Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συγκρούσεις στην Αίγυπτο.

26 Ιανουαρίου 2011.
Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές. Στις 500 οι συλλήψεις. Τέσσερις οι νεκροί από τις συγκρούσεις...
...Τουλάχιστον 500 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Χόσνι Μουμπάρακ, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
...Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 90 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου καθώς και 121 μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που συνελήφθησαν στο Ασιούτ, στα νότια της πρωτεύουσας. Αστυνομικοί συνέλαβαν και αδιευκρίνιστο αριθμό δημοσιογράφων με την κατηγορία ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν τις μάζες και να δημιουργήσουν σύγχυση στους δρόμους».
...Παρά την απαγόρευση, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις. 
...Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
...Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Ναζίφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν «αυτοσυγκράτηση» όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης. «Η κυβέρνηση σκοπεύει να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω νόμιμων μέσων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου.
...Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herdict.org που ειδικεύεται στην καταγραφή της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, οι Αιγύπτιοι ήταν αδύνατον σήμερα να συνδεθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την Τρίτη είχε διακοπεί και η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο. Τα δίκτυα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί, ιδίως από τους νεαρούς Αιγύπτιους, για την οργάνωση των διαδηλώσεων.
...Εξάλλου, στη Χάγη, ένας 52χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής προσπάθησε να αυτοπυρπολυθεί μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου αλλά τον εμπόδισαν Ολλανδοί αστυνομικοί. Ο άνδρας, που ήταν τυλιγμένος με μια σημαία, περιλούστηκε με κάποιο υγρό αλλά έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον ακινητοποιήσαν και τον οδήγησαν αμέσως σε κοντινό αστυνομικό τμήμα για να ξεπλύνουν από πάνω του το εύφλεκτο υγρό. Τα κίνητρα του 52χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ η πρεσβεία της Αιγύπτου ανρήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
***Ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις ανήλθε σε τέσσερις μετά τον θάνατο σήμερα ενός Αιγύπτιου που είχε τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.
...Ο 45χρονος Γκαρίμπ Αμπντελαζίζ Αμπντελατίφ υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 
...Δύο άλλοι διαδηλωτές έχασαν χθες Τρίτη τη ζωή τους όταν τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ. Χθες Τρίτη σκοτώθηκε στο Κάιρο και ένας αστυνομικός ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα.
...Περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και της καταπίεσης. Επηρεασμένοι από την απομάκρυνση του προέδρου της Τυνησίας από την εξουσία, νωρίτερα μέσα στο μήνα, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση και σήμερα το πρωί επικρατούσε ηρεμία στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

***Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε σήμερα ότι εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, τονίζοντας ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και επιδιώκει την προστασία της, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«...Η κυβέρνηση δεν θα κατέφευγε σε τέτοιες μεθόδους», δήλωσε ο Μάγκντι Ράντι, μετά τις καταγγελίες πολλών Αιγύπτιων ότι έχει διακοπεί η σύνδεσή τους με τα δίκτυα Facebook, Twitter και άλλες ιστοσελίδες ενώ παρουσιάζονται προβλήματα και με τα κινητά τηλέφωνά τους.
...Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Κέντρου Μπέρκμαν για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που επιβλέπει την υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο Herdict δήλωσε ότι μία ημέρα μετά το Twitter, και το Facebook διέκοψε σήμερα τη λειτουργία του στην Αίγυπτο. «Έχω επιβεβαιώσει από τους χρήστες στην Αίγυπτο ότι το Facebook έχει μπλοκαριστεί», ανέφερε ο Τζίλιαν Γιορκ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο Ρόιτερς....

Δεν υπάρχουν σχόλια: