Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Βενιζέλος : Να σταλεί "καθαρό μήνυμα" στον Καντάφι.

10 Μαρτίου 2011.
Την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εξευρεθεί οριστική και σταθερή λύση στη Λιβύη, σύμφωνη με τις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

...Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε να εκδοθούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) δύο αρχικές οδηγίες για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και για την υποστήριξη του εμπάργκο όπλων, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
...Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την συμβολή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις εκκένωσης που διεξήχθησαν από την αρχή της λιβυκής κρίσης. Είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι -υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος- απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη με ελληνική βοήθεια (κυρίως με ελληνικά πλοία). ...Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί φυσικά μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού. Αυτό όμως προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης και των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία όμως πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
...Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ως μεσογειακή χώρα και λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία που έχει η ύπαρξη ισχυρής περιφερειακής υποστήριξης. Το ΝΑΤΟ αναμφίβολα έχει τον δικό του ρόλο, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία όμως με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.
...Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ακόμη στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανακοπούν νέες παράνομες μεταναστευτικές ροές κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού μεσογειακού νότου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, και πρότεινε αυτές οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν επί τόπου, για παράδειγμα στην Τυνησία.
...Στις επόμενες συνεδριάσεις της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητηθεί η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου, με έμφαση στην εξειδίκευση του Νέου Στρατηγικού Δόγματος, μέσω των πολιτικών οδηγιών που δίνουν οι Υπουργοί Άμυνας στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και η γεωγραφική εφαρμογή της Νέας Δομής Διοίκησης. Στη φάση αυτή οι συζητήσεις έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις μετατίθενται για τη Σύνοδο του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: