Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πως διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση για το 2011.

18 Φεβρουαρίου 2011.

Οι επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική συγκυρία αλλά και όλοι εκείνοι οι αρνητικοί εσωτερικοί παράγοντες που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό, είχαν ως αποτέλεσμα την πτωτική τάση του τουρισμού κατά το 2010, με επιδόσεις ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων.

Θεωρείται παρακινδυνευμένο και αρκούντως πρόωρο, να δοθεί μια ασφαλής εκτίμηση σε σχέση με την πορεία του ελληνικού τουρισμού για την χρονιά που διανύουμε.


Αισιόδοξες είναι οι ενδείξεις με πιθανότητα διψήφια αύξηση της τουριστικής κίνησης εφέτος στη χώρα μας καθώς οι κρατήσεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές κάμψης.

Η θετική αυτή μεταβολή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενη αναταραχή και της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στους τουριστικούς προορισμούς της Β. Αφρικής και ειδικά την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, 4,5 εκατομμύρια τουρίστες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν εκτός Αιγύπτου και Τυνησίας εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία.

Άλλος ένας παράγοντας της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού αλλά και  στοιχείο ενδυνάμωσης της αισιοδοξίας ως προς την επικείμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης για το 2011, είναι η ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στη διαμονή.

Σημειώνεται ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς η μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική διαμονή θα δώσει ώθηση στην ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανέλιξη της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις, η εξέλιξη της τουριστικής σαιζόν για το 2011, εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στις αφίξεις από το εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορέσει να καλύψει τη μείωση του 20% που υπέστη κατά την τελευταία διετία ο τζίρος των ξενοδοχείων.



Δημήτρης Πολλάλης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξ.Ε.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: