Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αμερικανικές πιέσεις στον Μουμπάρακ...

3 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 12.05.
Σε εμφύλιο σπαραγμό, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, οδηγεί την Αίγυπτο, ο Χ. Μουμπάρακ....έτσι, αποδεικνύεται ότι οι τελευταίοι ελιγμοί του, είχαν στόχο να κερδιθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμάσει τους "πραιτωριανούς" του, ενάντια στο λαικό ξεσηκωμό....(Ν.Λα.)...

***Νεότερη ενημέρωση, ώρα 23.00 : Εικόνες απόλυτου χάους στο Κάιρο...Σώμα με ζώμα οι συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντιφρονούντων. Για λουτρό αίματος ανησυχεί ο Ελ Μπαραντέι, καλώντας παράλληλα τον στρατό να προστατέψει τους πολίτες...***ΩΡΑ  12.35 : Πάνω από 1500 οι τραυματίες, τρεις οι νεκροί...Ανακαταλήφθηκε η πλατεία από οπαδούς της αντιπολίτευσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προς Πέμπτη...Αρματα του στρατού, πυροβολούν στον αέρα.....***Πρωτοβουλία Παπανδρέου, για αποκλιμάκωση της έντασης...

...Νωρίτερα...Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι 611 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα στις συγκρούσεις, ενώ ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε (έχασε τη ζωή του όχι στα επεισόδια αλλά πέφτοντας από μια γέφυρα). Στις συγκρούσεις συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου...

***Ο Λευκός Οίκος σκλήρυνε τη στάση του σήμερα κατά των σχεδίων του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και «το τώρα σημαίνει τώρα». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε, επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι «η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο» .Διαδηλωτές προσπαθούν να προστατέψουν το μουσείο του Καΐρου......Το αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου, στην αυλή του οποίου εξερράγησαν σήμερα δύο βόμβες μολότοφ ενώ συγκρούονταν υποστηρικτές και αντίπαλοι του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου και περιέχει ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
 


...Αναλυτικά, οι τελευταίες εξελίξεις...
....Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι 403 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα και ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Στις συγκρούσεις συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

...Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας «νεοσύλλεκτος», το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εργαζόταν για το στρατό ή την αστυνομία. Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ ανέφερε ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

....Ένας γιατρός που βρισκόταν σε ένα τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία, είπε ότι εκεί υπήρχαν τουλάχιστον 500 τραυματίες. Υπολόγιζε όμως ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών των διαδηλώσεων ανέρχονται περίπου στους 300.

***Εικόνα χάους συνεχίζει να παρουσιάζει η κεντρική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο με τις αψιμαχίες μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ και εκείνων που επιθυμούν εδώ και τώρα πτώση του από την εξουσία να συνεχίζονται.
...Και ενώ τα ελικόπτερα του στρατού πετάνε πάνω από το κέντρο του Καΐρου οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίζονται με τον πετροπόλεμο και τη ρίψη από βόμβες μολότοφ ακόμα και στις στέγες των σπιτιών μπροστά από του αρχαιολογικό μουσείο Καΐρου να έχουν προκαλέσει εκατοντάδες τραυματίες.
...Πριν λίγο υπήρξαν και προειδοποιητικά πυρά από το στρατό ο οποίος όμως παραμένει αμέτοχος ενώ γίνονται συγκρούσεις μεταξύ πολιτών.
...Χαρακτηριστικό είναι ότι πολύ από τους παρεβρισκομένους κρατούν ξύλα και λοστούς ενώ πολύ είναι ο κόσμος ο οποίος σπάει τα πεζοδρόμια της πλατείας Ταχρίρ έτσι ώστε να εφοδιαστεί με μεγάλη ποσότητα από πέτρες για τον πετροπόλεμο ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί.
...Ο κόσμος συνεχίζει να συρρέει στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ οι ρίψεις από πυροβολισμούς συνεχίζεται και αυτή την ώρα. Τα ασθενοφόρα προσεγγίζουν την πλατεία με δυσκολία για να πάρουν τραυματίες, ενώ πολύς είναι ο κόσμος ο οποίος είναι έτοιμος να περάσει εδώ τη νύχτα του χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να φύγει από το χώρο της διαδήλωσης.
...Την ίδια ώρα πολύ είναι εκείνοι οι προσεύχονται στη μέση του δρόμου. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή νύκτα αλλά και η αυριανή ημέρα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ακολουθήσει μεγάλη διαδήλωση μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία προσευχή.


***Νωρίτερα, το απόγευμα...

...Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.
***Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.
«...Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με 'μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως' στην Αίγυπτο απορρίπτεται», αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό «αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου».
...Ο αρχηγός του κράτους Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας που απαιτεί την άμεση αναχώρησή του.
***Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού» μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«...Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις...», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. «...Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος...», πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ μια ομάδα από φονιάδες....

...Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα εγκαταλείψει την εξουσία πριν από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μαζική συγκέντρωση για την, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, «Παρασκευή της Αποχώρησης».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε επίσης το στρατό να μεσολαβήσει για να προστατεύσει τους Αιγύπτιους πολίτες, μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
«...Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει «σήμερα» κι όχι να παραμένει ουδέτερος.
...Ο Ελ Μπαραντέι προσέθεσε επίσης ότι έχει αποδείξεις ότι αυτοί που επιτίθενται σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι αστυνομικοί.
...Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε διαψεύσει νωρίτερα τις κατηγορίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών για εμπλοκή αστυνομικών με πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: