Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μουμπάρακ: Αν παραιτηθώ, θα επικρατήσει το χάος !

3 Φεβρουαρίου 2011.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με συνέντευξή του, που μεταδόθηκε αργά σήμερα, τόνισε ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει το χάος, τοιουτοτρόπως..."....
Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω...", τόνισε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, που μιλούσε στην Κριστιάν Αμανπούρ, του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «...Ομως, εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος...», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, που φρουρείται ισχυρά. «...Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου για αυτήν...», πρόσθεσε.
...Αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι «είναι ένας καλός άνθρωπος», ενώ «εξέφρασε τον δισταγμό του», ερωτώμενος από την Αμανπούρ, «εάν νοιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ».
...Τέλος, ανέφερε ότι επισήμανε στον πρόεδρο Ομπάμα πως «δεν έχει τη γνώση τι είναι ο αιγυπτιακός πολιτισμός, δεδομένου ότι αγνοεί τι θα συνέβαινε, αν ο Μουμπάρακ), παραιτείτο αιφνιδίως από την προεδρία». 

***Οι λοιπές εξελίξεις από το απόγευμα...
...Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί «η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος».

«Όλοι σεβόμαστε τον ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ και όσα έχει κάνει για τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «αφύσικο» να παραιτηθεί πρόωρα. Ο αντιπρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές αυτές θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας, ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ' επανάληψη για «συνωμοσία», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν «υποκινητές». Επέκρινε μάλιστα τις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. «Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν, πρόσθεσε, καθώς η φωνή των νέων ακούστηκε ακούστηκαν και το να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ισοδυναμεί με «την εφαρμογή ατζέντας ξένης χώρας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος, προτρέποντας τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών. Τις τελευταίες εννέα ημέρες η χώρα έχασε «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο» στον τομέα του τουρισμού και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν, πρόσθεσε.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

***Ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε απόψε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε διάλογο με το καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μοχάμεντ Μούρσι, λίγη ώρα αφότου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε σε διάλογο την οργάνωση. «Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς και δεν βλέπουμε κανένα λόγο, να κάνουμε διάλογο με ένα παράνομο καθεστώς», πρόσθεσε.

Άλλος εκπρόσωπος του κινήματος, ο Ασάμ ελ-Εριάν, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, προειδοποίησε ότι εάν η «επανάσταση» για την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιτύχει, η Αίγυπτος θα οργανώσει δημοψήφισμα, για να αποφασιστεί το μέλλον της ειρηνευτικής συνθήκης (του 1979) με το Ισραήλ.
«...Το Ισραήλ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, παρά μόνο τα δικά του εγκλήματα», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος στο Κανάλι 10 του Ισραήλ. Ωστόσο, ο ελ-Εριάν διαβεβαίωσε ότι η Αδελφότητα είναι μια «μη βίαιη» και όχι εξτρεμιστική οργάνωση.
Το Ισραήλ παρακολουθεί τις ταραχές στην Αίγυπτο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία, που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές πριν από 32 χρόνια.
...Οι ομάδες των νέων «δεν θα αποδεχθούν κανέναν διάλογο με το καθεστώς έως ότου η δική μας κύρια διεκδίκηση ικανοποιηθεί, αυτή για την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ», σημείωσε εξάλλου ο Αμρ Σάλαχ, ένας από τους εκπροσώπους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

...Λίγο νωρίτερα ο Μοχάμεντ Αμπού Γαρ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού για την Αλλαγή, η οποία έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και έχει μεταξύ των μελών της της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και το κίνημα Κεφάγια (Αρκετά), είχε επίσης απορρίψει οποιονδήποτε διάλογο πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

«Η απόφασή μας είναι σαφής: δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τον Σουλεϊμάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.

***Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


***Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.
Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.
...Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
...Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
...Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρισκόντουσαν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: