Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη Κατσέλη στη Θράκη.

11 Mαρτίου 2011.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011, και την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011, σειρά επαφών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο Σουφλί, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη...

...Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2011 ξεκινά από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι νέες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δράσεις συνολικού ύψους 845 εκατ. ευρώ και με 192.000 ωφελούμενους, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
...Η Υπουργός ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για τον Έβρο και την Ξάνθη, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της κάθε περιοχής.

...Η κα Κατσέλη υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αριστείδη Γιαννακίδη, για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ξυνίδη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Θ. Τσέκου, και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Π. Ανδρικόπουλου.
...Η Υπουργός τόνισε από τα 190εκ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος τα 20-30εκ. ευρώ θα αφορούν δράσεις του Προγράμματος ΤΟΠΣΑ στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει άμεσα 6.000 - 9.000 ανέργους της Περιφέρειας.
...Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση και κατάθεση εντός των ερχόμενων ημερών στη Βουλή του σχεδίου νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα, ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό θα είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίες με την αρωγή των τοπικών εταίρων μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

...Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΕΔ αποφασίστηκε η διεύρυνση της καταβολής της επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους του 12% για τα έτη 2008-09 σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Νομών Έβρου και Ξάνθης, οι οποίες ενώ είχαν λάβει Πιστοποιητικά Επιμελητηρίων περί εγγραφής τους στο Βιοτεχνικό Τμήμα και στα οποία αναφερόταν ρητά τόσο το είδος (βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική) όσο και το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησης, είχαν εξαιρεθεί από το 2008 και μετά από την καταβολή της επιχορήγησης (π.χ. κομμωτήρια, αισθητικοί, υδραυλικοί - ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, ράδιο-τηλεοπτικές παραγωγές κλπ).
...Η Υπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και θεωρώ πως σύντομα θα μπορέσουμε να άρουμε την διαπεριφερειακή ανισότητα στην επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους για τους Νομούς Έβρου και Ξάνθης».
...Απαντώντας σε ερωτήματα απολυμένων αναφορικά με την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η κα Κατσέλη υπογράμμισε τη δυνατότητα άμεσης έναρξης και στην περιοχή Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την απασχόληση ανέργων. 
...Για παράδειγμα, αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα 2.000 άνεργοι του νομού Έβρου σε δραστηριότητες κοινωφελούς εργασίας, με καταβολή επιδόματος εργασίας διάρκειας έως και 5 μήνες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. 
...Οι άνεργοι θα μπορούν να απασχολούνται σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα και σε κοινωνικές υπηρεσίες. Συνολικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται να απασχοληθούν σε δραστηριότητες κοινωφελούς εργασίας 6.000 - 8.000 άνεργοι.
...Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι «ξέρουμε τα προβλήματα της Περιφέρειας, γι’ αυτό και επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από εδώ την εφαρμογή των νέων και καινοτόμων προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Γνωρίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας σε αυτές τις περιοχές της χώρας, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, περιορίζοντας ιδιαίτερα την οικονομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. 
...Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε την εργασία και κυρίως να βάλουμε τις βάσεις για την πυροδότηση της ανάπτυξης στην ευρύτερη Περιφέρεια και ειδικότερα στο Νομό του Έβρου. Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε την εφαρμογή των δυο νέων καινοτόμων προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Κοινωνικής Οικονομίας και των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης, όπως και των πέντε νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Αυτές όμως οι πρωτοβουλίες δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα της ανάπτυξης. 
...Στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής για τα επόμενα δυο χρόνια, έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα»....(AΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: