Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΟΗΕ εξυμνεί την κυβέρνηση Παπανδρέου για το Κυπριακό.

10 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την πορεία του κυπριακού προβλήματος, λίγες μέρες πριν από τη μετάβαση του κ. Δρούτσα στη Λευκωσία και στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, με επίκεντρο την προώθηση της διαδικασίας, η οποία, διέρχεται «κρίσιμη φάση», όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ...
...Εξερχόμενος από το γραφείο του κ Δρούτσα, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στην «προσήλωση» της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά και τη χτεσινή συνάντηση των κκ. Χριστόφια και Ερογλου, να συνεχίσουν τη διαδικασία του διαλόγου και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, καθώς και στον «εξαιρετικά εποικοδομητικό» ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην όλη προσπάθεια.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες του ζητήματος, μίλησε για σημαντικές διαφωνίες σε ορισμένες πτυχές, αλλά και ορισμένες διαφωνίες που γεφυρώνονται, ενώ θεώρησε το Κυπριακό στο επίκεντρο της νέας περιοδείας Δρούτσα...

...Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με φόντο τις συνομιλίες της Γενεύης, τον περασμένο μήνα, μια διαδικασία διαλόγου που βραδυπορεί, όπως και η αναμενόμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, θα είναι το κύριο αντικείμενο σειράς επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο και τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«...Θέλουμε η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει ξεκάθαρα τις θέσεις της προκειμένου να βοηθήσει όσο μπορεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

...Ο κ. Δρούτσας μεταβαίνει τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ενώ την επομένη θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με τον βρετανό ομόλογό του και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μίλιμπαντ και την Παρασκευή, 17 του μηνός, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Μπαν Κι Μουν, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εκπροσώπους της ομογένειας.

...Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον γγ, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας είναι «καθοριστικός», ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να υποβοηθηθεί και να περιβληθεί με αντικειμενικότητα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα.

«...Έχουμε μπροστά μας, στο τέλος Φεβρουαρίου, την έκθεση του ΓΓ και θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί του πώς βλέπει την εξέλιξη μετά τις δύο συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και τα επόμενα ορόσημα στη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

...Ως προς την πορεία της διαδικασίας, η οποία δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, απέδωσε την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία «επανέρχεται σε παλαιότερες θέσεις » και ζήτησε «ξεκάθαρη δέσμεση του κ. Ερογλου σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί» και από την τουρκοκυπριακή πλευρά «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με διάθεση για πρόοδο».

...Ο κ. Δρούτσας θα συζητήσει επίσης με τον γγ του ΟΗΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα περιβάλλοντος.

***Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απάντησε ότι αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει στα Κατεχόμενα. «Μιλάμε», είπε, «για μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη, προϊόν μιας στρατιωτικής εισβολής, μιας συνεχιζόμενης κατοχής».
...Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, καταπιέζονται από τους εποίκους από τον κατοχικό στρατό. «Η Τουρκία θα πρέπει ν' αφήσει επιτέλους την Κύπρο να αναπνεύσει. Να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου ολόκληρος ο κυπριακός λαός να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην ΕΕ, να μπορέσει να πιάσει το ευρωπαϊκό του όνειρο».

***«Αντιλαμβανόμαστε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ως γέφυρα φιλίας και έτσι πρέπει να γίνει αντιληπτή και από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού στη γειτονική χώρα.
«...Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της (ελληνικής μειονότητας) από την αλβανική πλευρά συνιστά βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων και κριτήριο για την ευρωπαική πορεία της χώρας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
...Στις διεθνείς υποχρεώσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαικής της πορείας, υπογράμμισε, περιλαμβάνεται και «ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνον στις περιοχές που έχουν οριστεί ως μειονοτικές ζώνες».
...Αναφερόμενος ειδικότερα στην απογραφή είπε ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και «πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθ' αυτή τη διεξαγωγή της».

...Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας είναι στρατηγικής σημασίας για μας και ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία στα βήματά της προς την ΕΕ. Η συνεργασία και ο διάλογος είναι συνεχής και δεν θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές, να διογκώνουμε καταστάσεις και να δημιουργούνται εντυπώσεις.

***«...Θετικό γεγονός» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του γγτου ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
...Ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνέχιση της διαδικασίας, από την οποία μπορεί να προκύψει λύση. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, όλοι αναγνωρίζουν - και το ανέφερε και ο κ. Νίμιτς χθες- τη θετική συμβολή της Ελλάδας με την πρωτοβουλία για τις απ' ευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα.
...Προς το παρόν δεν υπάρχουν, είπε, αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, επανέλαβε τη βούληση και την ετοιμότητα της Αθήνας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε οριστική λύση του ζητήματος και κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

...Ερωτηθείς για την ελληνική θέση έναντι της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι η γειτονική χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, ομαλό κοινοβουλευτικό βίο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερία του Τύπου. Αυτά είναι βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά μιας χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρόσθεσε και τόνισε ότι η ευθύνη τελικά ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΓΓΔΜ γιατί αυτή εκφράζει τη χώρα και έναντι της ΕΕ.
...Επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας να σταθεί στο πλάι της ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας...(ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: