Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν πολλοί άλλοι.

11 Mαρτίου 2011.
«...Καταφέραμε με επιτυχία να διαπραγματευτούμε την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών και είχαμε και τη δυνατότητα να φέρουμε και 12 άτομα, Έλληνες και Λίβυους συγγενείς, με μία επιχείρηση, ενός C-130. Η πατρίδα μας μπόρεσε για μία ακόμα φορά να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλοί άλλοι...». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή επιχείρηση-«αστραπή» του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα...

...Όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης, η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών, για την οποία ζητήθηκε η συμβολή της χώρας μας από την ολλανδική κυβέρνηση, ξεκίνησε χθες το πρωί σε τρία παράλληλα επίπεδα: Από τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, τον υπουργό Εξωτερικών που βρίσκονταν στο Συμβούλιο Υπουργών και τον ίδιο τον κ. Δόλλη, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε απευθείας με τη Λιβύη.

Οι τρεις Ολλανδοί, δύο άνδρες και μία γυναίκα που είχαν πάει στη Λιβύη με ένα ελικόπτερο - το οποίο βρίσκεται ακόμα εκεί- προκειμένου να παραλάβουν συμπατριώτες τους, είχαν συλληφθεί από το καθεστώς και ήταν κρατούμενοι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωσή τους άρχισε στο γραφείο του κ. Δόλλη στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνάντηση που είχε εκεί με τον ειδικό απεσταλμένο της Λιβύης, «ο οποίος και τους παρέδωσε».

Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός: «Διότι τα πράγματα δεν είναι πάρα πολύ απλά, να μπορείς να πάρεις τρία άτομα τα οποία κρατούσαν για τόσο καιρό και ούτε είναι παρά πολύ απλό να μπορέσεις να τους φέρεις με ασφάλεια πίσω στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος». «Έχουμε μία πατρίδα η οποία ενδιαφέρεται όχι μόνο για τους δικούς της τους πολίτες αλλά και βοηθάμε όπου μπορούμε να βοηθήσουμε», τόνισε.

Οι τρεις Ολλανδοί βρίσκονται «σε πάρα πολύ καλή κατάσταση», είπε ο κ. Δόλλης και πρόσθεσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ήταν στο αεροδρόμιο να τους υποδεχθεί. Είπε τα καλύτερα για τη χώρα μας και φυσικά είναι μία προβολή, σε μία κατάσταση όπου δεν βλέπεις και τόσες μεγάλες επιτυχίες».
***...Οι τρεις Oλλανδοί στρατιώτες, που απελευθερώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αφού κρατήθηκαν επί 12 ημέρες στη Λιβύη, αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους το Σάββατο ή την Κυριακή, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
«Κοιμούνται, θα ενημερωθούν, θα εξεταστούν και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν αύριο (Σάββατο) ή μία ημέρα αργότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ότε Μέκσμα, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας.
...Οι τρεις στρατιώτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, έφτασαν σήμερα περίπου στις 04:00 στην Αθήνα με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε επίσης περίπου 15 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη.
Δεν δόθηκαν λύτρα στη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ. «Δεσμεύσεις, χρήματα, υποσχέσεις δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο.
...Ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες της αποτυχημένης απόπειρας εκκένωσης δύο πολιτών στις 27 Φεβρουαρίου στη Σύρτη, στη διάρκεια της οποίας οι στρατιώτες συνελήφθησαν από τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και κρατήθηκαν.
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πήγε όπως θα έπρεπε», επεσήμανε. «Τι, αυτό πρέπει να καθοριστεί»
...Οι τρεις στρατιώτες είχαν μεταβεί χωρίς άδεια στη Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο Καντάφι, για να βοηθήσουν στην εκκένωση δύο πολιτών. Το αεροσκάφος τους δέχθηκε επίθεση την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν. Οι στρατιώτες κρατήθηκαν από το στρατό του Καντάφι, ενώ οι δύο πολίτες, ένας Ολλανδός μηχανικός και ένας άλλος Ευρωπαίος παραδόθηκαν στην ολλανδική πρεσβεία στην Τρίπολη...(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: