Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Δεύσμευση Νικητιάδη για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης.


3 Φεβρουαρίου 2011

Το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σε συνέχεια της προηγούμενης Ερώτησης του Βουλευτή και της αντίστοιχης Απάντησης του Υπουργείου, η άμεση ανάγκη αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά τόσο μέσα από την τοποθέτηση του κ. Αποστολάκου, όσο και από την ομιλία του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γ. Νικητιάδη.
Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής επανέφερε το αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» για εθελοντικές εργασίες των μελών του στο θέατρο και τον περιβάλλοντα χώρο, το οποίο είχε απορρίψει προ δύο μηνών το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο κρατικό αγαθό και ευθύνη της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας να το προστατεύσει, είναι και κοινωνικό αγαθό. Διερωτώμαι λοιπόν, γιατί δεν επιτρέπεται να γίνουν από τον ΓΙΤΙΑΔΑ σωστικές ενέργειες; Μιλάμε για εξέχοντες ανθρώπους της Σπαρτιατικής κοινωνίας, νέους ανθρώπους, επιστήμονες, καταξιωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να κάνουν εργασίες όπως ο καθαρισμός του κοίλου κ.λ.π.» τόνισε ο κ. Αποστολάκος
Στη συνέχεια ο Λάκωνας Βουλευτής προσκάλεσε τον Υφυπουργό να επισκεφθεί το την περιοχή και επί τόπου να εξεταστούν συλλογικά όλα τα τοπικά θέματα της αρμοδιότητάς του (Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, Ξενία Σπάρτης κ.α) με στόχο την εξεύρεση λύσεων.
Με τη σειρά του ο Υφυπουργός κ. Νικητιάδης καταρχήν αποδέχθηκε την πρόσκληση για άμεση επίσκεψη στη Σπάρτη και στη συνέχεια αναγνώρισε την ορθότητα των επισημάνσεων του κ. Αποστολάκου σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. «Από την πλευρά σας έχετε δίκιο. Υπάρχει μία πολύμηνη καθυστέρηση», την οποία όμως απέδωσε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών που όφειλε να προβεί στις αναγκαίες εργασίες στο χώρο του Θεάτρου και επί τόσο καιρό για διάφορους λόγους δεν έχει πραγματοποιήσει.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και μετά τη συστηματική πίεση του κ. Αποστολάκου, την οποία παραδέχθηκε και ο Υφυπουργός, ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης του έργου. Παράλληλα υπενθύμισε πως το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Διαδρομή – περιήγηση του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης» και στο έργο «Προστασία – Διαμόρφωση – Ανάδειξη – Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων Σπάρτης» του ΠΕΠ Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 991.000 €.
Τέλος, ο κ. Νικητιάδης πρότεινε την υπογραφή τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – Δήμου Σπάρτης - Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» με αντικείμενο την αποκατάσταση, τη συντήρηση και τη φύλαξη του Θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου. Πρόταση που χαιρέτησε ο Βουλευτής κ. Αποστολάκος και για την οποία δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη συνεννόηση των τοπικών φορέων με στόχο την άμεση υλοποίησή της.   
             Σχετικοί σύνδεσμοι:


  Ο Γιτιάδας, «Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης»

  • www.gapostolakos.gr/
  Γρηγόρης Αποστολάκος Βουλευτής Νομού Λακωνίας



(Δελτίο τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: