Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Να κηρυχθεί ο Ταΰγετος Εθνικό Πάρκο!

Αίτημα του ελληνό-αμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα», που συνυπογράφουν και όλοι οι Λάκωνες!

9 Μαρτίου 2011.
Συνεργάτες του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» στη Μεσσηνία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να κηρυχθεί ο Ταΰγετος Εθνικό Πάρκο. Ήδη η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και απομένει η υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια! Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα συμμετείχε και στις πρόσφατες δενδροφυτεύσεις στον Ταΰγετο, ενώ στηρίζει και τον αγώνα της "Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο"για το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης κινητής μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας στη θέση Νέα Μαραθόλακκα σε δασική έκταση 31 στρεμμάτων -δίπλα από την παλιά χωματερή- όπου υπολογίζεται ότι θα επεξεργάζονται περίπου 200 τόνοι ημερησίως.


Το αίτημα της κήρυξης του Ταϋγέτου ως "Εθνικού Πάρκου", συνυπογράφουν και όλοι οι Λάκωνες πολίτες. Το ιστορικό Λακωνικό βουνό, χρίζει άμεσης προστασίας από την πολιτεία, καθώς πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές, που κάνουν λόγο για καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, ενώ πλήθος οικοδομών "ξεφυτρώνουν" ξαφνικά μέσα στο δάσος.

Εκτός των καταπατήσεων και της οικοδόμησης, ο Ταΰγετος αντιμετωπίζει και άλλα οικολογικά προβλήματα, όπως η αλόγιστη υλοτόμηση, πυρκαγιές, εκχερσώσεις και υπερβόσκηση που εμποδίζουν την φυσική αναγέννηση των δασών του, αλλά και τις λατομικές δραστηριότητες και τα έργα οδοποιίας που αλλάζουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον του.

Ο Ταΰγετος, είναι ενταγμένος στο δίκτυο  Natura2000, ενώ αποτελεί τόπο κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας για τα πουλιά. Η χλωρίδα και η πανίδα τους Λακωνικού βουνού, είναι εξαιρετικά πλούσια και σύμφωνα με πολλές μελέτες, η χλωρίδα του Ταϋγέτου αποτελεί το 1/5 της Ελληνικής χλωρίδας!

Περισσότερο γνωστά είναι τα σπάνια φυτά του Ταϋγέτου που είναι τα τοπικά ενδημικά (32), τα ενδημικά που υπάρχουν μόνο στο Ταΰγετο και σε ένα ακόμα ελληνικό βουνό, τα ενδημικά της Ελλάδας που φυτρώνουν εκτός των άλλων βουνών και στο Ταΰγετο και τα σπάνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη είδη.

(Γ.Τ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: