Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οξύνεται η κρίση στην Αίγυπτο...

3 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε πριν λίγο, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ότι διέταξε έρευνα για τους θανάτους που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ δεσμεύεται ότι βίαια επεισόδια δεν θα επαναληφθούν στους δρόμους της Αιγύπτου....Ομως, η Εθνική Ένωση για Αλλαγή καθώς και επικεφαλής των διαδηλωτών λένε ότι δεν θα εμπλακούν σε κανένα διάλογο αν δεν φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ....Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ....«...Η μοναδική λύση είναι να φύγει από την εξουσία ο Μουμπάρακ», δήλωσε ο Νουρ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή αφού διεκδίκησε το κορυφαίο αξίωμα του αιγυπτιακού κράτους. «....Δεν θα συμμετάσχω σ' αυτές τις συνομιλίες....», δήλωσε ο Νουρ προς το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.
Η στάση του είναι ίδια με αυτή που υιοθέτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Σουλεϊμάν, αλλά μόνον αφού παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. Ο Νουρ απηύθυνε επίσης έκκληση να υπάρξει διεθνής παρέμβαση για να σταματήσει η βία στο Κάιρο. «Καλώ το λογικό κόσμο να επέμβει για να προστατεύσει τους διαδηλωτές, και εννοώ τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Νουρ.

****Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, έγινε γνωστό από γιατρό που βρίσκεται επί τόπου, γεγονός που ανεβάζει σε επτά τον αριθμό των νεκρών κατά το τελευταίο 24ωρο.
Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους τουλάχιστον 300 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ.
«Είχαμε τέσσερις νεκρούς εδώ, ο ένας από τους οποίους δέχθηκε σφαίρα στο μέτωπο», δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Ισμαΐλ, από ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί σε μία πλατεία δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ.
Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για τρεις νεκρούς κατά τις τελευταίες τρεις ώρες και προερχόταν από τον γιατρό Αμρ Μπαχάα, ο οποίος βρίσκεται σε άλλο νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί σε παρακείμενο τέμενος.
«Τα περισσότερα από τα θύματα έφθασαν τις τελευταίες τρεις ώρες, πολλοί είχαν τραύματα από σφαίρες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αμρ Μπαχάα ανεβάζοντας σε τουλάχιστον χίλιους τον αριθμό των τραυματιών κατά το τελευταίο 24ωρο.
Σποραδικά πυρά ακούστηκαν στις 04.00 και συνεχίζονταν για τουλάχιστον μία ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Tην ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
«Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν πυροβολισμοί. Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί», δήλωσε ο υπουργός Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση.

***Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου, ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε σήμερα δυνάμεις πεζικού δημιουργώντας με τον τρόπον αυτόν μια ουδέτερη ζώνη.
...Δημοσιογράφος του Reuters στην περιοχή ανέφερε ότι τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται τώρα σε απόσταση 80 μέτρων το ένα από το άλλο.
...Είναι η πρώτη αποφασιστική ενέργεια από την πλευρά του στρατού για να σταματήσει η βία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η ουδέτερη ζώνη είναι εντελώς καλυμμένη με πέτρες μεγέθους γροθιάς, τις οποίες πετούν οι μεν στους δε».
...Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
...Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία μετά την ειρηνική διαδήλωση ζήτησαν από τον στρατό να επέμβει.
...Παράλληλα, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, που απαιτούσαν την απομάκρυνσή του.
Τις εικόνες μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Επίσης, το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό ενός διαδηλωτή στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

***Παράλληγλα, το πρωί, σήμερα...
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν άρχισε σήμερα διάλογο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας και τις εθνικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.
«Έναρξη διαλόγου ανάμεσα στον αντιπρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα και τις εθνικές δυνάμεις», αναφέρεται σε μήνυμα που εμφανίσθηκε στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς άλλα στοιχεία.
Σε άλλο μήνυμα αναφέρεται δήλωση του πρωθυπουργού Άχμαντ Σαφίκ: «Συνεδριάζουμε σήμερα με τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εθνικών δυνάμεων για να βρούμε λύση στη σημερινή κατάσταση».
Ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει επιφορτισθεί από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ανοίξει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση, τη στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων από τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.
Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης, ότι σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Άχμαντ Σαφίκ, θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ στην Πλατεία Ταχρίρ.

***Μέλη της Χεζμπολάχ δραπέτευσαν από τις φυλακές...

Μέλη της Χεζμπολάχ που έχουν καταδικαστεί επειδή σχεδίαζαν επιθέσεις στην Αίγυπτο είναι ανάμεσα στους κρατούμενους που δραπέτευσαν από αιγυπτιακές φυλακές το περασμένο σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα 22 μέλη του πυρήνα αυτού της οργάνωσης δραπέτευσαν την Κυριακή, όπως και μέλη της Χαμάς και των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Τα μέλη της Χεζμπολάχ δραπέτευσαν από την φυλακή Ουάντι Νατρούν, στα βόρεια του Καΐρου, όταν οι φρουροί εγκατέλειψαν τη φυλακή.
Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε τον Απρίλιο, 26 κατηγορούμενους για σχεδιασμό επιθέσεων στη διώρυγα του Σουέζ και στην Χερσόνησο του Σινά.
Νωρίτερα, άλλες πηγές ασφαλείας είχαν ανακοινώσει πως δραπέτευσε ένα μέλος της Χεζμπολάχ
Ο Σάμι Σεχάμπ που είχε καταδικαστεί τον περασμένο Απρίλιο σε κάθειρξη 15 χρόνων δραπέτευσε την Κυριακή.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χασάν Νασράλα είχε δηλώσει πως ο Σεχάμπ ήταν μέλος πυρήνα της οργάνωσης που σχεδίαζε την παράνομη μεταφορά όπλων μέσω της Αιγύπτου στην Λωρίδα της Γάζας.
Πηγές προσκείμενες στην οικογένεια του Σεχάμπ τόνισαν πως έχει ήδη εγκαταλείψει την Αίγυπτο.

***Την αποχώρηση της κυβέρνησης Μουμπάρκ ζητούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι...

...Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κι η κυβέρνησή του πρέπει να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, (που θα εφαρμοσθεί) εάν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.
...Ο Ίσαμ ελ-Ερίαν, ηγετικό στέλεχος του κινήματος, δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Reuters ότι η αδελφότητα ζητεί την «εκδίωξη του καθεστώτος, όχι του κράτους».
...Ο Ίσαμ ελ Ερίαν διέφυγε από τη φυλακή την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν από τους δρόμους και κατέρρευσε το σύστημα επιβολής του νόμου και της τάξης.
«...Η νομιμοποίηση του καθεστώτος τελείωσε, μαζί με του προέδρου, του αντιπροέδρου, των υπουργών, του κόμματός του, του κοινοβουλίου. Το είπαμε σαφώς. Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με αυτό (το καθεστώς), διότι έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», είπε.
....Νωρίτερα, σε ανακοίνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρεται: «Ζητούμε την εκδίωξη αυτού του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όλες τις παρατάξεις. Εάν αυτό το καθεστώς παραμείνει ακόμη και για ώρες, κύριό του μέλημα θα είναι να εκδικηθεί όλους του αντιπάλους του».

***Συλλήψεις δημοσιογράφων...

...Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία σήμερα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος του σταθμού, ο Πιοτρ Κρίζιακ.
«Ο δημοσιογράφος της TVP Πιοτρ Γκορέτσκι, ο εικονολήπτης του και ο ηχολήπτης του συνελήφθησαν από την αστυνομία. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Κρίζιακ.
Προηγουμένως δύο άλλοι εικονολήπτες της TVP είχαν κρατηθεί σήμερα από το πλήθος και συλληφθεί από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, πριν αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ένας απ' αυτούς, ο Κριστόφ Κολόζιονεκ.
«Η αστυνομία μας συνέλαβε. Είδαν όλα τα έγγραφά μας και το υλικό μας. Έκαναν ζημιές στην κάμερά μας. Στη συνέχεια μας μετέφεραν στο τμήμα και ανακριθήκαμε από στρατιωτικούς. Έκοψαν τα τηλέφωνά μας. Στη συνέχεια ήρθε ο διοικητής τους και μας άφησαν ελεύθερους», αφηγήθηκε.
«Οι δημοσιογράφοι μας, μας είπαν ότι το πλήθος, πιθανόν οπαδοί του Μουμπάρακ, επιχείρησε επίσης να συλλάβει μια ισπανίδα δημοσιογράφο, όμως αυτή κατάφερε να διαφύγει», είπε ο Κρίζιακ.
...Ξένοι και Aιγύπτιοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο Κάιρο και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «καθολική λογοκρισία» και εκφοβισμό.
«...Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική εξάλειψης των μαρτύρων των ενεργειών της», ανέφερε σε δήλωσή του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ντάγεμ, συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της οργάνωσης αυτής που έχει τη έδρα της στη Νέα Υόρκη.
...Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.
...Τα δύο μέλη του συνεργείου του Ρόιτερς βρίσκονταν στην οδό Ταλαάτ Χαρμπ, η οποία οδηγεί στην κεντρική πλατεία, όταν τους χτύπησαν, τους έσπρωξαν, τους απείλησαν και τους εξύβρισαν. ...Οι επιτιθέμενοι έσπασαν την κάμερα, το μικρόφωνο και τον τρίποδά τους. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: