Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Προς σύγκλιση στην Ευρωζώνη ;

5 Φεβρουαρίου 2011.
Σε τροχιά σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπήκαν από χθες οι χώρες της ευρωζώνης...αυτό, εκτιμά, η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", σε σημερινό τηε σχόλιο και τονίζει : "... Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα είναι ραγδαίες, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη των τελικών αποφάσεων στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου)...".......Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που παρουσίασαν χθες από κοινού η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει στόχο να συμπληρώσει ένα κενό που υπήρχε από τη σύσταση της ΟΝΕ, δηλαδή την έλλειψη στενού οικονομικού συντονισμού στην ευρωζώνη.
...Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν λεπτομερώς το σχέδιό τους σε μια έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, μάλλον στις 4 Μαρτίου, ώστε οι «17» να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους και στη συνέχεια να το παρουσιάσουν και στις χώρες εκτός ευρωζώνης και όποιες από αυτές επιθυμούν θα ακολουθήσουν.
...Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές με σημαντικότερη τη μεταφορά της λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ακόμη και σε τομείς που δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας, η φορολογία ή ακόμη ο θεσμοθετημένος έλεγχος του δημόσιου ελλείμματος. 
..Για το λόγο αυτό άλλωστε ο συντονισμός θα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός «παιγνιδιού», κάτι που επισήμανε τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος Μπαρόζο.
...Ο γαλλογερμανικός άξονας στην ουσία επέβαλε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», δεδομένου ότι συνέδεσε την υιοθέτησή του με τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.
...Η κα Μέρκελ το έκανε διότι θέλει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους πως με τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και συνεπώς η Γερμανία δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να συνεισφέρει σε διασώσεις, όπως έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας τον περασμένο Μάιο.

...Ο κ. Σαρκόζι διότι είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες ήταν ο πρώτος που ζήτησε μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Φυσικά στη συνέχεια έβαλε «νερό στο κρασί του» και η κοινή οικονομική διακυβέρνηση ονομάστηκε στενός συντονισμός με στόχο τη σύγκλιση.
...Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης κάλεσαν κατ΄αρχήν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να διασφαλίσουν την απαραίτητη ευελιξία και την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παράσχει ικανοποιητική στήριξη.
...Με τη διατύπωση αυτή στην ουσία καλούν τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν στην εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει στο ταμείο να έχει διαθέσιμες εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την άντληση 440 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η συνεισφορά των χωρών της ευρωζώνης. Σήμερα το ταμείο μπορεί να διαθέσει μόνο 250 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να παραμένουν ως αποθεματικό προκειμένου να δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς (κάτω του 3%).
...Ο κ. Σαρκζί ήταν ο πρώτος που ζήτησε μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη...αναφερόμενοι στην ευελιξία, οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς Οικονομικών να διευρύνουν τη δυνατότητα του ταμείου, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ομολόγων. 
...Το αν αυτό θα γίνει μέσω απευθείας αγορών ή δανεισμού στις χώρες προκειμένου να αγοράζουν οι ίδιες τα ομόλογά του, αυτό θα το ρυθμίσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής.
...Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν τη συνέχιση της εφαρμογής των υπαρχόντων προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία, ενώ καλούνται επίσης όλες οι χώρες να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την ενίσχυση των δημοσιονομικών τους θέσεων.

***Σε πρώτη φάση το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν εντοπίσει τρεις τομείς που χρειάζονται άμεση μεταρρύθμιση. Πρόκειται για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να προσαρμοστούν στο προσδόκιμο ζωής, την κατάργηση της ΑΤΑ (στο θέμα διαφωνούν οι Βέλγοι) και τη σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα και την αύξηση του ΑΕΠ. Θα ζητήσουν επίσης την εισαγωγή ενός ελάχιστου συντελεστή στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, όπου η ψαλίδα σήμερα φτάνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη και την υψηλότερη φορολογία. 
...Το τέταρτο στοιχείο που θέτουν έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πειθαρχία και είναι εκτός Συνθήκης, η οποία καθορίζει το ανώτατο αποδεκτό όριο δημόσιου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Στη μεταφορά της λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ακόμη και σε τομείς που δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναφέρθηκε ο κ. Μπαρόζο.
...Ο γαλλογερμανικός άξονας ζητεί μέσω τροποποίησης του συντάγματος ή νομοθετικής πράξης να καθοριστεί πολύ χαμηλότερα το ανώτατο αποδεκτό όριο. Στην παρούσα φάση οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν έχουν βάλει στο «τραπέζι» αριθμητικά όρια σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης, τη φορολογία των επιχειρήσεων και το ανώτατο αποδεκτό έλλειμμα. Εκείνο που τονίζει συνεχώς η κα Μέρκελ και έχει τη σημασία του είναι ότι στη Γερμανία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει καθοριστεί στα 67 έτη, ενώ από το 2006 το δημόσιο έλλειμμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,35%.

***Μετά τη δήλωση του Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εξέτασαν την πρόοδο και την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής για τη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας και για να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.
...Η στρατηγική περιλαμβάνει το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής και την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
***Επιπλέον συμφώνησαν τα ακόλουθα βήματα ως μέρος του συνολικού πακέτου που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο:

- Εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

- Εφαρμογή από τα κράτη-μέλη μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να ενισχυθούν οι δημοσιονομικές θέσεις και οι προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις πιέσεις των αγορών και εκτίμηση από την Κομισιόν από κοινού με την ΕΚΤ, της επιτευχθείσας προόδου.

- Ολοκληρωμένες προτάσεις από το Γιούρογκρουπ για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ευελιξία και την οικονομική δύναμη να παράσχει ικανοποιητική υποστήριξη.

- Ολοκλήρωση των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013)...

***Οι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για την προώθηση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», που παρουσίασε χθες ο γαλλογερμανικός άξονας, αλλά δεν έλειψαν και οι έντονες αντιδράσεις με δημόσιες δηλώσεις ηγετών, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τον επόμενο μήνα όταν θα υποβληθούν οι επιμέρους προτάσεις.
...Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία για την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς. Οπως είπαν, τα κράτη-μέλη πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία τους στον τομέα αυτό. Η ΑΤΑ ισχύει σήμερα σε ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ισπανία.
...Η Αυστρία έχει επίσης αντιρρήσεις στην προώθηση ενός ενιαίου υπολογισμού του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, ενώ η Ιρλανδία διαφωνεί σε οποιαδήποτε αύξηση του συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις (12%).
...Επιφυλάξεις άλλου τύπου εκφράζει και η Κομισιόν, η οποία πίσω από την πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα, βλέπει μια προσπάθεια υποκατάστασης της κοινοτικής μεθόδου από μια διακυβερνητική συνεργασία. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι τις περισσότερες από τις «ιδέες» των Γερμανών και των Γάλλων τις έχει ήδη προτείνει η ίδια στο παρελθόν.
...O κ. Σαρκοζί διευκρίνισε ότι δεν απαιτεί την εναρμόνιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά σε έναν κοινό υπολογισμό των κριτηρίων υπολογισμού. Για την Ιρλανδία είπε ότι δεν θέλουμε εναρμόνιση του φόρου αλλά προσέγγιση των συντελεστών.
...***Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ε.Ε. και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στα κράτη-μέλη. 
...Η μείωση των ελάχιστων μισθών και η κατάργση της ΑΤΑ που ισχύει σε ορισμένα χώρες, μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του σημερινού συστήματος καθορισμού των μισθών και να αδυνατίσει τις θέσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις.
...Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συνομοσπονδίας Τζον Μονκς η γαλλογερμανική πρόταση δεν είναι Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αλλά ένα σύμφωνο για επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, μεγαλύτερες ανισότητες και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. 
..Η Ευρώπη κινδυνεύει να συγκρουστεί με το κοινωνικό της μοντέλο που βασίζεται στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταλήγει η δήλωση του κ. Μονκς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: