που δύσκολα μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στον χώρο της ειρηνικής διαδήλωσης, καθώς χρειάζεται αρκετά λεπτά για να διασχίσει μερικές δεκάδες μέτρα μόνο.
...Υπάρχουν ακόμη και μέλη από την οργάνωση της συγκέντρωσης που συλλέγουν οποιαδήποτε σκουπίδια μπορεί να μαζευτούν στον δρόμο, έτσι ώστε να αφήσουν καθαρούς τους δρόμους μετά την διαδήλωση.
....Σαφώς, μέχρι αυτήν την ώρα, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά του χώρου της πλατείας για να εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή.
...Πάντως, στον αιγυπτιακό ουρανό πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, δεν έχουν σταματήσει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα για να βλέπουν το τι γίνεται στον χώρο της συγκέντρωσης.
....Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί ούτε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο και φυσικά και οι εικονολήπτες που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες αυτές που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν για τον όγκο και τον παλμό του κόσμου.

***Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στην Αλεξάνδρεια. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη «Κορνίς», όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.

***Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, για να βοηθήσει στον «κατευνασμό» της κατάστασης, ανακοίνωσε το γραφείο του.
...Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του δεν απέκλεισε σήμερα να διεκδικήσει τη διαδοχή του Μουμπάρακ, εκτιμώντας πάντως ότι αυτός ο τελευταίος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία «ως το τέλος Αυγούστου» που λήγει η θητεία του.
«Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει ως το τέλος Αυγούστου», δήλωσε ο Μούσα, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ο Μούσα «πήγε στην πλατεία Ταχρίρ για να βοηθήσει στον κατευνασμό», ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

***Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.
...Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αιγύπτιος διπλωμάτης είπε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, αλλά διατηρώντας την «αξιοπρέπειά» του.
Αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και απαντώντας στην ερώτηση τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος, είπε: «Όχι, δεν θα κατέβω. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να δράσω σαν παράγοντας αλλαγής».
«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. 
***Στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία.
«Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα», δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
«Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Μπαν προσθέτοντας ότι «όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο».
...Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε εξάλλου σήμερα στη Γενεύη πως η αλλαγή «έρχεται στην Αίγυπτο, όπως ήρθε στην Τυνησία», και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να τερματιστούν «οι βιαιότητες και η αιματοχυσία».
«...Τα καθεστώτα που στερούν από τον πληθυσμό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα και βασίζονται σ' έναν ανελέητο μηχανισμό ασφαλείας για να επιβάλλουν τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένα μακροπρόθεσμα να πέσουν», επέμεινε η Νάβι Πιλάι.
...Ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, Μοχάμεντ Ταντάουι, έκανε μία δήλωση για να εξομαλύνει την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί (σ.σ.: τον Σεπτέμβριο), αλλά και πάλι δεν φαίνεται να τους αποτρέπει από την πραγματοποίηση τεράστιας συγκέντρωσης στην «Πλατεία Απελευθέρωσης».

...Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με το νέο Αντιπρόεδρο.
...Η σημερινή 11η ημέρα των διαδηλώσεων θεωρείται η πλέον σημαντική, καθώς όλοι αναμένουν την απάντηση στο τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα: θα παραιτηθεί ή όχι ο Πρόεδρος Μουμπάρακ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: