Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δεν επιθυμούν την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

9 Φεβρουαρίου 2011.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο, διαβεβαίωσαν σήμερα, ότι επιδίωξή τους δεν είναι να ανέλθουν στην εξουσία, παρά τις εκκλήσεις τους για την άμεση αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ...
«...Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν επιζητούν την εξουσία. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε προς το παρόν. Δεν μπορούν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην άσκηση της εξουσίας...», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κινήματος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε....
«...Δεν είναι ένας άνθρωπος, ένα κόμμα ή μια ομάδα που καθοδηγεί τις διαδηλώσεις. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι καθοδήγησε το πλήθος...», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινήματος που επισήμως είναι εκτός νόμου εδώ και μισό αιώνα.
«...Εμείς τασσόμαστε με τη βούληση του λαού, με την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού. Δεν είμαστε η πλειοψηφία», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η οργάνωση δεν επιθυμεί να κατεβάσει δικό της υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές. «...Ο πρόεδρος πρέπει να φύγει από τη θέση του. Μια νέα εποχή πρέπει να ξεκινήσει. Το καθεστώς έπεσε, θα πρέπει επομένως να φύγει. Αυτή είναι η μοναδική διεκδίκηση, επί του παρόντος...», σημείωσε.
**Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συμμετέχουν, μαζί με άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο διάλογο με το καθεστώς που ξεκίνησε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, όμως, σύμφωνα με τον Μούσρι, από το διάλογο αυτό φαίνεται να λείπει η «σοβαρότητα». «Ορισμένοι φαίνεται να νομίζουν ότι πρόκειται για μονόλογο. Εμείς θέλουμε διάλογο», εξήγησε.

***Η δικαστική επιτροπή που εξετάζει την αναθεώρηση του αιγυπτιακού συντάγματος συμφώνησε να τροποποιηθούν έξι άρθρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται για 16η ημέρα.
...Μεταξύ των άρθρων που θα τροποποιηθούν είναι τα 76 και 77 προκειμένου να τεθεί χρονικός περιορισμός στην προεδρική θητεία και να διευρυνθεί η βάση όσων μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας. Οι αλλαγές αυτές είναι δύο από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.
...Η επιτροπή αυτή συστήθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν με την αντιπολίτευση και την υπόσχεση που έδωσε για μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελευθερία στην πληροφόρηση και διεξαγωγή νέων εκλογών για ορισμένες από τις αμφισβητούμενες έδρρες στο κοινοβούλιο.
...Νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο και έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ταχρίρ η οποία έχει γίνει το σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
...Μπροστά από τα δύο κτήρια, που βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο, είχαν παραταχθεί στρατιώτες και θωρακισμένα άρματα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
...Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του κοινοβουλίου ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε σε άλλο σημείο.

***Παράλληλα, σήμερα, όπως γράψαμε και το μεσημέρι...
...Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δέχτηκε σήμερα τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του Μουμπάρακ με ξένο αξιωματούχο μετά την έναρξη στις 25 Ιανουαρίου των ταραχών που συγκλονίζουν το καθεστώς του, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Καμιά δήλωση δεν έγινε στον Τύπο κατά το τέλος της συνάντησης αυτής στο Κάιρο, όπου χιλιάδες Αιγύπτιοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πλατεία Ταχρίρ και έξω από το κοινοβούλιο.
...Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε το Σάββατο υπέρ της διεξαγωγής ενός «διαλόγου» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.
...Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε χθες Τρίτη ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να μεταβούν στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να εξέλθει από το αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να αποτιμηθούν οι ταραχές στην Αίγυπτο και στις άλλες χώρες της περιοχής.
...Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ χθες το βράδυ στις ΗΠΑ για επίσημες επαφές που θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Αίγυπτο.
...Στην διήμερη επίσκεψή του ο Μπαράκ θα γίνει δεκτός σήμερα στο Λευκό Οίκο από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς και τον επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας Τομ Ντόνιλον, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
...Ο Μπαράκ θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον Ντένις Ρος, τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα καθώς και διάφορους αξιωματούχους ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών.
...Επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, κυρίως για συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: