Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ξανάρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Ταιλάνδη και Καμπότζη.

7 Φεβρουαρίου 2011.
Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα, για τέταρτη συνεχή ημέρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατεύματα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης σε διαφιλονικούμενη περιοχή της μεθορίου, στον περιβάλλοντα χώρο ενός Ινδουιστικού ναού που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια....
...Η κυβέρνηση της Καμπότζης απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει.
...Πυρά πυροβολικού και βαρέων πολυβόλων ακούγονταν το πρωί στην περιοχή έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στο ναό του 11ου αιώνα, που είναι γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη.
...Βρίσκεται σε έναν κρημνό που αποτελεί φυσικό σύνορο και διεκδικείται από τις δύο ασιατικές χώρες.
...Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη το 1962, αλλά η μεθόριος των δύο χωρών δεν έχει ποτέ οροθετηθεί.
...Οι μάχες στην περιοχή στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων την Παρασκευή και το Σάββατο--πρόκειται για τις αιματηρότερες μάχες μετά την απόπειρα της Καμπότζης να ενταχθούν στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που είχε αποτελέσει την αφορμή να υπάρχουν και τότε σποραδικές αλλά σφοδρές ανταλλαγές πυρών στην περιοχή.
...Χθες Κυριακή στις μάχες εκτός του πυροβολικού και πολυβόλων ενεπλάκησαν και άρματα μάχης, ενώ τμήμα των ερειπίων του ναού υπέστη ζημιές.
"Τα πυρά άρχισαν το πρωί για τέταρτη φορά", ανέφερε ανακοινωθέν του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν.
...Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ να παρέμβει για να "σταματήσει την επιθετικότητα" της Ταϊλάνδης, η οποία όπως είπε "απειλεί πολύ σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα" στην περιοχή.
...Αξιωματικός του στρατού της Καμπότζης επιβεβαίωσε ότι ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ των δύο πλευρών από λίγο μετά τις 08:00 τοπική ώρα [01:00 GMT, 03:00 ώρα Ελλάδας].
...Πηγή του στρατού της Ταϊλάνδης έκανε λόγο για σύντομη ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε, όπως υποστήριξε, περίπου δύο λεπτά και προκλήθηκε από "μια παρεξήγηση".
...Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Καμπότζη "άρχισε την επίθεση" και σημείωσε πως οι ενέργειες της Μπανγκόκ έχουν στόχο "να προστατεύσουμε τη χώρα μας, την [εδαφική] κυριαρχία μας".
...Από τη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε για άλλη μια φορά τη "βαθιά ανησυχία" του για τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο.
...Κάλεσε τις δύο πλευρές "να θέσουν σε εφαρμογή μια συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών και να ασκήσουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση" καθώς και να "συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης" όσον αφορά την διένεξή τους.
...Τουλάχιστον 15.000 Ταϊλανδοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον ταϊλανδό έπαρχο Σομσάκ Σουβανσουτζαλίτ.
...Στις χθεσινές συγκρούσεις τραυματίστηκαν 14 Ταϊλανδοί στρατιώτες και δύο χωρικοί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης...(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: