Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Παπανδρέου : Η χώρα χρειαζόταν ριζικές αλλαγές.

9 Φεβρουαρίου 2011.
"...Ακόμα και μηδενικό να ήταν το χρέος και μηδενικά τα ελλείμματα της χώρας, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, γιατί διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα είχαμε και χρέη και ελλείμματα...'...Αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε νωρίτερα......Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοζόμενη τώρα κυβερνητική πολιτική, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρσι ήταν αναγκαία και είχαν ως στόχο τη σωτηρία της χώρας».
«...Διεκδικήσαμε τη διακυβέρνηση για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για αλλαγή της ζωής των πολιτών προς το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «Ελλάδα ανοιχτή και δίκαιη και οικονομία δυνατή και σταθερή».

...Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε «αυτονόητες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια» στην οικονομία, το κράτος, την υγεία, την αγορά εργασίας και την παιδεία και παρότρυνε στο «να φύγουμε από το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό».
...Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «το δικαίωμα στις αντιδράσεις», τόνισε, ωστόσο, ότι «το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς».
«...Όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας» είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε «ορισμένες αλλαγές που είναι δύσκολες» και προσθέτοντας ότι «η νομιμοποίηση των πολιτών είναι η δύναμή μας».
...Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα «νομιμοποίηση των πολιτών» επικαλούμενος την «απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό».
...Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντικές επιτυχίες της Ελλάδας», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων «στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όπου είμαστε ενεργό μέρος της λύσης», ενώ επισήμανε ότι «μας περιμένει μάχη εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους».

***Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συνολική λύση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτον εκείνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισορροπίας και της χρηστής διαχείρισης ανά κράτος.

...Στον πυλώνα αυτό, ο πρωθυπουργός ενέταξε και την ευρωπαϊκή απάντηση στο χρέος, καθώς όπως είπε, «το κοινό νόμισμα ανέδειξε και ατέλειες, όπως η ενίοτε πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές για δανειοδότηση που κατευθυνόταν σε έργα που δεν βοηθούσαν και άλλοτε η δύσκολη πρόσβαση στις αγορές, όπως σχετικά πρόσφατα με την Ελλάδα».

...Ως δεύτερο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τελικό στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διευκόλυνση της ρευστότητας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της επίλυσης του θέματος των φορολογικών παραδείσων σε διάφορα μέρη της γης «όπως στην Ελβετία, ζήτημα που συζήτησα με την ηγεσία της χώρας αυτής, ζήτημα που θα χτυπηθεί και προς το οποίο θα κάνουμε βήματα».......Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για εξέταση του ζητήματος των οίκων αξιολόγησης.

...Ως τρίτο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, «για την οποία το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας», ενώ τόνισε την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης.

...Αναφερόμενος πάντα στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο για ανάπτυξη υποδομών, για ενοποίηση ευρωπαϊκών δικτύων, ενέργειας, ηλεκτροδότησης και ευρυζωνικότητας, καθώς και για διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
...Σε ό,τι αφορά το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί διάλογος επί της γαλλογερμανικής πρότασης και υπογράμμισε ότι «το σύμφωνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ΕΕ να παίρνει αποφάσεις».
***Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν παρών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποίησε εισήγηση για θέματα βιοκλιματικής αλλαγής, ενώ νωρίτερα ο κ. Φίσερ συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου συζήτησε μαζί της και το θέμα του αγωγού Nabucco.

**Τέλος, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: