Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Καρναβάλι και Νεραντζομαγειρέματα στο Γύθειο.

27 Φεβρουαρίου 2011.Το 1ο Καρναβάλι Γυθείου, του νέου Καλλικρατικού Δήμου της Μάνης, πραγματοποιείται κόντρα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, κόντρα στη μίζερη εποχή μας, κόντρα στη μικρότητα και την κατήφεια των καιρών...Φέτος για πρώτη φορά μέσα από το Καρναβάλι Γυθείου 2011, επιχειρείται να δοθεί η  δυνατότητα ανάδειξης της τέχνης του Θεάτρου Δρόμου....
...Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές.(κύριος διοργανωτής είναι ο δήμος Ανατ. Μάνης), ."...Σύνθημά μας «Ψυχή στο δρόμο». 
...Φράση από την πάροδο των Βακχών του Ευριπίδη. Ψυχή στο δρόμο γιατί το χρειαζόμαστε. Ψυχή στο δρόμο γιατί αυτό χρειάζεται ο καλλιτέχνης για να εκτεθεί στο δημόσιο χώρο. Ψυχή στο δρόμο γιατί αυτό είναι το θέατρο του δρόμου και της δράσης.
...Ψυχή στο δρόμο γιατί αυτό ήταν σύνθημα στο καρναβάλι Γυθείου στα προπολεμικά χρόνια .
...Στόχος μας, να αλλάξει λίγο η ζωή μας προσφέροντας ζωή και περιεχόμενο.
...Δυο χέρια σφιχτά δεμένα, μια φλόγα κι ένα πλατύ χαμόγελο, η εικόνα μας κι ότι μπορεί να προσφέρει ο θαυματοποιός, ο θεατρίνος ο σαλτιμπάγκος, ο σχοινοβάτης ο ηθοποιός της πλάνης και της περιπλάνησης
...Ο Δήμος οφείλει να βοηθήσει αυτό τη βήμα .Γιατί αναβαθμίζει την ποιότητα του πολιτισμού και δίνει νέα μηνύματα τέχνης στο λαό.
...Ο πολιτισμός είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε μαζί. Οι Δημιουργοί, η Πολιτεία και η Κοινωνία.
...Αγκαλιάστε το Καρναβάλι Γυθείου.......Χαρείτε το.
...Ενθαρρύνετε τους καλλιτέχνες με το χειροκρότημά σας.
...Είναι μια ανάσα για την πόλη. Μια ανάσα για σας. Μια ανάσα που τόσο την έχουμε ανάγκη.
Βάλτε λίγο χρώμα στην καθημερινότητά σας.
Δώστε λίγο νόημα στη ζωή σας.
...Απολαύστε το Καρναβάλι Γυθείου 2011...."...Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος.
 
*** Νεραντζομαγειρέματα στο Γύθειο... 
...Μεγάλη τύχη θεωρείται η τυχαία ανακάλυψη ενός τετραδίου με παλιές συνταγές.
Το τετράδιο αυτό βρέθηκε εντελώς τυχαία σε μια επίσκεψη σε ένα από τα παλιά νεοκλασικά σπίτια του Γυθείου, στην πλατεία Παρθεναγωγείου.
Μέσα σε ένα μισοσαπισμένο συρτάρι κομοδίνου υπήρχε δεμένος με κορδέλα ένα κιτρινισμένος φάκελος, ο οποίος έκρυβε ένα μικρό θησαυρό.
...Η σπιτονοικοκυρά που σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον είχε πεθάνει γύρω στα 1970, είχε αφήσει εκεί τη μικρή της περιουσία με συνταγές φαγητών και γλυκών με νεράντζι.
Στο φάκελο υπήρχαν ακόμη αποξηραμένα λουλούδια και φύλλα νεραντζιάς.
...Οι προγιαγιάδες στο Γύθειο του 1900 διακοσμούσαν τα εικονοστάσια των σπιτιών την παραμονή των Φώτων με ώριμα νεράντζια και φύλλα. Τα νεράντζια αυτά τα άγιαζε στο εικονοστάσι ο παπάς την επόμενη μέρα και  τα κρατούσαν κρεμασμένα στο εικονοστάσι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
...Μετά τα έτρωγαν με την πρόληψη ότι θεραπεύουν κάθε ενόχληση του λαιμού.
Επίσης εκείνες οι παλιές Γυθειάτισσες νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τα άνθη και τα τρυφερά φύλλα νεραντζιάς για να αρωματίσουν τα συρτάρια με τα ασπρόρουχα.
...Οι συνταγές αυτές 20 τον αριθμό είναι πλέον περιουσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου.
Η ανακάλυψη αυτή έδωσε και την ιδέα για τα νεραντζομαγειρέματα.....
...Οι γυναίκες του Γυθείου που το επιθυμούν θα μαγειρέψουν σύμφωνα με αυτές τις συνταγές τα φαγητά ή τα γλυκά που επιθυμούν.
...Στις 9 Μαρτίου τα φαγητά και τα γλυκά θα παρουσιαστούν μαγειρεμένα σε μια επιτροπή από γαστρονόμους -γευσιγνώστες
...Τη Νεραντζογιορτή του Γυθείου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυθείου με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ανατολικής Μάνης.
...Οι Πολύτιμες Συνταγές της γιαγιάς Ιωάννας θα αποτελέσουν σύντομα το υλικό μιας ειδικής έκδοσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ανατολικής Μάνης...." (πηγή : mymani.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: