Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα ενισχυθεί η Ελλάδα από το Ταμείο Σταθερότητας.

6 Φεβρουαρίου 2011.
Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με νέα κεφάλαια και δυνατότητες, ώστε να βοηθήσει αποτελεσματικότερα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου....Αυτά, αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"...Σύμφωνα με την εφημερίδα,
...Με την επαναγορά και με τις άλλες διευκολύνσεις που θα παράσχουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εκτιμάται ότι η χώρα θα μειώσει το χρέος μόνο κατά ένα πολύ μικρό μέρος. Ωστόσο, θα εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους εξυπηρέτησης του υπόλοιπου, αλλά κυρίως θα κερδίσει χρόνο.
***Το νέο πακέτο διάσωσης, εκτός του ότι φιλοδοξεί να στείλει ένα σαφές και αξιόπιστο μήνυμα πως η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει:

1. Τη δανειοδότηση της Ελλάδας από το EFSF με χαμηλότοκο δάνειο διάρκειας όσο η μέση διάρκεια του χρέους, για να επαναγοράσει ομόλογα. Κατ’ αρχάς θα αγορασθούν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ονομαστικής αξίας 58 δισ. ευρώ, αλλά η ΕΚΤ τα απέκτησε σε τιμή χαμηλότερη κατά 25%. Δηλαδή έχουν τρέχουσα αξία επαναγοράς 44 δισ. ευρώ.

2. Επίσης, εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει από funds και ιδιώτες ομόλογα τρέχουσας αξίας 17-25 δισ. ευρώ, η ονομαστική αξία των οποίων είναι 20-30 δισ. ευρώ, δηλαδή με haircut της τάξης του 15%. Σε αυτή την κατηγορία επενδυτών περιλαμβάνονται όσοι αγόρασαν τα ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές, και θα έχουν κέρδος πουλώντας στις τρέχουσες τιμές, και όσοι δεν θέλουν να διακρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πώληση με ζημία. 
...Σε κάθε περίπτωση, η επαναγορά θα γίνει σε απολύτως εθελοντική βάση, ώστε να μη θεωρηθεί η επαναγορά αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους και ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Με τις δύο αυτές κινήσεις, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 15 έως 18 δισ. ευρώ ή κατά 4-5 μονάδες του ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι η μείωση αυτή δεν είναι θεαματική σε ένα χρέος ύψους 348 δισ. ευρώ ή 152% του ΑΕΠ, και για να επιτευχθεί, απαιτείται δάνειο 60-70 δισ. ευρώ από το EFSF.

3. H επιμήκυνση του χρέους των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής της δικής του συμμετοχής (30 δισ. ευρώ) έως 10 χρόνια, από τρία χρόνια και διετή περίοδο χάριτος σήμερα. Σε αντίστοιχη επιμήκυνση θα προχωρήσει και η Ευρωζώνη για το δικό της τμήμα. Το φως της δημοσιότητας είδαν και σενάρια παράτασης έως 30 χρόνια. Φέρεται μάλιστα να το πρότεινε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αξελ Βέμπερ.

4. Η επιμήκυνση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες. Σε μια συμφωνία που θα προέβλεπε ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2018 (σε αυτό το διάστημα «ωριμάζουν» και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν τα 2/3 του υφιστάμενου δημόσιου χρέους) με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου ή του EFSF, είναι βέβαιο ότι θα συμμετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες, πιθανόν και ξένες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 30 δισ. ευρώ.

5. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι θα δοθεί στο EFSF η δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Αυτό αναμφισβήτητα θα ήταν το ισχυρότερο σήμα προς τις αγορές για την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να μην επιτρέψει τη χρεοκοπία κανενός κράτους-μέλους, υπό την αίρεση ότι κι αυτά θα κάνουν ό, τι προβλέπει το Μνημόνιο και το νέο γερμανικής έμπνευσης σύμφωνο ανταγωνιστικότητας....(από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: