Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Σκληρές μάχες στη Λιβύη.

4 Μαρτίου 2011.
Πολλές δεκάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους, εξοπλισμένους με καλάσνικοφ, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κανόνια κατευθύνονται από την πόλη Ατζαμπίγια, μέσα σε κλίμα ευφορίας, προς την Μπρέγκα και το Ρας Λανούφ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικότερα...
«...Το Ρας Λανούφ έπεσε. Είναι στα χέρια μας» δήλωσε ένα μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη δυτική έξοδο της Ατζαμπίγια, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άνθρωποι. «...Μέχρι και πριν από τρεις ώρες γίνονταν μάχες στο Ρας Λανούφ. Και τώρα το Ρας Λανούφ είναι καθαρό», είπε από την πλευρά του ο Ιντρίς Άμπιλ ελ-Μαγκρέμπι, ο επικεφαλής των δυνάμεων στο σταθμό ελέγχου της περιοχής.
Ένας άλλος ένοπλος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιουνές, διευκρίνισε πάντως ότι το απόγευμα σημειώνονταν σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ρας Λανούφ, που βρισκόταν μέχρι και σήμερα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
...Εκτός από τα οχήματα με τους ενόπλους προς την ίδια κατεύθυνση κινούνταν και πολλά ασθενοφόρα, ιδιωτικά οχήματα, ταξί και μερικά φορτηγά.
«Εμπρός, εμπρός, ελεύθερη Λιβύη» φώναζε το πλήθος ενώ περνούσαν τα οχήματα και οι εξεγερμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.
...Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποφάσισαν επίσης να μεταφέρουν προς τα δυτικά τα πυρομαχικά που είχαν αποθηκεύσει σε ένα σπίτι κοντά στην έξοδο της Ατζαμπίγια.

***Ο Καντάφι ζήτησε τη μεσολάβηση της Βενεζουέλας...
Η κυβέρνηση της Λιβύης έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας προκειμένου να συγκροτήσει μια ειρηνευτική αποστολή ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που διάβασε στο Καράκας ο ομόλογός του της Βενεζουέλας.
«Τους δίνουμε την έγκριση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιλέξουν τα μέλη (της διαμεσολαβητικής επιτροπής) και να συντονίσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβάζοντας την επιστολή.
«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του προέδρου Ούγκο Τσάβες όσον αφορά τη σύσταση μιας επιτροπής καλής θέλησης», πρόσθεσε.
Η αποστολή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους σημαντικών κρατών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, θα έχει ως στόχο «να ενθαρρύνει τον εθνικό διάλογο με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρότεινε την Δευτέρα στη Λιβύη μια διεθνή διαμεσολάβηση, μια ιδέα που ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι την «μελετά», αλλά η λιβυκή αντιπολίτευση την απέρριψε κατηγορηματικά.

***Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσαν ότι θα επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
...Ο Αμπντάλα αλ Μάχντι, ο οποίος σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα είναι εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.
«...Οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους που μάχονταν για τον Καντάφι», επεσήμανε ο αλ Μάχντι. «Ο επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη αν επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».
...Εξάλλου ο Άχμεντ Ζαμπρίλ, βοηθός του Αμπντέλ Τζαλίλ που είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητες αεροπορικές επιδρομές για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να βοηθηθούν οι αντικαθεστωτικοί να ανατρέψουν τον Καντάφι.
...Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των Αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.

***Για «νίκη ή θάνατο» έκανε σήμερα λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του «...να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».
«...Είμαστε άνθρωποι που μαχόμαστε, δεν παραδινόμαστε. Νίκη ή θάνατος. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη χώρα... Η εποχή της υποκρισίας παρήλθε», είπε ο Άμπντελ Τζαλίλ στο συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε: «Η Λιβύη είναι ελεύθερη και ο Καντάφι πρέπει να φύγει», στην πόλη Αλ Μπάιντα.
...Στην Τρίπολη, αντικαθεστωτικοί ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία στην πόλη μετά την προσευχή, αλλά οι αρχές απαγορεύουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν ανεξάρτητα τις διαδηλώσεις.

***Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι τελικώς 13 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια βιαιοτήτων στην πόλη Ζαουίγια φυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας....Η πληροφορία προέρχεται από έναν γιατρό, ανέφερε το Αλ Αραμπίγια.
Από την πλευρά του το άλλο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε ότι πάνω από 50 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή.

***Το ολλανδικό ελικόπτερο που αιχμαλωτίσθηκε στη Σύρτη περιείχε όπλα...
Το ολλανδικό ελικόπτερο, το οποίο είχε προσγειωθεί την Κυριακή στη Σύρτη της βορείου Λιβύης μετέφερε όπλα, υποστηρίζει σε σημερινό του τηλεγράφημα το κρατικό λιβυκό πρακτορείο Jana.
Τρεις ολλανδοί στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκαν από τον λιβυκό στρατό κατά τη διάρκεια επιχείρησης απαγκίστρωσης πολιτών μέσω ελικοπτέρων από τη Σύρτη, είχε ανακοινώσει χθες το ολλανδικό υπουργείο Αμύνης. Όμως το λιβυκό πρακτορείο δεν κάνει λόγο για κράτηση οπλιτών.
«Ένα ολλανδικό ελικόπτερο γεμάτο όπλα είχε εισέλθει στον λιβυκό εναέριο χώρο το βράδυ και προσγειώθηκε στη Σύρτη χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει άδεια από τις λιβυκές αρχές και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», τονίζει το πρακτορείο.
«Ο στρατός μπόρεσε να κατασχέσει το στρατιωτικό ελικόπτερο», που σύμφωνα με τις εικόνες που πρόβαλε η λιβυκή τηλεόραση «περιείχε αυτόματα όπλα, πολεμοφόδια και υλικό δορυφορικών επικοινωνιών», προσθέτει το πρακτορείο.
...Χθες, η λιβυκή κρατική τηλεόραση είχε προβάλλει εικόνες από τους τρεις αιχμαλώτους στρατιώτες, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα, οι οποίες εν συνεχεία αναμεταδόθηκαν και από την ολλανδική τηλεόραση. «Έντονες διαπραγματεύσεις» έχουν δρομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των τριών οπλιτών, τονίζει εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Αμύνης.

***Η λιβυκή κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έστειλε γραπτά μηνύματα (SMS) με τα οποία κατηγορεί τους ξένους που βρίσκονται στην Λιβύη ότι προσπαθούν να «δημιουργήσουν προβλήματα» και να «καταστρέψουν» την χώρα.
Αιγύπτιοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα στην Τυνησία και οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Λιβύη έδειξαν ένα από τα μηνύματα, τα οποία εστάλησαν από την Libyana, την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
...Ένα μήνυμα που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου και είναι γραμμένο στα αραβικά αναφέρει: «Οι ξένοι εισβολείς, Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί, που έχουν διαβατήρια από χώρες του Κόλπου, έχουν χρήματα και συνάλλαγμα και διαθέτουν εξοπλισμό και εξελιγμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. ...Αυτό δείχνει σαφέστατα την έκταση της συνωμοσίας που ετοιμάζουν εναντίον μας. Αυτοί οι εχθροί θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς και να καταστρέψουν την χώρα, την Λιβύη και να εμποδίσουν την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης».
«Αναφέρουν ότι οι Αιγύπτιοι μεταφέρουν στην Λιβύη ψυχοτρόπα και νευροληπτικά φάρμακα, ναρκωτικά με σκοπό να κάνουν τους Λίβυους να χάσουν τα λογικά τους. Ο Καντάφι το είπε στην κρατική τηλεόραση» δήλωσε ο Αμπντελσαμάντ Αχμεντ, ένας νεαρός Αιγύπτιος πρόσφυγας, ο οποίος επιστρέφει στο Κάιρο.
   (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: