Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ατομικά συνταγολόγια σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ !

4 Φεβρουαρίου 2011.
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα παροχής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ έδωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος...
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σκοπός των μέτρων που ελήφθησαν είναι η απαλλαγή πέντε εκατομμυρίων, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, από την απαράδεκτη κατάσταση, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν, με τις ατελείωτες ουρές στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ....
...Ειδικότερα, από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των περίπου 20.000 γιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.

...Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

...Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

...Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.

...Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό

...Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr) και όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης χωρίς κανένα πρόβλημα για την περαιτέρω συνεργασία τους.

...Οι προαναφερόμενοι όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στη βάση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

...Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος κάλεσε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να μην εγκαταλείψουν τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος και ως πρώτη τους επιλογή να έχουν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

...Ο Διοικητής του ΙΚΑ διευκρίνισε ότι τα συνταγολόγια, από το Μάιο που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα καταργηθούν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αύξηση των δαπανών που πιθανόν να επιφέρει η διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους και η ελεύθερη επιλογή γιατρών, είπε: «Όσο πιο κλειστό είναι το σύστημα τόσο πιο μεγάλη είναι η συνταγογράφηση και οι δαπάνες» .

...Όσον αφορά τη συμμετοχή των γιατρών στις απεργίες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Άρη Μουσιώνη, από 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμαίνεται στο 0,3% (στα νοσοκομεία)."Γίνεται απεργία χωρίς απεργούς», είπε ο κ. Λοβέρδος.

...Αναφερόμενος στη συμμετοχή των γιατρών ΙΚΑ στην απεργία, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι αυτή κυμαίνεται γύρω στο 50%.
...Στο μεταξύ οι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

...Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο Υγείας.

...Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλη Τιμοσίδη και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, αυξάνεται το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών ανά Υγειονομική Περιφέρεια, από 9 στο 12 %. Με αυτή την αύξηση θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται, κυρίως, στα περιφερειακά νοσοκομεία, για την κάλυψη των εφημεριών τους....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: