Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ομιλία Δαβάκη στη Βουλή, για Ξενία και Τουρισμό.

15 Μαρτίου 2011.

Με πρωτοβουλία Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, συζητήθηκαν στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη χώρα μας, εξαιτίας της ανυπαρξίας αποτελεσματικής πολιτικής για τον τουρισμό από το ΥΠΠΟΤ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, το λόγο έλαβε και ο Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του ανεφέρθη στη σπουδαιότητα την οποία έχει για την πατρίδας μας ο χώρος του τουρισμού, τον οποίο και αποκάλεσε χαρακτηριστικά ως την βαριά βιομηχανία την οποία διαθέτει η χώρα μας. Επίσης ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι τόσο ο Τουρισμός αλλά και ο Πολιτισμός αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών, πλεονεκτήματα τα οποία η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ., δεν έχει αξιοποιήσει.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο του απαρίθμησε ορισμένα χαρακτηριστικά προβλήματα, ευθύνης του Υπουργείο του, που  απασχολούν έντονα τον τελευταίο καιρό τη Λακωνία και για τα οποία έχει παρέμβει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή :
α) την αξιοποίηση των Σπηλαίων του Διρού κάνοντας μνεία στην σχετικά πρωτοβουλία και το αίτημα του Δημάρχου της Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, για παραχώρηση των Σπηλαίων από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στο Δήμο, προκειμένου αυτός να έχει την ευθύνη, της όσον το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης-εκμετάλλευσης των Σπηλαίων του Διρού. Ο κ. Δαβάκης τόνισε στον κ. Υπουργό ότι τα Σπήλαια του Διρού, φημίζονται ως τα ομορφότερα σπήλαια παγκοσμίως και εμφανίζουν ιδιαιτέρως σημαντική αρχαιολογική  σπουδαιότητα.
β) ανεφέρθη επίσης στο ζήτημα του ΞΕΝΙΑ της Σπάρτης, ένα θέμα που από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει με Επίκαιρες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή. Είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί ντροπή για την πολιτεία, να υπάρχει ένα κτήριο φάντασμα στο κεντρικότερο σημείο της Σπάρτης, ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής σπουδαιότητος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία ως χώρος πολιτισμού. Συνεχίζοντας ο κ. Δαβάκης έκανε αναφορά στις σχετικές δεσμεύσεις-υποσχέσεις του Υφυπουργού κ. Νικητιάδη περί αγαστής συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή της πόλης, για το φλέγον ζήτημα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου του Ξενία.
Εκτός όμως των προαναφερθέντων ζητημάτων που απασχολούν το Νομό μας, ο κ. Δαβάκης άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Υπουργό, καταλογίζοντας του βαρύτατες ευθύνες για την «ομηρία» στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχαιοφύλακες, εργάτες, έκτακτοι αρχαιολόγοι κα., κατηγορώντας τον ότι τίποτα δεν έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη ρητή δέσμευση του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ότι μέσω συνεργασίας του με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση θα έδινε λύση στο ζήτημα που τους ταλαιπωρεί.
Εκτός αυτού, μετέφερε στον κ. Υπουργό την αγωνία και τα παράπονα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ που επιτρέπει σε αλλοδαπούς ξεναγούς να δραστηριοποιούνται και να ξεναγούν στους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, εκθέτοντας παράλληλα στον κ. Υπουργό το σοβαρό κίνδυνο παραποίησης εκ μέρους τους, σοβαρών ιστορικών ζητημάτων αλλά και στρεβλή παρουσίαση της χώρας μας στα μάτια των ξένων επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: