Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σφοδρό το κύμα κακοκαιρίας.

8 Μαρτίου 2011.
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες πλήττει από χθες, τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά εξαιτίας του χιονιού.
...***Στην Αχαία μία οικογένεια σώθηκε την τελευταία στιγμή, από υπερχείλιση ποταμού...
***Συνεχίζεται κατά διαστήματα η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο...
...Συνεχίζεται κατά διαστήματα η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο, όμως τα προβλήματα από τον χιονιά παραμένουν. Στο βασικό εθνικό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα.
...Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Άργους, από το 10ο χλμ. και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου των δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας. 
...Αλυσίδες χρειάζονται στα χωριά του Πάρνωνα, κυρίως στην περιοχή του Ζάρακα Λακωνίας, στην ορεινή Κορινθία προς Φαινεό, Γκούρα, Τρίκαλα και Στυμφαλία, από Περαχώρα προς Πίσσια καθώς και σε χωριά της ορεινής Αργολίδας.
Λόγω του χιονιού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό από Λεβίδι προς Νεμέα και προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, το οποίο δεν λειτουργεί.
Η ηλεκτροδότηση στα χωριά της Αρκαδίας που είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας, έχει αποκατασταθεί. Χωρίς ρεύμα παραμένουν μόνο τα χωριά Άνω και Κάτω Ασέα, Αραχαμίτες και Μανιάτης, ενώ μέσα στην επόμενη ώρα αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στα Αγιωργίτικα και τον Αχλαδόκαμπο όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν αυτή την ώρα.

***Οι αρχές συνιστούν στους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα κι όταν αυτό είναι απαραίτητο να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου τις χρησιμοποιήσουν εάν απαιτηθεί....
...Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα βόρεια του νομού. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 22ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Πάρνηθας, στο ρεύμα προς Πάρνηθα, στο σημείο όπου βρίσκεται το Τελεφερίκ και στη λεωφόρο Διονύσου, στο ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, από τον Άγιο Πέτρο προς τη Νέα Μάκρη. Από το 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ελευσίνας-Θήβας απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Θήβα, για λόγους ασφαλείας. Στο υπόλοιπο τμήμα παρουσιάζεται δυσχέρεια στην κυκλοφορία, ενώ τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κυκλοφορούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
...Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια, καθώς και στην Καισαριανή, στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στην θέση Καλοπούλα μέχρι και την κορυφή του Υμηττού.
***Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Ερυθραία, Εκάλη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Μελίσσια, Βριλήσσια και Κηφισιά.
***Από τις εφτά το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί πάνω από 80 κλήσεις για πτώσεις δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από τους δρόμους στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Πεύκη, Βριλήσσια, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Παλλήνη, Γέρακα, Χαλάνδρι και Πολύδροσο. Και ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κλήσεις για απεγκλωβισμούς ή πλημμύρες, την Κυριακή το απόγευμα δηλώθηκε εξαφάνιση ατόμου, κάτω από άγνωστες συνθήκες στην περιοχή Χωρούσα της Αρκαδίας, όπου και αυτή την στιγμή μεταβαίνει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με πεζοπόρο τμήμα.

***Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επισημαίνεται ότι «η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου».

***Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κοπάσουν σταδιακά από αύριο. Ωστόσο για σήμερα στα ανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές, και βόρειοι άνεμοι που φτάνουν τοπικά στο Αιγαίο και τα 10 μποφόρ.
Για αύριο αναμένονται λίγες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα πεδινά των βορειοτέρων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά.
...Ειδικά στην περιοχή της Αττικής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί ισχυρός παγετός, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, ενώ σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ακόμα και ολικός παγετός.
***Εν τω μεταξύ...
...Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ.
Απαγόρευση απόπλου ισχύει επίσης για τις περιοχές Πρίνου-Καβάλα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες.
Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο πλοία κλειστού τύπου. Επίσης το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο ενώ δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών σκαφών από Παλούκια για Σαλαμίνα.

***Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: «Κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους»
«...Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι' αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, σχετικά με τον εγκλωβισμό των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης.
«...Όπως είναι γνωστό η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

***Κλειστά αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα...
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.
Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους νομούς: Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ημαθίας, Καστοριάς, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων και στους δήμους: Πύλης, Καλαμπάκας, Διονύσου, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Εκάλης, Χασιάς, Λαγκαδά, Καλαβρύτων, Πολυγύρου και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Σοχού, Ασκού, Κρυονερίου, Λευκοχωρίου, Ξυλούπολης, Ορδέας Βοϊου και Όσσας.

***Ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου η κακοκαιρία παρουσιάζει ύφεση.
...Eξαιτίας των χιονοπτώσεων, που σημειώθηκαν χθες, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες σ΄ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Κοζάνης - Βλάστης, Άρνισας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα Πέλλας, καθώς επίσης και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
Επίσης, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων - Άρτας, Πύλης Τρικάλων - Μεσοχώρας, Μουζακίου - Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας Τρικάλων, καθώς επίσης και στον ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.
...Τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχωρούν, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις νυχτερινές ώρες, καθώς, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα σημειωθεί παγετός, ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

***Στις ορεινές περιοχές των Χανίων έχουν αναφερθεί τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και την Κρήτη με κύριο χαρακτηριστικό, τους θυελλώδες ανέμους την βροχή το κρύο και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά...
...Κλειστά λόγω του καιρού παρέμειναν σήμερα αρκετά σχολεία στα Χανιά κυρίως στα Σφακιά και το Σέλινο. Συγκεκριμένα, λόγω δυσκολίας πρόσβασης και για λόγους ασφαλείας των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, δεν λειτούργησαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στα Ασκύφου, την Ανώπολη, το Έλος, την Κάνδανο, τον Σέμπρωνα και το Ροδοβάνι, ενώ οι γονείς των παιδιών στην Ασή Γωνιά ειδοποιήθηκαν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο καθώς υπήρχε κίνδυνος αποκλεισμού από τα χιόνια. Επίσης, δεν λειτούργησαν το Γυμνάσιο-Λύκειο στα Σφακιά, το Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιόχωρας και το ΕΠΑΛ στην Κάνδανο.
...Τα χιόνια δημιούργησαν προβλήματα στα οδικά δίκτυα προς Σφακιά, προς Ομαλό και προς το Σέλινο. Στα σημεία αυτά υπάρχουν μηχανήματα προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί κυρίως κατοικημένων περιοχών.
...Προβλήματα προκλήθηκαν και στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, ενώ το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

***Μέτρα για τους αστέγους στη Θεσσαλονίκη...
...Άστεγους πολίτες που κοιμούνται σε πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, τυλιγμένοι σε χαρτοκιβώτια, επιχείρησε να προσεγγίσει η δημοτική αρχή του κεντρικού δήμου σε μία προσπάθεια να τους πείσει να μεταβούν σε κλειστό χώρο γυμναστηρίου, που βρίσκεται επί της οδού Αναγνωσταρά 9-11, για να προφυλαχτούν από τις καιρικές συνθήκες.
...Η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, μαζί με άνδρες του ΕΚΑΒ, της δημοτικής αστυνομίας και εθελοντές βγήκαν το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στους δρόμους της πόλης σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν τους άστεγους πως μπορούν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο γυμναστήριο, που βρίσκεται απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, και να προστατευτούν από το κρύο.

«...Κάποιοι άστεγοι ήρθαν έως την είσοδο του γυμναστηρίου και έφυγαν. Κάποιοι άλλοι, μας είπαν πως δεν κρυώνουν και δεν χρειάζονται βοήθεια. Εμείς, όμως, οφείλουμε να έχουμε έναν χώρο ανοιχτό και ζεστό στο δήμο Θεσσαλονίκης και όταν οι άστεγοι συμπολίτες μας τον χρειαστούν, να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο», δήλωσε η κ. Πασχαλίδου.

***Πολικές θερμοκρασίες στα Γιάννενα...

Ήλιος με... δόντια στο νομό Ιωαννίνων με πολικές θερμοκρασίες που ενισχύονται απο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνουν πτήσεις προς και απο το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε πολλά σημεία γίνεται με αλυσσίδες κυρίως λόγω του παγετού, αφού οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει. Μηχανήματα αποχιονισμού συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ παρά τις έντονες χιονοπτώσεις, δεν αποκλείστηκε κανένα χωριό. Η θερμοκρασία στα ορεινά του νομού, κατέβηκε μέχρι 12 βαθμούς, ενώ στην πόλη κυμάνθηκε απο -3 βαθμούς μέχρι +2 βαθμούς. Λόγω του παγετού με την δύση του ηλίου, αναμένεται νέα πτώση θερμοκρασίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

***Τηλεδιάσκεψη φορέων στην Κρήτη για τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία

...Τηλεδιάσκεψη για την εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της κακοκαιρίας στο νησί, έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, με την συμμετοχή του ίδιου και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων. 
...Οι αντιπεριφερειάρχες του νησιού, μέσω της τηλεδιάσκεψης, επισήμαναν ότι η κατάσταση μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενη, ενώ και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες τους βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν όπου και όποτε απαιτηθεί τις επόμενες ώρες και όσο κρατήσει το κύμα κακοκαιρίας. Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσαν και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.
...Μέχρι τώρα προβλήματα έχουν προκύψει σε ορεινούς δήμους του νησιού όπου τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ επίσης προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν και περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.
...Αυτό που επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, είναι ότι τα επόμενα 24ωρα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους, θα βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν....(Η.Β., ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: