Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Εισηγήσεις Γόντικα και Πετράκου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα αγροτικά προϊόντα.

9 Φεβρουαρίου 2011.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, οι εισηγήσεις των επικεφαλής των Αριστερών Παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κ.κ. Γόντικα (Λαϊκή Συσπείρωση) και Πετράκου (Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου). Ο κ. Γόντικας από την μεριά του, επισημένοντας ως σοβαρότερα προβλήματα των αγροτών τη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, τη διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, την οικονομική και κοινωνική ερήμωση της υπαίθρου και τέλος τη δεινή θέση των αγροτών, έριξε τις ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενώ άφησε αιχμές προς τον κ. Τατούλη...."Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συγκαλύπτει η εισήγηση του κ Τατούλη, φέρνουν ακέραια την ευθύνη για αυτή την πορεία γιατί γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επιλογές της ΕΕ με την ΚΑΠ φέρνουν την σφραγίδα των ιδιαίτερων συμφερόντων των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών χωρών εντός ΕΕ, και το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν ένα μεγαλύτερο ξεροκόματο", τόνισε.... 

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου κ. Πετράκος, πέρνοντας τον λόγο......
.....επισήμανε: «....η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχτεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ποιότητας αλλά και αναγνωρισιμότητας. Αγροτικών προϊόντων που αποτελούν και συνθέτουν την ελληνική μεσογειακή διατροφή"...."η Πελοπόννησος θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις που θα αναφέρω παρακάτω, να «προτείνει» και να «πουλάει» όχι ένα καλάθι αλλά ολόκληρο κοφίνι στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό".
"όμως ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας, η βασική δηλαδή παραγωγική δύναμη που θα δημιουργήσει το καλάθι βιώνει τραγικά οικονομικά αδιέξοδα.
Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και απογοήτευσης, σε δραματική κυριολεκτικά κατάσταση", συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Ο κ. Πετράκος στη συνέχεια σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και τη δημόσια διαβούλευση που άρχισε ο κ. Τατούλης, έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα "που δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα".
"Ακούσαμε ωραίες ιδέες και εκφωνήσεις. Τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν.
Γιατί εμείς ζούμε εδώ και οι περισσότεροι είμαστε και οι ίδιοι δυστυχώς παραγωγοί.
Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τα Αναπτυξιακά Συνέδρια του κυρίου Δρυ;
Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τις ημερίδες του κ. Τζουμακα;
Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τα συμβούλια αγροτικής πολιτικής του κ Ανωμερίτη;
Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τις “υπέροχες” 13 περιφερειακές μελέτες επί υπουργίας των κ. Μπασιάκου και Κοντού, που χρυσοπληρώθηκαν για να μας πουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά νομό και άλλα τέτοια ευτράπελα;
Χορτάσαμε από μεγάλες κουβέντες ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας κλπ.
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι διαβουλεύσεις δημόσιες και ιδιωτικές δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ο κ. Πετράκος σχολίασε το "καλάθι τοπικών προϊόντων".
"Κύριε υπουργέ,
Θεωρούμε ότι τα περί καλαθιού αποτελούν άλλο ένα καλό επικοινωνιακό κόλπο.
Ένα τέχνασμα για να μπορέσετε να εκτονώσετε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια του αγροτικού χώρου.
Θα μπούμε στην όλη συζήτηση και θα αποδομήσουμε στα χωριά και τις πόλεις μας, αυτό το τέχνασμα.
Το καλάθι της Πελοποννήσου αλλά και της κάθε περιφέρειας για να γεμίσει θα πρέπει να υπάρχει παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Για να υπάρχει όμως παραγωγή θα πρέπει να υπάρχουν οι παραγωγοί, να υπάρχουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες. Έλληνες και ξένοι εργάτες που θα ποτίσουν τη γη με ιδρώτα.
Για να υπάρχουν όμως παραγωγοί θα πρέπει να υπάρχουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα μικρό περιθώριο που θα γυρίσουν όλοι αυτοί στην οικογένεια τους για να μπορέσουν πορευτούν".
Ο κ. Πετράκος κάλεσε τους αγρότες σε "Πανευρωπαϊκό αγώνα για την ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. για μια ριζοσπαστική, φιλοαγροτική νέα ΚΑΠ προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών¨, ενώ τόνισε ότι "χρειάζεται ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός. Μια εθνική αγροτική στρατηγική".

Αίσθηση, προκάλεσε η αναφορά του κ. Πετράκου στο κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από την Πελοπόννησο στην Αθήνα....."ένας αγρότης με ένα φορτηγάκι του 1,5 τόνου δεν μπορεί να φορτώσει τα πορτοκάλια από τη Σκάλα να τα πάει στην λαϊκή στην Αθήνα διότι θα πληρώσει διόδια 60 € δηλαδή 400 κιλά πορτοκάλια και 80 € πετρέλαιο δηλαδή 1 τόνος πορτοκάλια κόστος μεταφοράς".


Από την μεριά του, ο κ. Γόντικας μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων καρπώνονται μεταποιητές και μεγαλοαγρότες, ενώ με τα υπόλοιπα προσπαθούν να "εκμαυλίσουν" τους αγρότες, να τους αποπροσανατολίσουν και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους, ενώ τόνισε ότι την ίδια ακριβώς πολιτική εφαρμόζουν και στα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται άμεσα από την ΚΑΠ όπως στις αγροτικές συντάξεις οι οποίες είναι επιδόματα ελεημοσύνης, στις αποζημιώσεις που δίνονται για τις φυσικές καταστροφές και που είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές, στο νέο νόμο του ΕΛΓΑ που "χαρατώνει επιπλέον την αγροτιά".
Ο κ. Γόντικας, σχολιάζοντας την πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο, τόνισε ότι "είναι η πολιτική της ΕΕ που από κοινού συμφωνούν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ευθύνεται για τα πορτοκάλια, τα μήλα, τις πατάτες, το κρασί,το λάδι και τα άλλα προϊόντα που μένουν αδιάθετα σαπίζουν στα χωράφια ή διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων που παράγει η χώρα μας, για τους ελαιώνες που μένουν ακαλιέργητοι. Εξάλλου η στρατιγική της ΕΕ και για το μέλλον της ΚΑΠ 2014-2020, είναι η καταστροφή των μικρών και μεγάλου ποσοστού μεσαίων αγροτών για να μείνει και να κυριαρχήσει η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση".
Αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, ο κ. Γόντικας είπε χαρακτηριστικά: "...τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτείνουν σαν εναλλακτική λύση, προοπτική που ενστερνίζεται και η εισήγηση του κ Τατούλη, την στροφή της αγροτικής οικονομίας στην παραγωγή ποιοτικών-βιολογικών προϊόντων την οποία η ΝΔ την ονομάζει ‘άλλη γεωργία’ και την καλλιέργεια φωτοβολταϊκών και ενεργειακών φυτών που ονόμαζε το ΠΑΣΟΚ ‘πράσινη γεωργία’, που όμως αυτά δεν τρώγονται". Ο κ. Γόντικας χαρακτήρισε "υποκριτική" τη στροφή στην ποιοτική γεωργία, που όπως είπε διαψεύδεται από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, ενώ η βιολογική γεωργία, παρά τις διακυρήξεις των κυβερνήσεων προωθείτε μαζί με την κατανάλωση των μεταλλαγμένων που προωθεί ολοταχώς η ΕΕ και νομιμοποιήθηκε η εμπορία τους με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και γι’αυτό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς".         
Ο κ. Γόντικας απέδωσε ευθύνες και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε "αποδείχτηκε ως προς την ΚΑΠ τουλάχιστον βασιλικότερος όλων και τώρα προτείνει στροφή στην ποιοτική γεωργία αλλά με κεντροαριστερή διαχείριση. Δηλαδή δεν αμφισβητεί την ΚΑΠ που έχει στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς".
          
Συνοψίζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Γόντικας τόνισε ότι αυτές είναι:
Η σύγκρουση και η ανατροπή της ΚΑΠ
Η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ
Η αλλαγή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας
Η αξιοποίηση όλων των εδαφοκλιματολογικών και  παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
Η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με ασφαλή τρόφιμα και σε προσιτές τιμές
Ο δραστικός περιορισμός των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε
Η στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας
Ο σεβασμός της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος
"...αυτά είναι για εμάς τα φιλολαϊκά κριτήρια και όχι το κέρδος των καπιταλιστικών εξαγωγικών – βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων", είπε ο κ. Γόντικας.

Σχετικά: 

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Πετράκου.

"Κυρίες και κύριοι,
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχτεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ποιότητας αλλά και αναγνωρισιμότητας.
Αγροτικών προϊόντων που αποτελούν και συνθέτουν την ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά- καταγραφή σε αυτό το μοναδικό υλικό και γευστικό πλούτο που παράγουν οι αγρότες μας.
-         Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
-         Οι μοναδικές ελιές καλαμών,
-         Τα αναγνωρίσιμα κρασιά (μοσχοφίλερο Μαντίνειας, αγιοργίτικο Νεμέας, ροδίτη και φίλερι Μεσσηνίας),
-         Τα σύκα,
-         Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια
-         Η μαύρη σταφίδα και η σουλτανίνα γνωστή σε όλους τους αγγλοσάξωνες
-         Τα μοναδικά μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Τρίπολης, τα κεράσια, τις πατάτες.
-         Τα κηπευτικά όλων των ειδών και ποικιλιών.
Άξια μνημόνευσης τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα όπως η παραδοσιακή φέτα, η σφέλα το εύγεστο σκληρό τυρί των ορεινών όγκων της Αρκαδίας, τα αιγοπρόβειο κρέας από τις εκτατικές εκτροφές.
Από αυτή την καταγραφή δεν μπορεί να λείψει η αναφορά στα εξαιρετικά αλιεύματα των παράλιων εργατών της θάλασσας. Γιατί η αλιεία θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Όσο και να θέλουν οι άνοες σύμβουλοι του Πρωθυπουργού να μας πείσουν ότι οι ψαράδες και εφοπλιστές έχουν κοινά πεδία δράσης, και κατά συνέπεια θα ευρίσκονται υπό κοινή πολιτική αρχή.
Ίσως βέβαια στόχος τους να είναι, να κάνουν παρέα οι ψαράδες με τους εφοπλιστές και έτσι να αναβαθμιστούν.
Εδώ οφείλω μια παρατήρηση – μομφή στο Προεδρείο.
Δεν βλέπω ανάμεσα στους καλεσμένους τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας.
Διότι σήμερα θα μπούμε στα χωράφια τους.
Θα μιλήσουμε για προϊόντα – τρόφιμα.
Που είναι ο εκπρόσωπος του κ. Λοβέρδου ο οποίος είναι πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ.
Ας γυρίσουμε όμως σε πιο πεζά θέματα.
Η Μεσόγειος υπήρξε ο χώρος γέννησης και ανάπτυξης μεγάλων πολιτισμών.
Ο τόπος μας, που βρίσκεται στη καρδιά αυτού του ιστορικού χώρου διαθέτει μια παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση.
Σας υπενθυμίζω ότι, η ιστορική Κορώνη είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας στον κατάλογο «πολιτιστικής κληρονομιάς» της UNESCO ως η Πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής.
Οφείλω να σημειώσω εδώ ότι δίπλα στα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα υπάρχουν
-         Φυσικές ομορφιές και μη υποβαθμισμένα οικοσυστήματα τουλάχιστον μέχρι τώρα
-         Πολιτιστικός πλούτος
-         Ιστορικός πλούτος
Υπάρχουν δηλαδή εκείνες οι δυνατότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την άνθιση ενός ποιοτικού τουρισμού. Στους άμεσους στόχους της περιφέρειας θα πρέπει λοιπόν να είναι η εκπόνηση ενός Σχεδίου Συνεργασίας Αγροτικής Οικονομίας, Τουρισμού και Πολιτισμού.
Είναι αυτονόητο ότι η Πελοπόννησος θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις που θα αναφέρω παρακάτω, να «προτείνει» και να «πουλάει» όχι ένα καλάθι αλλά ολόκληρο κοφίνι στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.
Όμως ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας, η βασική δηλαδή παραγωγική δύναμη που θα δημιουργήσει το καλάθι βιώνει τραγικά οικονομικά αδιέξοδα.
Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και απογοήτευσης, σε δραματική κυριολεκτικά κατάσταση.
Ακούσαμε ωραίες ιδέες και εκφωνήσεις. Τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν.
Γιατί εμείς ζούμε εδώ και οι περισσότεροι είμαστε και οι ίδιοι δυστυχώς παραγωγοί.
-         Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τα Αναπτυξιακά Συνέδρια του κυρίου Δρυ;
-         Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τις ημερίδες του κ. Τζουμακα;
-         Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τα συμβούλια αγροτικής πολιτικής του κ Ανωμερίτη;
-         Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τις “υπέροχες” 13 περιφερειακές μελέτες επί υπουργίας των κ. Μπασιάκου και Κοντού, που χρυσοπληρώθηκαν για να μας πουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά νομό και άλλα τέτοια ευτράπελα;
Χορτάσαμε από μεγάλες κουβέντες ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας κλπ.
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι διαβουλεύσεις δημόσιες και ιδιωτικές δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι παρούσα και λέει ότι οι αγρότες της Πελοποννήσου όπως και όλης της χώρας βιώνουν τραγική οικονομική κατάσταση.
Η αγροτική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και οι αγρότες απειλούνται με αφανισμό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια.
Κύριε υπουργέ,
Θεωρούμε ότι τα περί καλαθιού αποτελούν άλλο ένα καλό επικοινωνιακό κόλπο.
Ένα τέχνασμα για να μπορέσετε να εκτονώσετε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια του αγροτικού χώρου.
Θα μπούμε στην όλη συζήτηση και θα αποδομήσουμε στα χωριά και τις πόλεις μας, αυτό το τέχνασμα.
-         Το καλάθι της Πελοποννήσου αλλά και της κάθε περιφέρειας για να γεμίσει θα πρέπει να υπάρχει παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
-         Για να υπάρχει όμως παραγωγή θα πρέπει να υπάρχουν οι παραγωγοί, να υπάρχουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες. Έλληνες και ξένοι εργάτες που θα ποτίσουν τη γη με ιδρώτα.
-         Για να υπάρχουν όμως παραγωγοί θα πρέπει να υπάρχουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα μικρό περιθώριο που θα γυρίσουν όλοι αυτοί στην οικογένεια τους για να μπορέσουν πορευτούν
-         Δεν φτάνουν βέβαια οι τιμές.
Χρειάζεται να εισπραχθούν και τα συμφωνηθέντα. Όμως κάθε χρόνο οι αγρότες χάνουν τον κόπο τους από «αεριτζήδες» και απατεώνες εμπόρους φρούτων επειδή δεν υπάρχει ακόμα ούτε μητρώο εμπόρων.
Σε αυτό το βασικό γεωργικό αλλά και μαθηματικό συλλογισμό οι απαντήσεις, οι λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρες.
Εδώ δεν χωράνε παρερμηνείες και οι απαντήσεις είναι μονοδιάστατες.
Απαιτούνται:
-         Κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν.
-         Πολιτικές και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
-         Πολιτικές για τη στήριξη της υπαίθρου.
-         Πολιτικές για τη διατήρηση του αγροτικού οικοσυστήματος.
-         Πολιτικές εξυγίανσης της αγοράς από τα λαμόγια και τα καρτέλ βιομηχάνων και πολυεθνικών αλυσίδων διανομής.
-         Πανευρωπαϊκός αγώνας για την ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. για μια ριζοσπαστική, φιλοαγροτική νέα ΚΑΠ προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Με λίγα λόγια χρειάζεται ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός. Μια εθνική αγροτική στρατηγική.
Τι απ’ όλα αυτά είχαμε τα προηγούμενα χρόνια; Τίποτα.
Αντίθετα είχαμε μία διαχείριση της καθημερινότητας, μια στείρα εφαρμογή των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ.
Και επειδή το κενό ήταν πια φανερό ο κάθε υπουργός επιχειρούσε μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τεχνάσματα να συγκαλύψει ευθύνες και αδιέξοδα.
Τι έχουμε σήμερα; Μια από τα ίδια.
Επανάληψη του ίδιου έργου σε άλλη σκηνοθεσία.
Ο κ. Πρωθυπουργός στη Κρήτη σε ανάλογη εκδήλωση: «Θα χτίσουμε του Υπ. γεωργίας από μηδενική βάση…».
Ο κ. Υπουργός: «Θα ξεθεμελιώσουμε το υπουργείο…».
Μα δεν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ανικανότητας ενός μηχανισμού της διοίκησης. Δεν είναι διοικητικό θέμα η κατάρρευση του πρωτογενή τομέα. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και αναδεικνύουν και μια επικίνδυνη αντίληψη, ότι αν αλλάξουμε μηχανισμό μπορεί να φέρουμε αποτελέσματα.
Για αυτό κύριε Υπουργέ παραλάβατε ένα Υπουργείο κολοβό.
-         Χωρίς τα δάση
-         Χωρίς την Αλιεία
-         Χωρίς τα νερά
-         Χωρίς τον ΕΦΕΤ
Επανέρχομαι και υποστηρίζω ότι η προσπάθειά σας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αποπροσανατολιστικού εγχειρήματος.
Πλησιάζετε τους 18 μήνες στην κυβέρνηση.
Ελάτε να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό μέτρων και ενεργειών για τον αγροτικό χώρο. Οφείλετε απαντήσεις στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία τη δεκαετία 2000 – 2009 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ξεπέρασε το 25%
Δηλαδή οι αγρότες φτώχυναν κατά 25%.
Το νέο ξεκίνημα που ευαγγελίζεστε οφείλει απαντήσεις
1. το 2010 είχαμε πάλι μείωση του εισοδήματος των αγροτών σε σχέση με το 2009 κατά 4,3% όταν στις 21 από τις 27 χώρες υπάρχει αύξηση 12,3%
2. γιατί αυξήσατε το κόστος παραγωγής αντί να το μειώσετε
α) Γιατί το ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια μέσα σε 8 μήνες από το 9% το πήγατε στο 13% και τα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα στο 23%.
Γιατί η φρέζα και το υνί πρέπει να έχει το ίδιο ΦΠΑ με το ουίσκι;
β) Γιατί αυξήσατε το ΕΦΚ στο πετρέλαιο;
γ) Γιατί αυξήθηκαν τα λιπάσματα 15% με 20%; ακόμη και το θειάφι από 300 € το τόνο θα έχει σε λίγο 400 € και 500 € γιατί δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά σας στην απόφαση της ΕΕ να υιοθετήσει ότι της έδωσε η BAYER.
δ) γιατί αυξάνεται το αγροτικό ρεύμα;
ε) Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών (το καλαμπόκι το αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι 100% ακριβότερο από πέρσι) και το αρνάκι και το κατσικάκι το πουλάνε 3,5 και 4,5 ευρώ ενώ πέρσι το πουλάγανε 5,5 ευρώ; Και βέβαια οι καταναλωτές συνεχίζουν να το αγοράζουν ακριβά.
3. γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα για να περιορίσετε τα καρτέλ τα οποία συνεχίζουν να λυμαίνονται την αγορά ενώ παραγωγοί και καταναλωτές είναι σε απόγνωση από το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή τα τελευταία δύο χρόνια
Εν μέσω βαθύτατης οικονομικής ύφεσης έχει πάρει προκλητικότατες διαστάσεις
+ 1500% είναι το άνοιγμα στο ψωμί
+ 764% είναι το άνοιγμα στα μακαρόνια
+ 658% είναι το άνοιγμα στο ρύζι
Στοιχεία της πράσινης ΠΑΣΕΓΕΣ.
4. Γιατί οι ελληνοποιήσεις και νοθείες συνεχίζονται και εντείνονται; Προχθές πατάτες από την Αίγυπτο πήγαν βόλτα στη Θεσσαλονίκη βαφτίστηκαν μεσσηνιακές τυποποιήθηκαν στη Βοιωτία και ήρθαν σε όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο.
5. Γιατί τα σχέδια βελτιώσεως είναι για λίγους και τους μεγάλους ενώ οι μικροί ουσιαστικά αποκλείονται; Έχει ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα με τον τρόπο βαθμολόγησης που των επενδυτικών προτάσεων.
6. Γιατί το εργαστήριο ελαιολάδου ακόμα το περιμένουμε στην Καλαμάτα;
7. Γιατί «τα πορτοκάλια απούλητα τα μήλα πεταμένα και οι γέροι στα μπαλκόνια τους σαν φύλλα μαραμένα»; Αυτό μου είπαν οι πορτοκαλοπαραγωγοί στη Λακωνία και την Αργολίδα πριν από μια εβδομάδα που πήγα.
Διότι τα πορτοκάλια έχουν 5,5 λεπτά τα χυμοποιήσιμα και 12-15 λεπτά τα βρώσιμα;
Αλλά και γιατί ένας αγρότης με ένα φορτηγάκι του 1,5 τόνου δεν μπορεί να φορτώσει τα πορτοκάλια από τη Σκάλα να τα πάει στην λαϊκή στην Αθήνα διότι θα πληρώσει διόδια 60 € δηλαδή 400 κιλά πορτοκάλια και 80 € πετρέλαιο δηλαδή 1 τόνος πορτοκάλια κόστος μεταφοράς.
8. Γιατί κάθε χρόνο μένουν απλήρωτοι παραγωγοί από αεριτζήδες απατεώνες έμπορους φρούτων και λαχανικών που τους αφήνετε ασύδοτους στο όνομα της ελεύθερης αγοράς;
9. Τι θα κάνετε με τις υποδομές αποθήκευσης που λείπουν με συνέπεια να μην μπορούν να εφοδιάσουν τις αγορές σωστά;
10. Τι θα γίνει με το δημοπρατήριο στα Φιλιατρά; Και συνολικά με τη δημιουργία δημοπρατηρίων;
11. Τι θα κάνετε με τους οινοπαραγωγούς οι οποίοι είναι απλήρωτοι δύο χρόνια; Και οι παραγωγοί μοσχοφίλερου και αγιοργίτικου και της Μεσσηνίας;
12. Γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα και τι θα κάνετε για τις παράνομες ελληνοποιήσεις μούστου από τη Σκωτία και τη Χιλή κλπ;
13. Τι θα κάνετε για την οργάνωση της συγκέντρωσης της διακίνησης και τυποποίησης από τις συνεταιριστικές οργανώσεις διότι η κατάσταση είναι σε νηπιακή κατάσταση ακόμη;
14. Τι θα κάνετε με τη δημιουργία φραγμάτων και γενικά με την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και οικολογικά ορθή άρδευση; Ζητήματα που καθυστερούν δεκαετίες σε όλους τους νομούς (ανέκδοτο έχει γίνει και ο Ανάβαλος και ο Ευρώτας, η Τάκα και Κανδύλα και το Μιναγιώτικο)
15. Τι έχετε κάνει και τι θα κάνετε με τους ελαιοπαραγωγούς που το λάδι το πουλάνε 2,20 € και ο καταναλωτής το αγοράζει 5,5 έως 7 €;
Τι λύση θα τους δώσετε διότι το εισόδημά τους από το 2006 έχει μειωθεί 33%;
Τι έχετε να τους πείτε και πως θα μπουν τα τοπικά προϊόντα στο ράφι για να γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς όταν πριν 15 μέρες μέσα στην Καλαμάτα S–M πουλούσε λάδι απροσδιορίστου προέλευσης κάτω του κόστους;
16. Τι έχετε να πείτε στο σταφιδοπαραγωγό ο οποίος πριν από 30 χρόνια με 5 τόνους σταφίδα και 2 τόνους λάδι σπούδαζε παιδιά και σήμερα με 10 τόνους σταφίδα και 5 τόνους λάδι δεν του μένουν 10000 € το χρόνο
17. Τι απαντάτε στους αγρότες τι κάνατε σαν κυβέρνηση στη μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011 και τις χειρότερες μέρες που του ετοιμάζουν για μετά το 2013;
18. Τι κάνατε, πότε αντιδράσατε για τη νέα συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που είναι επί θύραις και η οποία θα αποτελειώσει τα εσπεριδοειδή τα κρασιά και τι λάδι;
19. Τι απαντάτε για την προχειρότητα του Καλλικράτη ο οποίος έχει μεγαλώσει τη γραφειοκρατία έχει μπερδέψει τον κόσμο και έχει διασπάσει υπηρεσίες – αντικείμενα; Γιατί στο οργανόγραμμα δεν υπάρχει ξεχωριστή διεύθυνση η κτηνιατρική; Γιατί δεν υπάρχει τμήμα εγγείων βελτιώσεων;
20. Γιατί δεν υπάρχει ακόμη ούτε εθνική ούτε κλαδική πολιτική για τα βασικά προϊόντα;
21. Ποιός θα κάνει πολιτική εξαγωγών; Ποιός θα κάνει προώθηση όταν ο οργανισμός προώθησης εξαγωγών έχει ουσιαστικά διαλυθεί;
22. Τι λέτε στον κτηνοτρόφο που αγοράζει ακριβά τις ζωοτροφές και πουλάει όσο πριν από τρία χρόνια ενώ ο καταναλωτής αγοράζει ακριβότερα; Τι λέτε για τις αθρόες ελληνοποιήσεις; Γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα;
23. Τι λέτε στον ψαρά για τα αλιευτικά καταφύγια που δεν υπάρχουν, για τις αποζημιώσεις που δεν παίρνει όταν η φουρτούνα σπάει τη βάρκα του;
24. Τι λέτε για τον παραγωγό μήλων «Πιλαφά Ντελίσιους» Τρίπολης που είναι στα ψυγεία;
25. Πώς θα προστατεύσετε τις ντόπιες ποικιλίες (μοσχοφίλερο, φίλερι και ροδίτη Μεσσηνίας, αγιοργίτικο Νεμέας, σύκα Λακωνίας και Μεσσηνίας, ελιές καλαμών κλπ);
26. Τι απαντάτε στον αγρότη για την ένθερμη υποστήριξη που είχατε όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ στις διαδοχικές νεοφιλελεύθερες τροποποιήσεις της ΚΑΠ (1992, 1998, 2003, 2008) οι οποίες διέλυσαν κάθε προστατευτισμό στη γεωργία της ΕΕ, διέλυσαν τους μηχανισμούς στήριξης των τιμών και τις κοινοτικές παρεμβάσεις και συνολικά αφαίρεσαν κάθε μέτρο προστασίας στους αγρότες και στην παραγωγή.
27. Τι απαντάτε για την γιγάντωση των καρτέλ;
28. Τι απαντάτε για την ανυπαρξία κοστολογικού ελέγχου στα γεωργικά μέσα και εφόδια;
29. Τι απαντάτε στον αγρότη που βλέπει τον εργαζόμενο να μην μπορεί να γεμίσει το καλάθι του επειδή κόψατε μισθούς συντάξεις και ιδιωτικοποιήσατε τις κοινωνικές παροχές;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σε αυτά τα γιατί πρέπει να δώσετε. Αυτά πρέπει να αλλάξουν για να υπάρχει μέλλον και να γεμίζουν τα καλάθια.
Γιατί διαφορετικά τα μόνα καλάθια που θα γεμίζουν θα είναι αυτά που θα δίνουν οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης στους Υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκέπτονται την περιοχή μας.
Γιατί κύριε υπουργέ η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η αγροτική οικονομία και οι αγρότες είναι μακροχρόνιο αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στη χώρα μας από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και την ΕΕ οι οποίες αφαίρεσαν κάθε μέτρο προστασίας σε συνδυασμό φυσικά με την έλλειψη εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Η γεωργία καμίας χώρας πόσο δε περισσότερο της Ελλάδας και της Πελοποννήσου η οποία έχει μικρό κλήρο και δύσκολο ανάγλυφο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη, γι αυτό απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μείωσης του κόστους καλλιέργειας, «τσάκισμα» των καρτέλ.
Χρειάζεται επιπλέον ένα σχέδιο και χρηματοδοτήσεις που να περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο για δημιουργία αναγκαίων υποδομών.
    •    Χρειάζεται γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για μείωση του κόστους καλλιέργειας.
    •    Χρειάζεται δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών.
    •    Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη νοθεία και στις ελληνοποιήσεις.
    •    Χρειάζεται ένα αναγεννημένο συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα.
    •    Χρειάζεται και δέσμη όμως αρκετών μέτρων για τη στήριξη των αγροτών στις σημερινές συνθήκες κρίσης.
    •    Χρειάζεται όμως και συντονισμένος πανευρωπαϊκός αγώνας για ανατροπή αυτής της ΚΑΠ για μια ριζική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Η κυβέρνηση όμως επέλεξε να συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες και να μειώνει τη φορολογία των πολυεθνικών.
Γι’ αυτό δεν σας εμπιστευόμαστε, κ. Υπουργέ, γιατί οι κυβερνήσεις σας έχουν δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ανατροπή αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας. Προϋπόθεση για αυτά είναι ένα ισχυρό ενωμένο μαζικό αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα και ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο αγώνα αντίστασης ανατροπής.
Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες.
Κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ρόλο αν κατά τη γνώμη μας κινηθεί σε 4 επίπεδα:
1ο επίπεδο.
α) Να είναι σταθερός συμπαραστάτης των αγώνων των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να παίξει το ρόλο του συντονιστή των διεκδικήσεων των αγροτών.
β) Να διεκδικεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
γ) Να διεκδικεί λύσεις στα άμεσα και πιεστικά προβλήματα των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων από την κυβέρνηση.
δ) Να διαμορφώσει θέσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
2ο επίπεδο. Να πάρει μέτρα και να ασκήσει δημόσιες πολιτικές που να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.
3ο επίπεδο. Να αξιοποιήσει σωστά το ρόλο του επιστημονικού δυναμικού. Είναι σημαντικός ο ρόλος των υπηρεσιών και των επιστημόνων. Επιβάλλεται άμεσα η αναθεώρηση του οργανογράμματος λειτουργίας της Περιφέρειας, διότι κατά τη γνώμη μας η πρόταση του Υπουργείου είναι αντιαναπτυξιακή. Προτείνουμε:
α) Ανεξάρτητη Διεύθυνση η Κτηνιατρική.
β) Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρχει ειδικό τμήμα εγγείων βελτιώσεων.
γ) Να ληφθούν μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
4ο επίπεδο. Συγκρότηση περιφερειακής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για όλα τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, φέτα, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λπ.). Για το σκοπό αυτό η παράταξή μας προτείνει τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο να διαρθρώνεται κλαδικά (επιτροπές για κάθε προϊόν) για να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας οι απλοί παραγωγοί.
Η Πελοπόννησος από τη φύση της μπορεί να αναδειχθεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ελληνικής διατροφής. Η αιρετή Περιφέρεια, αν έχει την πολιτική βούληση, έχοντας ως «σημαία» το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μπορεί να προβάλει και να πουλήσει ένα «καλάθι» τοπικών αγροτικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να πρωτοστατήσει σε δράσεις, που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών. Ειδικά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με δεδομένα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη ελαιοπαραγωγός Περιφέρεια της χώρας και δεύτερον έχει ένα μεγάλο όπλο, την απόφαση της UNESCO να αναγνωρίσει μια περιοχή της, την περιοχή της Κορώνης, ως την πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, προτείνω να εξεταστεί η καθιέρωση ενός ονόματος για όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου και αυτό να είναι το όνομα «Κορωνέικο».
Η Περιφέρεια πρέπει να αναπτύξει ορισμένες βασικές δράσεις για να βοηθήσει τους αγρότες, όπως:
Ø     Άμεσα πρέπει να ζητήσει:
α) την κατάθεση τροπολογίας για την τροποποίηση του νόμου 3698/2008, που ορίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, διότι έχουν οδηγηθεί χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο,
β) την τροποποίηση του ελάχιστου ποσού επενδυομένων κεφαλαίων στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μικρών επενδυτών γιατί με τις σημερινές ρυθμίσεις όλοι οι μικροί επενδυτές μένουν έξω.
Ø     η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κ.λπ.) και επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου άρδευσης (ορθολογική διαχείριση των υδάτων).
Ø     η δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγικών συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της τυποποίησης, με τελικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
Ø     η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως παγκόσμιου κέντρου του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών. Απαιτείται ένα σύνολο μέτρων και δράσεων που θα κατοχυρώνουν την ταυτότητά τους (ζώνες Π.Ο.Π., ολοκληρωμένη διαχείριση, αύξηση βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ.), την προστασία του από τα κυκλώματα νοθείας και αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των συνθηκών έκθλιψης και αποθήκευσης με παράλληλη πιστοποίησή τους, συντονισμένες ενέργειες για αύξηση της κατανάλωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη στήριξη των συνεταιρισμών για αύξηση της τυποποίησης.
Ø     η προστασία των ντόπιων ποικιλιών (όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Φιλέρι και Ροδίτης Μεσσηνίας, Αγιωργίτικο Νεμέας, μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Αρκαδίας, ξερά σύκα Μεσσηνίας και Λακωνίας κ.λπ.).
Ø     η ολοκληρωμένη μελέτη για νέες καλλιέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές.
Ø     η προβολή και αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
Ø     η δημιουργία δημοπρατηρίων με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
Ø     η υποστήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης».
Ø     η ενημέρωση και των αγροτών και των καταναλωτών.
Ø     ο έλεγχος της αγοράς για να τσακιστούν τα κυκλώματα της νοθείας, των καρτέλ, των «ελληνοποιήσεων» κ.λπ. ώστε να προστατεύονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι καταναλωτές.
Ø     η σύνδεση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσω της κατοχύρωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του «καλαθιού» των τοπικών προϊόντων, στα πλαίσια της προώθησης της μεσογειακής διατροφής (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, φέτα, κρασί, φρούτα κ.λπ.). Πρέπει να συζητήσουμε αναλυτικά το πώς θα αξιοποιήσουμε τη σημαντικότατη απόφαση της UNESCO, η οποία ανακηρύσσει την Κορώνη ως πρέσβειρα της χώρας για τη Μεσογειακή διατροφή.
Ø     η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να επιβάλλει να μην υπάρχει χώρος μαζικής εστίασης που να μη χρησιμοποιεί τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Ø     ο καθορισμός χρήσεων γης, π.χ. ζωνών βοσκοτόπων κ.λπ.
Ø     η δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των ζώων, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες της Πελοποννήσου που τείνουν να εκλείψουν.
Ø     η αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών με νέες ποικιλίες, με στόχο την επιμήκυνση της παραγωγής και συνεπώς τη μείωση του κόστους.
Ø     η συμβολή της περιφέρειας στην οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών με την ενεργοποίηση των συλλογικών μορφών οργάνωσης των εργαζομένων (σύλλογοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, νομαρχιακά τμήματα ΑΔΕΔΥ κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο είναι η βάση και αυτό είναι, ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι του περιφερειακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Διότι «δει δε χρημάτων, και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων».
Ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, αν δεν διεκδικήσει η Περιφέρεια να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, που θα λειτουργήσουν ως «ατμομηχανή», το τρένο της ανάπτυξης δεν κινείται. Άρα κομβικό σημείο είναι το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και οι κατευθύνσεις του.
Αυτό το ρόλο θα επιδιώξουμε να πιέσουμε να ακολουθήσει η Περιφέρεια γιατί μόνο τότε μπορεί να παίξει ρόλο προς όφελος των παραγωγών.
Και επειδή δεν πιστεύουμε ότι τα θεσμικά όργανα από μόνα τους θα λύσουν τα θέματα, δεν επαναπαυόμαστε, αναδεικνύουμε τα προβλήματα και διεκδικούμε λύσεις μαζί με τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: