Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Οι μισθοφόροι του Καντάφι οδεύουν προς τη Βεγγάζη.

15 Μαρτίου 2011.
Ο στρατός της Λιβύης ετοιμάζει επιχείρηση στη Βεγγάζη και ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι οργανώνει μια «ανθρωπιστική αποστολή», όπως την αποκάλεσε, για να τους «σώσει από τους αντάρτες» που ελέγχουν την πόλη...
...Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες»...


***Νωρίτερα, σήμερα...
...Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πριν λίγο, ότι οι πιστές δυνάμεις στον Μουάμαρ Καντάφι, έχουν εκκαθαρίσει πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς την πόλη της Αντζαμπίγια στα ανατολικά, η οποία βομβαρδίσθηκε απηνώς προτού εισβάλλουν τα κυβερνητικά στρατεύματα...
...Σε έκτακτο μήνυμά της, που προβλήθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες η λιβυκή κρατική τηλεόραση ενημέρωνε τους τηλεθεατές της πως «η πόλη της Αντζαμπίγια εκκαθαρίσθηκε από τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που σχετίζονται με την οργάνωση της Αλ Κάιντα», αναφερόμενη στους αντιφρονούντες, που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος. 
...Η μετάδοση αυτή εκτιμάται πως έγινε προκειμένου να σπαρεί πανικός μεταξύ του πληθυσμού της πόλης και των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που την υπερασπίζονται.
...Όπως ανακοίνωσαν οι αντιφρονούντες οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης της Αντζαμπίγια, απέκοψαν σήμερα την κύρια οδική αρτηρία που τη συνδέει με τη Βεγγάζη, ορμητήριο των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας.
...Άμαχοι και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σχηματίζουν με τα οχήματά τους μία μακρά σειρά μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης πριν κατευθυνθούν προς το Τομπρούκ, ανατολικά της Αντζαμπίγια. Άλλοι αντικαθεστωτικοί οργάνωναν οδοφράγματα στις οδούς της πόλης.
...Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν σήμερα με το πυροβολικό τους και την πολεμική αεροπορία την Αντζαμπίγια, τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών πριν τη Βεγγάζη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας είκοσι άλλους.
...Όπως δηλώνουν πηγές των ανταρτών, η ανατολική πόλη της Μπρέγκα έχει ανακαταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες εξακολουθούν την προέλασή τους.

«...Χάσαμε πλήρως την πόλη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι», παραδέχθηκε ένας από τους αντικαθεστωτικούς, ονόματι Νάσερ, στην Αντζαμπίγια.
...Παράλληλα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μία ομάδα από χώρες-παγκόσμιες υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, ευελπιστούν να μπορέσουν να διανείμουν σήμερα στον ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης, η οποία θα επιτάσσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Λιβύης.

«...Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Λίβανος, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάνουν προσπάθειες να συντάξουν μία απόφαση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί επισήμως (σήμερα) στα υπόλοιπα μέλη» του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ανωνύμως δυτική διπλωματική πηγή. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό, τόνισε επίσης η ίδια πηγή.

***Από την πλευρά του, ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο δηλώνοντας ότι μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο μέλλον το λιβυκό πετρέλαιο.
«...Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνομωτήσει εναντίον μας», δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. «Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί».
...Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ξεχώρισε ως «υπεύθυνη», είπε.
«...Οι Γερμανοί διατήρησαν σωστή στάση απέναντί μας, πολύ διαφορετική από αυτή άλλων σημαντικών χωρών της Δύσης», επεσήμανε ο Καντάφι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορέσει να συνεργαστεί στο μέλλον με γερμανικές εταιρείες.
...Εξάλλου στη συνέντευξή του ο Καντάφι δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, «υποφέρει από νοητική ασθένεια».

***Σήμερα, το μεσημέρι...
...Μονάδες του στρατού με διοικητές γιους του Μουάμαρ Καντάφι κατευθύνονται προς την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, σύμφωνα με το οποιο ο Λίβυος ηγέτης μετακινεί μερικά από τα επίλεκτα στρατεύματά του προς τις ανατολικές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
...Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως τις μονάδες διοικούν οι γιοι του Καντάφι Σαάντι και Χάμις. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
...Στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν βίαια επεισόδια σημειώνονταν στη Βεγγάζη, ο Σαάντι είχε μιλήσει στο τοπικό ραδιόφωνο λέγοντας ότι διορίσθηκε διοικητής της πόλης. Λίγο αργότερα οι κάτοικοι πήραν τον έλεγχο της Βεγγάζης και εκδίωξαν τις δυνάμεις του Καντάφι.
...Στην πόλη Ατζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης, οι μαχητές των εξεγερμένων αποσύρθηκαν σήμερα από ένα σημείο ελέγχου στις δυτικές παρυφές της πόλης καθώς βομβαρδίσθηκαν από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.
«...Υπάρχει πολύ πηγαινέλα. Μπορεί να επιστρέψουν αργότερα, όμως είναι η πρώτη φορά που τους είδα να εγκαταλείπουν αυτό το σημείο ελέγχου από τότε που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο ανταποκριτής Μοχάμεντ Αμπάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οβίδες πέφτουν πλέον πιο κοντά στην πόλη.
...Στο μεταξύ, σχεδόν 700 Αφρικανοί, στην πλειοψηφία τους πολίτες της Γκάμπιας που είχαν αποκλειστεί από τα βίαια επεισόδια στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Μπαντζούλ χάρη σε πτήσεις που οργάνωσε η κυβέρνηση της Γκάμπιας, ανακοινωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που τους βοήθησε.

***Την ίδια στιγμή...
...Οι λιβυκές αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους δημοσιογράφους «που έχουν εισέλθει παρανόμως» στη Λιβύη, τονίζοντας ότι δεν είναι υπεύθυνες για την ασφάλειά τους, σε ανακοίνωση που μοιράστηκε σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα στην Τρίπολη.
...Η Λιβύη «δεν αναλαμβάνει καμία νομική ή ηθική ευθύνη όσον αφορά τον κίνδυνο που ενδέχεται να απειλήσει την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων στην περίπτωση που έχουν παραβιάσει τους κανόνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής επιτροπής για τους ξένους δημοσιογράφους, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
....Η επιτροπή κάνει λόγο για «εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση» στη Λιβύη που δημιουργήθηκε από «ένα φαινόμενο παράνομης μεταφοράς όπλων από στοιχεία που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και άλλους τρομοκράτες και εγκληματίες».
..Η προειδοποίηση σημειώθηκε ενώ δυνάμεις του Καντάφι ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο των πόλεων που κατείχαν οι εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος.
...Στα τέλη Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλέντ Κάιμ είχε δηλώσει ότι οι δημοσιογράφοι που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα θα αντιμετωπίζονται ως «συνεργάτες της Αλ Κάιντα» και ως «παράνομοι».
...(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: