Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Παραίτηση βήμα-βήμα...

5 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ ,παραιτήθηκε σήμερα από την αρχηγία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας...από το κυβερνών κόμμα παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγεσία του....μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ...Παράλληλα,νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος..... 
...Σήμερα, ο διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε σήμερα στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«...Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας...», δήλωσε ο Χάσαν αλ Ροουένι από ένα βήμα στην πλατεία, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο.
...Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: «...Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών...».
...Νωρίτερα σήμερα ο στρατός μετακίνησε ορισμένους από τους διαδηλωτές για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει η κυκλοφορία στους δρόμους της πλατείας.
...Χιλιάδες Αιγύπτιοι βρίσκονται και σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εκεί για μέρες με πανό και σημαίες. Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο και αύριο αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα.

«...Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο...», προσέθεσε ο Ροουένι σε μια βόλτα που έκανε στην πλατεία για να μιλήσει στους διαδηλωτές....
...Νωρίς το πρωί, όταν άκουσαν τους κινητήρες των αρμάτων μάχης να μπαίνουν μπροστά, δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

***Ο αντιπολιτευόμενος Αιγύπτιος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ότι επιθυμεί να συζητήσει «μάλλον σύντομα» με το γενικό επιτελείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων τη διοργάνωση «μιας αναίμακτης μετάβασης».
«Θα ήθελα να συζητήσω με τους επικεφαλής του στρατού, μάλλον σύντομα, προκειμένου να μελετήσουμε πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία μετάβαση χωρίς να χυθεί αίμα», εξηγεί ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης.
...Ο Μπαραντέι, καλεί επίσης τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 29 χρόνια, να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό.
«...Θα υπάρξει χωρίς καμία αμφιβολία μια αραβική χώρα που θα τον υποδεχθεί. Έχω ακούσει να μιλούν για το Μπαχρέιν», προσθέτει ο Μαπραντέι, ο οποίος γνωστοποίησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου, αν διοργανωθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.
...Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν απολογήθηκε χθες Παρασκευή για όλες τις περιπτώσεις «κακομεταχείρισης» δημοσιογράφων και διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
«...Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους, όλους τους ξένους και όλους τους Αιγύπτιους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης», τόνισε ο Ραντουάν σε συνέντευξή του στο CNN.
«...Θέλω να τονίσω πως από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μηδενική ανοχή για τις επιθέσεις εναντίον ξένων, χωρίς να αναφερθώ στους δημοσιογράφους τους οποίους πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας για να παρουσιάσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στον κόσμο», επισήμανε ο ίδιος.
..Ο Ραντουάν, ο οποίος διορίστηκε την Δευτέρα, παραδέχτηκε πως όσοι συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα έχουν δίκαια αιτήματα. «Μιλούν για εργασία, για διαφθορά, για ελευθερία...Το γεγονός είναι πως τώρα υπάρχει ένα άλλο πολιτικό πρόγραμμα και δυστυχώς την Τετάρτη η κατάσταση επιδεινώθηκε», κατέληξε.

***Συνάντηση με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, αρμόδιους για την οικονομία, είχε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
...Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Οικονομικών, Πετρελαίου, Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
...Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές του Μουμπάρακ....

***Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα από το Μόναχο πως η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο πρέπει να είναι ειρηνική και μεθοδική.
«Θα υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ειρηνική και μεθοδική», επισήμανε, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια.
...Αναφερόμενη στους διαδηλωτές που ζητούν ο πρόεδρος Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος θα αδιαφορήσει «αν δεν ταχθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».
...Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόλις αρχίσει η διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο ίσως να μην είναι η σωστή προσέγγιση, δήλωσε η καγκελάριος.
...«Οι πρόωρες εκλογές στην αρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού μάλλον είναι λανθασμένη προσέγγιση», επισήμανε η Μέρκελ.

**Μια ταχεία μετάβαση σε μια νέα ηγεσία και την πολιτική μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο έχει ουσιαστική σημασία, επειδή η καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασταθή χώρα, η οποία δεν θα ήταν καλοδεχούμενη από τη Δύση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«...Δεν υπάρχει σταθερότητα στην Αίγυπτο. Χρειαζόμαστε αλλαγή, μεταρρύθμιση και μετάβαση για να υπάρξει σταθερότητα», δήλωσε στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Γερμανία....
...Η  αλλαγή αυτή πρέπει να είναι γρήγορη, προσέθεσε....
«Όσο περισσότερο αυτό αναβάλλεται τόσο είναι πιο πιθανό να αποκτήσουμε μια Αίγυπτο που δεν θα μας είναι ευπρόσδεκτη», σημείωσε.

***Νωρίτερα, στην ομιλία του στην διάσκεψη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο τονίζοντας πως προκαλούνται από την ανασφάλεια, την φτώχεια, αλλά και την διαφθορά και την έλλειψη δημοκρατίας.
...Η ασφάλεια φέρνει ειρήνη και ανάπτυξη, «αλλά όταν δεν υπάρχει προκαλεί χάος και αβεβαιότητα. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
...Ο ίδιος επισήμανε πως όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την «προληπτική διπλωματία» αντί να περιμένουν να ξεσπάσουν οι κρίσεις....(Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: