Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πιέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

30 Ιανουαρίου 2011.
 
Το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του G7 πρέπει να καταρτίσουν αξιόπιστα προγράμματα περικοπής των ελλειμμάτων τους προτού οι αγορές χάσουν την υπομονή τους και γυρίσουν την πλάτη στα κρατικά τους ομόλογα. Σημειώνουμε εδώ, πως αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το economist το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 10 τρις δολάρια (στο 193,2% του ΑΕΠ, και ετήσιο έλλειμα αναμένεται στο 8,26% για φέτος, ενώ των ΗΠΑ φτάνει τα 7 τρις δολάρια (55% του ΑΕΠ), αλλά με πρόβλεψη για ετήσιο έλλειμα  το 2011 στο 19,6%! 
Παράλληλα για το 2012 το Ιαπωνικό έλλειμα αναμένεται στα 11 τρις δολάρια (202% του ΑΕΠ), ενώ το αντίστοιχο για τις ΗΠΑ επίσης στα 11 τρις (74% του ΑΕΠ).

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε με σημερινή του δήλωσε ότι θα δρομολογήσει φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, ωστόσο, η αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης και οι έριδες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Το σημαντικότερο από όλα είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική μας πειθαρχία και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς στα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας», επισήμανε ο Καν.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται, όμως, οι δύο υπερδυνάμεις και από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με πρόσφατο παράδειγμα την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας σε ΑΑ-, από ΑΑΑ που ήταν μέχρι πρότινος.
Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στην υποβάθμιση, ωστόσο, οι πρόσφατες προειδοποιήσεις σχετικά με τις υπέρογκες υποχρεώσεις των δύο κρατών εντείνουν τους φόβους ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες τους για αποκατάσταση της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας.

(Γ.Τ. με Πληροφορίες από Reuters & economist)

Δεν υπάρχουν σχόλια: