Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Φρένο στην καθίζηση της αγοράς...

12 Φεβρουαρίου 2011.
Mέτρα για την αποτροπή μιας γενικευμένης ύφεσης στην αγορά, σχεδιάζει και επιχειρεί να εφαρμόσει το Yπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως υπογράμμισε χθες από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης...Οπως τόνισε,  στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. "...Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις...... Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά...", τόνισε ειδικότερα κατά την ομιλία του σε παραγωγικούς και οικονομικούς - επιχειρηματικούς φορείς...
...Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και την Κρήτη, ενώ, όπως είπε, «η στοχευμένη απάντηση στην κρίση θα είναι η υπογραφή με κάθε περιφέρεια ενός αναπτυξιακού συμφώνου» –διαδικασία που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.
...Μάλιστα ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στον περιφερειάρχη Κρήτης και τους νέους δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα της Κρήτης.
...Στόχος, τόνισε, είναι το 2011 να διπλασιαστεί η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν τα σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου.
...Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που ήδη όπως πρόσθεσε υλοποιούνται.
...Αναφέρθηκε επίσης σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο με δράσεις, πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που αλληλοσυμπληρώνονται και ήδη έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης.
...Σχέδιο, όπως ανέφερε, το οποίο «θα σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα αξιοποιεί σωστά και με διαφάνεια τα χρήματα των φορολογουμένων. 
...Σχέδιο για να κινηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά. Για να βάλουμε τις βάσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης, που δεν θα είναι καταναλωτικό κατά 75%-80%, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα παράγει».

...Eμφαση έδωσε και στη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η οποία ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.
«...Μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ που διοχετεύεται στην αγορά από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες», τόνισε.
...Αναφέρθηκε ακόμη στα προγράμματα των οποίων ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και τον Μάιο βγαίνουν στην αγορά: "Ταμείο Επιχειρηματικότητας", συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Ταμείο Ενάλιο", που αφορά την αλιεία, με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ. "Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας", με αρχικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ.
...Μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα έχει δημιουργηθεί και θα είναι στην αγορά και το "Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας", με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όσον αφορά την ένταξή τους και τη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας, όπως είπε ο υπουργός.
...Παράλληλα, μέσα από την ίδια λογική της συνεπένδυσης με τις τράπεζες, θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα JEREMIE για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. 
...Οπως είπε ο υπουργός, «μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινά πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ (60 εμείς και 60 οι τράπεζες) από το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη και έχουν προσωπικό έως και 50 άτομα».
...Επιπροσθέτως, μέσα στον Απρίλιο θα είναι έτοιμο πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό έως και 10 άτομα.  (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: