Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

" Η κοινωνία να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις".

11 Φεβρουαρίου 2011.
«...Η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι η οικονομική σύγκλιση στην Ευρώπη δεν αποτελεί αναπόδραστη και αυτόματη διαδικασία...», υπογράμμισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει η ΤτΕ με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης...
...Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε επίσης ότι οι αυστηροί κανόνες που έχουν τεθεί και για τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσουν στη χορήγηση λιγότερων δανείων, ενώ υποστήριξε ότι οι πολιτικές σταθεροποίησης και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας για να προχωρήσουν.
...Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ν.Α Ευρώπη υπογράμμισε ότι επειδή η περιοχή διανύει μία περίοδο πτώσης εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας, οι αλλαγές που προωθούνται θα πρέπει να εκλαμβάνονται από το κοινό ως δίκαιες και αποτελεσματικές. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί το συναίσθημα ότι «οι βραχυπρόθεσμες θυσίες πιάνουν τόπο».
...Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης εκτιμώντας ότι οι οικονομίες των χωρών έχουν σταθεροποιηθεί ενώ ήδη διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε αρκετές χώρες. Όπως παρατήρησε οι χώρες αυτές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη διεθνή κρίση. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και η ανεργία.

...Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων είναι πολύ πιθανόν να περιοριστεί σε πολλές απ΄αυτές τις χώρες, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν μία αυξημένη επιφυλακτικότητα. 
...Η εξέλιξη αυτή όπως είπε είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα προ της κρίσεως επίπεδα. Συνακόλουθα όπως είπε προκύπτει η ανάγκη για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές.
...Αναφερόμενος στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ο οποίος θα διασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνοδευτεί από την πιο αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών.
...Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Bob Traa, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει καταρχάς το πρόβλημα της διαφθοράς προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και κάλεσε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και στο ασφαλιστικό. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «επίτευγμα» τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αναμόρφωση των ΔΕΚΟ.

***Για ανάγκη μείωσης της διαφθοράς έκανε λόγο ο Μπομπ Τράα, στέλεχος του ΔΝΤ και συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα ως αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
...Χαρακτηριστικά είπε πως χρειάζεται «λιγότερο φακελάκι», ενώ ανέφερε πως οι αρχές δεν γνωρίζουν τους αριθμούς και τις οφειλές του κράτους, κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια την έλλειψη εμπιστοσύνης.
...Για τη μείωση του δημοσίου χρέους ο κ. Τράα πρότεινε πώληση κρατικής περιουσίας και περικοπές στο ασφαλιστικό, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη επανεξέτασης της αναλογίας 5 συνταξιοδοτήσεων/ 1 πρόσληψη στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: