Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Νόμος για τα διόδια και τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες.

10 Φεβρουαρίου 2011.
Κατατέθηκε στη Βουλή προσθήκη στο νομοσχέδιο «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», με την οποία η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αποδίδονται στους ΟΤΑ...
...Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία - προσθήκη η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.
...Εξάλλου, η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης.
...Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

...Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες και για την περίοδο 2011, με υπουργική απόφαση, ισχύει η δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένες κατά 50% τιμές των εισιτηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Ειδικότερα, δικαίωμα καταβολής μειωμένου κομίστρου σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του, κατά 50% παρέχεται, στις κατωτέρω κατηγορίες επιβατών:

α. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου.

β. Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.

γ. Οι μαθητές που είναι κάτοχοι μαθητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι φοιτητές/σπουδαστές που είναι κάτοχοι φοιτητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, δικαιούνται μειωμένης τιμής εισιτήρια και κάρτες σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.

δ. Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου.

ε. Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής.

στ. Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και σχετικής βεβαίωσης της Σχολής.

ζ. Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card - university ID» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΤΡΑΜ - ΑΜΕΛ).

η. Οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών αυτών, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.


***Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης παρέχεται στις εξής κατηγορίες επιβατών:

α. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών μετακινούνται δωρεάν με τις ημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

β. Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων μετακινούνται ελεύθερα σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ), με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας.

γ. Οι κάτοχοι των καρτών ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετακινούνται δωρεάν με όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ).

...Ανάλογες ρυθμίσεις προωθούνται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ισχύσουν και για κατηγορίες ανέργων πολιτών. Ως γνωστόν, στο νέο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα κατά περίπτωση Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα ή Φορείς, ώστε να διατίθεται αισθητά μειωμένο εισιτήριο σε κατηγορίες πολιτών, που εμπίπτουν στην άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα μετρα πο θελουνε να περασουνε ειναι αστεια. Για τη μη καταβολη διοδιων θα μας αφαιρουν τις αδεια κυκλοφοριας - πινακιδες του οχηματος μας, που εμεις πριν λιγο καιρο πληρωσαμε τα πανακριβα τελη κυκλοφοριας, θα μας αφαιρουν και το διπλωμα οδηγησης για 20 μερες? Πλακα μας κανετε ρε ΖΩΑ? Θα μας βρειτε μπροστα σας. Φραγκο δε θα παρετε και κουτρα θα τη βγαζουμε. Λεφτα θα παρτε απο κεινο το λοιμο τη φαλαινα "μαζι τα φαγαμε"..εκεινος εχει να σας ταισει μπολικα

Ανώνυμος είπε...

Τα μετρα πο θελουνε να περασουνε ειναι αστεια. Για τη μη καταβολη διοδιων θα μας αφαιρουν τις αδεια κυκλοφοριας - πινακιδες του οχηματος μας, που εμεις πριν λιγο καιρο πληρωσαμε τα πανακριβα τελη κυκλοφοριας, θα μας αφαιρουν και το διπλωμα οδηγησης για 20 μερες? Πλακα μας κανετε ρε ΖΩΑ? Θα μας βρειτε μπροστα σας. Φραγκο δε θα παρετε και κουτρα θα τη βγαζουμε. Λεφτα θα παρτε απο κεινο το λοιμο τη φαλαινα "μαζι τα φαγαμε"..εκεινος εχει να σας ταισει μπολικα