Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παπουτσής : Θαβρούμε την καλλίτερη λύση για τους απεργούς μετανάστες.

28 Φεβρουαρίου 2011
«...Οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη είναι πάρα πολύ κρίσιμες για ολόκληρη την περιοχή και η Ελλάδα επιδεικνύει την ετοιμότητά της προκειμένου να συνδράμει στην απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των πολιτών των τρίτων χωρών από την περιοχή...»...Αυτό, δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια τη μεταφορά στις πατρίδες τους όλων των ανθρώπων που το επιθυμούν...
...Αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στη Ρώμη, τόνισε ότι αποφασίστηκε να υπάρχει διαρκής επαφή και συντονισμός των ενεργειών αλλά και κοινές θαλάσσιες περιπολίες των δυνάμεων της ακτοφυλακής των κρατών-μελών της ΕΕ όπως επίσης και της Frontex.

...Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο αυριανό ταξίδι του στην Τουρκία και στη σημαντική συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Τουρκίας.
«Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων, στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης των λαθρομεταναστών και των κυκλωμάτων που κυρίως διακινούν τους μετανάστες και εκμεταλλεύονται την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή και επιπλέον την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας όσον αφορά την επανεισδοχή», δήλωσε ο υπουργός.
...Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι την προηγούμενη Πέμπτη, στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υιοθετήθηκε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για θέματα επανεισδοχής λαθρομεταναστών και η Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

...Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας από το μεγάλο κύμα μεταναστών, τόνισε ότι «είναι μία κατάσταση την οποία τη βιώνουμε με πολύ μεγάλη αγωνία δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους πιο αυστηρούς κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων και κυρίως των λιμανιών γιατί είναι η υποχρέωσή μας προς το Σένγκεν και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«...Αν τυχόν για τον οποιονδήποτε λόγο εμείς φανούμε ελαστικοί και επιτρέψουμε να φεύγουνε μετανάστες κάνοντας τα «στραβά μάτια», αυτό θα σημάνει αυτόματα την αποβολή της Ελλάδας από το Σένγκεν και αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε, δεν το αντέχει η χώρα μας, δεν το αντέχει ο λαός μας», τόνισε ο υπουργός.

...Αναφερόμενος στα διάφορα κυκλώματα τα οποία διακινούν τους μετανάστες, τόνισε ότι το υπουργείο εφαρμόζει ένα ιδιαίτερο σχέδιο επ' αυτού.
...Είπε επίσης ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν δύο βασικοί πυλώνες: ο ένας είναι οι αποφασιστικές και γρήγορες διαδικασίες ασύλου που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου των μεταναστών και ο άλλος να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής και κέντρα κράτησης τα οποία θα διευκολύνουν εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μας να μπαίνουν στο πρόγραμμα επαναπατρισμού είτε του εθελοντικού είτε της απέλασης.

...Για το θέμα που έχει προκύψει με τους μετανάστες απεργούς πείνας, που φιλοξενούνται στο κτίριο «Υπατία» και εκ των οποίων 14 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σημάδια απόλυτης εξάντλησης ο υπουργός δήλωσε:

«...Είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε όλοι, γιατί μην ξεχνάμε ότι στην κοινωνία μας εκείνο που είναι πιο πολύτιμο απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι νόμοι του κράτους. Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα καταρχάς, ούτε μπορεί ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Δεν το επιτρέπει το νομικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποία κινούμεθα».
Ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες για εξέταση των περιπτώσεων εκείνων ώστε να υπάρξει κάποιος δρόμος που να οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης».
«...Θεωρώ, όμως ότι και οι μετανάστες αλλά και εκείνοι κυρίως που υποστηρίζουν τους μετανάστες και ουσιαστικά οργανώνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει και εκείνοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει».
«...Η πολιτεία είναι εδώ, οι νόμοι του κράτους είναι εδώ και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο σε ό,τι μας αφορά», είπε, προσθέτοντας ότι «...πρέπει όλοι να συνδράμουν ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: