Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Χωρίς τις ακραίες θέσεις της Μέρκελ, το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας".

1 Μαρτίου 2011
Η πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που θα υποβάλει στη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν θα περιλαμβάνει τις ακραίες θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα για κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης...Αυτό, αναφέρει σήμερα, σε ρεπορτάζ, η οικονομική εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"....
...
...Στο δημοσιονομικό τομέα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Βαν Ρόμπεϊ ικανοποιεί σχέδον απόλυτα τη γερμανική απαίτηση για «φρένο» στο έλλειμμα με νομοθετική ρύθμιση.
...Στο σχέδιο της τελικής πρότασής του που παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, ο Βέλγος πρόεδρος της Ε.Ε. επιχειρεί να καθησυχάσει τις χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ιρλανδία) που είχαν αντιδράσει κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής (4 Φεβρουαρίου) στις «ιδέες» της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί.
...Σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης του προέδρου της Ε.Ε., ο στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή θα γίνει μέσω της κοινοτικής μεθόδου.
...Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τη γαλλογερμανική θέση που παρέκαμπτε την Κομισιόν δεδομένου ότι προέβλεπε αυξημένη διακυβερνητική διαδικασία. ...Μάλιστα, η θέση αυτή είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωβουλής.
...Σχετικά με τα άλλα επίμαχα θέματα, η πρόταση δεν προβλέπει γενική κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς σε όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι θα πρέπει να ελέγχεται η σχέση μισθών-παραγωγικότητας και σε περίπτωση που υπάρξει αδικαιολόγητη αύξηση «των μισθών», οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρεμβαίνουν και να συγκρατούν αυτήν την τάση.
...Για τις συντάξεις δεν γίνεται καμία αναφορά στη γαλλογερμανική πρόταση που οδηγούσε σε μια γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εκείνο που τονίζεται είναι ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν, μέσω συγκεκριμένων δεικτών, να παρακολουθούν πολύ στενά τη χρηματοδότηση των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.
...Στο δημοσιονομικό τομέα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ ικανοποιεί σχεδόν απόλυτα τη γερμανική απαίτηση για «φρένο» στο έλλειμμα με νομοθετική ρύθμιση. Το Βερολίνο ζητούσε συνταγματική ρύθμιση σε όλα τα κράτη, με την οποία θα καθορίζονται ανώτατα αποδεκτά όρια ελλείμματος, η υπέρβαση των οποίων θα ενεργοποιεί αυτόματα τη λήψη μέτρων. 
...Για παράδειγμα από το 2016 το έλλειμμα (διαρθρωτικό) της Γερμανίας δεν θα μπορεί να είναι ψηλότερο από 0,35% του ΑΕΠ ετησίως. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες συνταγματικής αναθεώρησης σε ορισμένες χώρες προτείνει αυτό να γίνει με νομοθετική ρύθμιση, ενώ στην παρούσα φάση δεν βάζει ποσοτικό ανώτατο όριο.
...Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο πρόεδρος της Ε.Ε. στην απασχόληση, όπου τα κράτη-μέλη θα θέτουν υποχρεωτικούς στόχους μείωσης της ανεργίας, κυρίως στους νέους, καθώς και στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.
...Τέλος, στην πρότασή του δεν περιλαμβάνει τη θέση του γαλλογερμανικού άξονα για καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων. Η θέση αυτή είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου που επιβάλλουν σήμερα τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας στην Ε.Ε. (12-13%). Την αξιολόγηση των προκαθορισμένων στόχων θα την κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τη γενική εποπτεία θα την έχουν οι ηγέτες της ευρωζώνης.

...Είναι προφανές ότι η μη επίτευξη των στόχων από τα κράτη-μέλη αφενός μεν θα συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις, και κυρίως θα καθιστούν αδύνατη την προσφυγή μιας χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης), που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013. Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προτείνεται να είναι ανοικτό και στις άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης, κάτι που ζητούσε η Πολωνία και άλλα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

...Η πρόταση του κ. Βαν Ρόμπεϊ θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση, κυρίως, της κας Μέρκελ, η οποία έχει αναγάγει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» σε βασική παράμετρο των προωθούμενων αλλαγών στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Οπως έχει τονίσει δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγές (αύξηση πόρων, ευελιξία) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν δεν υπάρξει στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

...Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και οι αλλαγές στο ταμείο, αποτελούν μέρος του πακέτου της «συνολική απάντησης» της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους, που θα συζητηθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου). Στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου περιλαμβάνονται τα αιτήματα για η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ και τα αιτήματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

***Ομως...Αποστάσεις από τις απόψεις του υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, για το μηχανισμό στήριξης του ευρώ παίρνει η καγκελάριος Μέρκελ.
Οι θέσεις του υπ. Οικονομίας -που απορρίπτει τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης- «δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης στην ολότητά τους», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Μπρούντερλε απέρριψε κατηγορηματικά την αγορά ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση από το Ταμείο Στήριξης....
...Ερωτηθείς σχετικά με τα επιτόκια της Ιρλανδίας, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι το θέμα της μείωσής τους θα συζητηθεί στο πλαίσιο της «συνολικής απάντησης» της ευρωζώνης. 
...Σύμφωνα με το Φινλανδό επίτροπο το θέμα της μείωσης των επιτοκίων αποτελεί «κλειδί» στα συνολικά μέτρα που συζητούνται σε επίπεδο ευρωζώνης για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Είναι προφανές ότι αυτό που θα αποφασιστεί για την Ιρλανδία θα αφορά και την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι οι δύο χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Τα ελληνικά επιτόκια καθορίστηκαν το Μάιο στο 5,20% για πενταετή περίοδο αποπληρωμής και τα ιρλανδικά στο 5,80% για ενδεκαετή περίοδο αποπληρωμής.
...Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα που επικράτησαν στις εκλογές στην Ιρλανδία την Παρασκευή και τα οποία αναμένεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο έχουν χαρακτηρίσει «ληστρικό»....(πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: