Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το 99% των κατοίκων ζητά την απόσχιση του Νότιου Σουδάν από τη βόρεια χώρα.

30 Ιανουαρίου 2011.

Ποσοστό άνω του 99% των ψηφοφόρων στο νότο του Σουδάν επέλεξε να χωριστεί από το βορρά, στο πρόσφατο δημοψήφισμα που θέτει τέρμα σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.
«Το ποσοστό υπέρ του χωρισμού είναι 99,57%», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, ενώπιον του πλήθους που ζητωκραύγαζε, κατά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα.



Το δημοψήφισμα αποτελούσε δέσμευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 με την οποία τερματίστηκαν πολλές δεκαετίες σύγκρουσης βορρά-νότου, στο μακροβιότερο εμφύλιο πόλεμο στην Αφρική, που υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ανάγκασε τέσσερα εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αποσταθεροποίησε την περιοχή.
Πέντε από τις δέκα περιοχές του πετρελαιοπαραγωγού νότου του Σουδάν επέδειξαν ένα ποσοστό 99,9% υπέρ του χωρισμού και το χαμηλότερο ποσοστό ήταν 95,5% υπέρ στη δυτική περιοχή Μπαχρ αλ-Γκαζάλ που συνορεύει με το βόρειο Σουδάν.

(Πηγή: ΑΠΕ, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: