Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Νέο διάγγελμα Καντάφι.

2 Μαρτίου 2011.
Νέο διάγγελμα προς του οπαδούς του, με μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπολιτευόμενους απηύθυνε σήμερα,  ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη...."...Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», δήλωσε σε ομιλία του, στην οποία υπογράμμισε ότι δεν κατέχει «κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί»....
«...Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα», προσέθεσε. «Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (που ενορχήστρωσαν την επανάσταση του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό», σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη.
«...Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», σημείωσε.
...Ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», καθορίζοντάς την ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
...Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός, σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Θα παραμείνεις σπουδαίος».
...«Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της», προσέθεσε στην ομιλία του αυτή, η οποία μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση, αναφερόμενος στο σύστημά του της «άμεσης δημοκρατίας» το οποίο περιγράφει στο πολιτικό του μανιφέστο, το Πράσινο Βιβλίο.
...Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«...Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη...και δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ανέφερε....
«...Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους», προσέθεσε, σημειώνοντας: «Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα».
«Οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη», εξήγησε.
...Ο λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι' αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.
«Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», σημείωσε.
...Ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να «ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας» ώστε να βρουν πώς σκοτώθηκαν άνθρωποι και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια «συνωμοσία για να πάρουν τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και της γης».
Κατά την ομιλία του μια γυναίκα τον διέκοψε φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
Παράλληλα ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη, προέβλεψε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».
«...Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε. «Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί», σημείωσε. «Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως «προπαγάνδα» των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«...Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», υπογράμμισε. Όμως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επέμεινε και σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση αδημονεί να «αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό».

...Νωρίτερα, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, σε μία πρώτη ένδειξη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν σε συντεταγμένη αντεπίθεση.
«...Οι Κανταφικοί ανακαταλάβανε την Μπρέγκα, πετρελαϊκό κέντρο και οι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν στην Αζνταμπίγια. Εκεί, πλέον, μεταφέρεται το μέτωπο των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό κινούνται προς τα εκεί δυνάμεις εφέδρων του καθεστώτος» μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Κ» στη Λιβύη Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
...Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
«Είναι αλήθεια. Υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός της Μπρέγκα και οι δυνάμεις του Καντάφι την κατέλαβαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, αξιωματικός στην πόλη Αζνταμπίγια.
...Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.

***Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.
«...Θα διατηρήσουμε την πίεση επί του Καντάφι μέχρι να αποχωρήσει και να επιτρέψει στον λαό της Λιβύης να εκφρασθεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
...Ο διοικητής Φάρις Ζβάι, ο οποίος περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς του λιβυκού στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι στην πόλη Αζνταμπίγια έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 εθελοντές.
«Αναδιοργανώνουμε τον στρατό, ο οποίος είχε σχεδόν τελείως διαλυθεί από τον Καντάφι και τη συμμορία του πριν φύγουν...αναδιαρθρώνουμε, όσο μπορούμε, τον στρατό με βάση τους νέους που έλαβαν μέρος στην εξέγερση», είπε.
...Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εφημερίδες «The New York Times» και «Washington Post» αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.
«...Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών», δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
...Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.
«Κατέστρεψε τον στρατό. Έχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη», δήλωσε στους Τimes ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.

***Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
...Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: «Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα». Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
...***Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
...Στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει φανεί ότι «χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαριασμό του λιβυκού λαού, ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμιάς ξένης δύναμης».
...Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται -η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης- θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
«...Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού», διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους».
...(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: