Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Ενα μοναδικό ντοκιμαντέρ για την Τσακώνικη Διάλεκτο .

27 Φεβρουαρίου 2011.
Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, για την Τσακώνικη διάλεκτο...μια ταινία,  για την απώλεια της ταυτότητας - τι σημαίνει να ξέρεις ότι η γλώσσα σου δεν θα μιλιέται μετά από 100 χρόνια...Οπως μας πληροφορούν οι ιστοσελίδες "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ" και "agroussanamou.gr", η ταινία επιλέχθηκε και θα προβληθεί τον Μάρτιο στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης...
...Η σκηνοθεσία είναι της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Massimo Pizzocaro, η παραγωγή της happyant.tv,...ενώ περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάστε στην ιστοσελίδα "agroussanamou.gr"
...Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής…

...Στην Ανατολική Πελοπόννησο, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή στη σκιά του Πάρνωνα, ζουν οι Τσάκωνες, μια ιδιαίτερη φυλή ‘πεισματάρηδων’ Ελλήνων.
...Εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, μοναδικό πλέον δείγμα δωρικής γλώσσας.
...Δεν την εγκατέλειψαν ούτε μετά την επικράτηση της Κοινής, της πρώτης υπερ-τοπικής διαλέκτου από την οποία προήλθε η σύγχρονη ελληνική γλώσσα.
...Ό,τι άντεξε στους αιώνες, ξέφτισε μέσα σε λίγες δεκαετίες, τις τελευταίες 4-5.
...Άνοιξαν δρόμοι, ήρθε ο τουρισμός, οι ντόπιοι έφυγαν μετανάστες ή ναυτικοί, το ‘υποχρεωτικό’ σχολείο επέβαλε στους μαθητές να ξεχάσουν την αρχαία τους γλώσσα.
...Ώσπου ήρθε η ώρα της αλήθειας: όταν χάνεις τη γλώσσα σου, χάνεις ένα ολόκληρο κόσμο.
...Η περίπτωση των Τσακώνων δεν είναι μεμονωμένη.
..Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ οι μισές περίπου γλώσσες του πλανήτη αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Της εξαφάνισης και της λήθης.
...Μια ταινία για την απώλεια της ταυτότητας - τι σημαίνει να ξέρεις ότι η γλώσσα σου δεν θα μιλιέται μετά από 100 χρόνια...
...Α ΓΡΟΥΣΣΑ ΝΑΜΟΥ (Η Γλώσσα μας)...
...Διάρκεια: 52 λεπτά
...Γλώσσα: Ελληνικά - Τσακώνικα...Υπότιτλοι: Ελληνικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: