Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Κάιρο.

3 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 09.17.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά εναντίον διαδηλωτών κατά του προέδρου Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αυξάνοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ιατρική πηγή...
«...Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά τις τελευταίες τρεις ώρες...», δήλωσε ο δρ. Αμρ Μπαχάα, από μια κινητή νοσοκομειακή μονάδα σε τέμενος κοντά στην πλατεία...«...Τα περισσότερα από τα θύματα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες τρεις ώρες, πολλά με τραύματα από σφαίρες....», πρόσθεσε ο γιατρός εκτιμώντας ότι ο αριθμός των τραυματιών από την Τετάρτη ξεπερνά τους 1000...
Τα πυρά προέρχονταν από το σημείο όπου έχουν πάρει θέση οι οπαδοί του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. 
...Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν πυροβολισμοί. Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί», δήλωσε ο υπουργός Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση.

...Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
...Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία μετά την ειρηνική διαδήλωση ζήτησαν από τον στρατό να επέμβει.
...Παράλληλα, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, που απαιτούσαν την απομάκρυνσή του.
...Τις εικόνες μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Επίσης, το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό ενός διαδηλωτή στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

***Εφιαλτική ήταν η χθεσινή μέρα στο Κάιρο καθώς τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ κατά τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούν την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια επικαλούμενο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
...Αμέσως μετά και το ίδιο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, την αύξηση των νεκρών και των τραυματιών δίνοντας τα ίδια στοιχεία με το Αλ Αραμπίγια.
«...Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters ένας γιατρός από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.
...Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών των διαδηλώσεων ανέρχονται περίπου στους 300.
...Χθες το πρωί, χιλιάδες υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους έφτασαν στις άκρες της πλατείας Ταχρίρ, της οποίας οι είσοδοι φρουρούνται από άρματα μάχης. Μετά από ώρες έντασης, επιτέθηκαν χωρίς σταματημό. Οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά βίαιες, με χτυπήματα με πέτρες, ρόπαλα, σιδερόβεργες και μερικές φορές και με μαχαίρια. Ένα παιδί δέκα ετών, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε αναίσθητο στο νοσοκομείο.
...Σε ορισμένα σημεία οι υποστηρικτές του προέδρου, επιτέθηκαν καβάλα σε άλογα ή καμήλες, αλλά απωθήθηκαν. Ορισμένοι, που έπεσαν στο έδαφος, ξυλοκοπήθηκαν άγρια...μέχρι αιματοχυσίας. Άλλοι έριχναν πέτρες από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των κτιρίων με θέα στην πλατεία.
...Συγκρούσεις έγιναν επίσης κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο στεγάζει ανεκτίμητους θησαυρούς της φαραωνικής περιόδου. Οι στρατιώτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του ιδρύματος, αλλά αργά το απόγευμα, δύο βόμβες μολότοφ έπεσαν στην αυλή του μουσείου. Με εξαίρεση τις προειδοποιητικές βολές νωρίς το απόγευμα, ο στρατός δεν παρενέβη, προσπαθώντας μάλλον να βρει καταφύγιο.
...Το σούρουπο, δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν κατά των διαδηλωτών, αλλά η προέλευσή τους δεν ήταν σαφής. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση αστυνομικοί με πολιτικά ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, πληροφορία που διαψεύστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων, είναι εμφύλιος πόλεμος, δήλωσε με θλίψη ο Μοχάμεντ Σαγιέντ Μοστάφα 26 ετών.

«...Ο στρατός απέτυχε στην δέσμευσή του για την προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών. Το γεγονός ότι μια τέτοια βία μπορεί να συνεχιστεί ενώ βρίσκονται (οι στρατιωτικοί) στο χώρο αυτό θέτει το ερώτημα, αν έλαβαν εντολή να μην επέμβουν», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία. Τ
...ο μεσημέρι, ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αποκατασταθεί η «ασφάλεια και η σταθερότητα». «Οι διεκδικήσεις σας έχουν ακουστεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
...Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε αρκετές πόλεις για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους, μετά την χθεσινή ομιλία του Μουμπάρακ. «Τώρα πρέπει να τον αφήσουμε ήσυχο, να τελειώσει τη θητεία του. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελούνταν από κλέφτες. Έφυγαν είναι καλό αυτό», δήλωσε η Νάντια Γιούσεφ Αμπντάλα, 60 ετών, στο Σουέζ.
...Αλλά πολλοί δεν είχαν την ίδια γνώμη. Η Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν «όλα τα επιμέρους μέτρα που προτείνονται» από τον Πρόεδρο και αρνήθηκαν να τον αφήσουν να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
...Το κίνημα διαμαρτυρίας κάλεσε για μια νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή, που ονομάστηκε «Παρασκευή της αποχώρησης», στην οποία σκοπεύει να συγκεντρώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
...Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε εν μέρει αποκατασταθεί από το μεσημέρι, μετά από περισσότερες από πέντε ημέρες διακοπής. Και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει από την Παρασκευή στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια (βόρεια) και το Σουέζ (ανατολικά), έχει χαλαρώσει.

***Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν δήλωσε αργά σήμερα ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για να μπορέσει να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να σεβαστούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
...Ο κ. Σουλεϊμάν κάλεσε «όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων και να επιστρέψουν στα σπίτια τους σεβόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να υποστηριχτούν οι προσπάθειες του κράτους να επιστρέψει η ηρεμία και η σταθερότητα» μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. «Οι μετέχοντες στις διαδηλώσεις κατέστησαν σαφές το μηνυμά τους» είπε.
«...Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις έχει ανάγκη από τη διακοπή των διαδηλώσεων και την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα» πρόσθεσε ο διορισμένος από τον κ. Μουμπάρακ αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.

...Χθες, Τρίτη,  σε σύντομη εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Σουλεϊμάν ανεφερε ότι θα ξεκινήσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση «σχετικά με όλα τα αιτήματα που έχουν σχέση με συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις». Αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης εμμένει στην αρχική του θέση: στην άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: