Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

31 Ιανουαρίου 2011.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του «για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων», ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον Tούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου, περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β΄ ειχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra. «Ο βασιλιάς ευχήθηκε στην Αίγυπτο, αδελφή χώρα, ασφάλεια, σταθερότητα και πρόοδο» σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα ο Iορδανός μονάρχης «συζήτησε τηλεφωνικά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπαμα, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον μονάρχη του Μπαχρέιν Χαμάντ μπεν Ισα αλ Χαλίφαχ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου» μετέδωσε το πρακτορείο Petra. Σήμερα στο Αμάν εκατοντάδες Ιορδανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από την αιγυπτιακή πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μουμπάρακ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με τους Αιγυπτίους πολίτες.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σχετικά με την εξέγερση των πολιτών στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, που δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο πλευρών. Ανακοινώθηκε απλώς ότι ο κ. Γκέιτς είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Αιγύπτιο υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι καθώς και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπαράκ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μη βία και σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα, κατά την έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον της εξουσίας στην Αίγυπτο, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά, πιο προσεκτικά, τη φωνή του λαού, τις προσδοκίες του, τις δυσκολίες του και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον», συνέχισε ο Μπαν από το βήμα της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συμμετέχει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συντονίσει κυρίως τις διεθνείς και αφρικανικές προσπάθειες για μία επίλυση της κρίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την αναταραχή στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σταθερότητα και οι ειρηνικοί δεσμοί με το Κάιρο θα διαρκέσουν. «Παρακολουθούμε με επαγρύπνηση τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την περιοχή μας. Αυτήν την ώρα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και τη μέγιστη σπουδαιότητα», δήλωσε ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο, στην πρώτη δημόσια απόκρισή του αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Νετανιάχου είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και με όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο Ισραήλ. Κάλεσε τους υπουργούς να απέχουν από περαιτέρω σχόλια. «Οι προσπάθειές μας έχουν σκοπό να συνεχίσουν να διατηρούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους υπουργούς σε παρατηρήσεις που μεταδόθηκαν δημόσια.
«Σας υπενθυμίζω πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχει κρατήσει πάνω από τρεις δεκαετίες.» Είπε ότι επιδιώκει να «διασφαλίσει πως οι σχέσεις αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Η Ιορδανία ακολούθησε το 1994.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε το Σάββατο το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να γίνει εκτίμηση της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο και ζήτησε εκ νέου από την αιγυπτιακή ηγεσία να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.
Εκτός του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο μετείχαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Τομ Ντονίλον και ανώτατοι αξιωματούχοι που σχετίζονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. «Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε για τα τελευταία γεγονότα της κατάστασης στην Αίγυπτο» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε «την αντίθεση (των ΗΠΑ) στη βία» και έκανε εκ νέου έκκληση «για αυτοσυγκράτηση, υποστήριξη των οικουμενικών δικαιωμάτων και υποστήριξη συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν να προχωρήσουν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο» τονίστηκε από την αμερικανική προεδρία.
Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα πως η απομάκρυνση της κυβέρνησής του από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δεν είναι αρκετή για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα ανακοινώθηκε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε ότι ο κ. Μουμπάρακ θα πρέπει να εισάγει στη χώρα πραγματικά νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό. Τα λόγια και οι υποσχέσεις του προέδρου Μουμπάρακ πρέπει να ακολουθηθούν από δράση», επισήμανε ο κ. Κρόουλι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν χθες τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ «να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών» αντιμέτωπος με «τις νόμιμες διεκδικήσεις» του λαού του και «να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών».
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην Αιγυπτο. Αναγνωρίζουμε το κατευναστικό ρόλο που ο κ. Μουμπάρακ διαδραμάτισε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Το ζητάμε να δείξει ανοχή και την ίδια κατευναστικότητα για να χειριστεί την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο» αναφέρουν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο. «Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των άοπλων πολιτών και καλούμε τους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους ειρηνικά» συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες.
«Είναι σημαντικό οι αλλαγές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές που υποσχέθηκε ο κ. Μουμπάρακ να γίνουν πράξη πλήρως και τάχιστα απαντώντας στις επιθυμίες και τις βλέψεις του αιγυπτιακού λαού» προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές στην ολότητά τους, περιλαμβανόμενης της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του τηλεφώνου και του Ίντερνετ, καθώς και τα δικαιώματα του συνέρχεσαι και των ειρηνικών διαδηλώσεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των τριών.
«Ο αιγυπτιακός λαός έχει νόμιμες διεκδικήσεις και ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιό δίκαιο μέλλον. Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να δεσμευτεί στη διαδικασία αλλαγών που σημαίνει εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης διευρυμένης εκπροσώπησης και διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» καταλήγει η ανακοίνωση των τριών Εευρωπαίων ηγετών.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «σίγουρος» ότι οι αιγυπτιακές αρχές «θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Αίγυπτο». Στην ανακοίνωση δεν καλούνται οι Ρώσοι που βρίσκονται στην Αϊγυπτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά ζητείται να αποφεύγουν κάθε ανάμιξη στα επεισόδια και τις διαδηλώσεις.
Η Αίγυπτος είναι ένας πολύ αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Αυτό το διάστημα βρίσκονται για τουρισμό εκεί τουλάχιστον 25 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού τουριστικού οργανισμού Rostoyrism. Αργά σήμερα πάντως ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται για αναχώρηση με προορισμό το Κάιρο ένα ρωσικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όσους Ρώσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα «τις αιγυπτιακές αρχές και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας» να αποφύγουν την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση στη χώρα αυτή. «Καλώ τους Αιγύπτιους αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου του.
«Οι εικόνες και οι πληροφορίες από το Κάιρο και τις άλλες αιγυπτιακές πόλεις είναι συνταρακτικές και ο αριθμός των νεκρών εξαιρετικά ανησυχητικός» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βεστερβέλε. Και καταλήγει: «Τα λόγια του κ.Μουμπάρακ πρέπει τώρα να ακολουθηθούν από πράξεις. Ανακοίνωσε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ανακοινώσεις του πρέπει να πραγματοποιηθούν τάχιστα με τρόπο συγκεκριμένο. Για μια διαρκή σταθερότητα (στην Αίγυπτο) χρειάζεται εκδημοκρατισμός, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου. «Η Ιταλία έχει ισχυρές σχέσεις φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό. Και θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της Αιγύπτου. Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα έχει μαζί μας τις ίδιες καλές σχέσεις που είχε και η προκάτοχός της» ανέφερε ο κ. Φρατίνι ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του επισήμανε: «Η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρώπη ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις του κ. Μουμπάρακ για επέκταση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών θα υλοποιηθούν τις προσεχείς ώρες».
Το Ιράν ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν τη βία κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εξεγερμένους Αιγύπτιους. ενώ την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τις αλλαγές που εξάγγειλε εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Η Γερμανία απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο εάν οι αρχές δεν άρουν τη καταστολή των διαδηλώσεων για την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε σήμερα από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της γερμανικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του 60 έως τώρα και πάνω από 200 εκατομμύρα ευρώ που χορηγήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η ειδοποίησή μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σαφής: Εγκαταλείψτε όλες τις μορφές βίας και υποστηρίξτε το δίκαιο του διαδηλώνειν», δήλωσε ο κ. Βεστερβελκαι πρόσθεσε: «Η Γερμανία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους εάν δουν ότι αγνοείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μελετήσει τις συνέπειες που έχουν οι εξελίξεις στην ανάπτυξη του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής» ανέφερε ο κ. Βεστερβέλε και καταλήγοντας επισήμανε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ελευθερία άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντοτε είναι σοβαρά κριτήρια για συνεργασία με τις άλλες χώρες ή σε αντίθετη περίπτωση για τη διακοπή της συνεργασίας».
Εγκαταλείπουν την Αίγυπτο
Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στη Σουηδία και την Φιλανδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μεταφέρουν όλους τους πελάτες τους που βρίσκονται για αναψυχή στην Αίγυπτο πίσω στις πατρίδες τους λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη χώρα αυτή. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών που επισημαίνει ότι οι πολίτες που βρίσκονται σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ δεν πρέπει να εκτίθενται σε χώρους συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων και εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους να ενημερώσουν τις πρεσβεία της χώρας στο Κάιρο.
Παρομοίως, η Φιλανδία και η Δανία έχουν κάνει αντίστοιχες ανακοινώσεις ενώ η Νορβηγία μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε παρόμοια ενέργεια.
Η Ινδία απέστειλε ήδη αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών για να μεταφέρει τους Ινδούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Με την ειδική πτήση μεταφέρονται 300 Ινδοί στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών που ανέφερε ότι προσεχώς θα μεταφερθούν και άλλοι από τους συνολικά δύο χιλιάδες Ινδούς που ζουν στο Κάιρο.
Ολλανδικά ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν ήδη τη μεταφορά πίσω στην Ολλανδία πολιτών της χώρας που επισκέπτονταν την Αίγυπτο. Η ολοκλήρωση της επιχείρησης θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Λιβανέζοι πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο καλούσαν σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να τους εκκενώσει, σύμφωνα με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αλι Σάμι ζήτησε από τον πρεσβευτή της χώρας στο Κάιρο να τον κρατά ενήμερο για την κατάσταση των λιβανέζων υπηκόων και να τους διευκολύνει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να οργανώσει ειδικές πτήσεις προς την Αίγυπτο προκειμένου να εκκενώσει τους πολίτες του που το επιθυμούν.
Η Λιβύη δημιούργησε σήμερα μία αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε πηγή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εξάλλου ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συνομίλησε για τρίτη φορά από την Πέμπτη με τον Μουμπάρακ για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση επαναπατρισμού των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Αίγυπτο με πέντε αεροπλάνα, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της. Έπειτα από αίτημα της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines προετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη της στην Αλεξάνδρεια και ακόμη ένα στο Κάιρο, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο πρακτορείο Ανατολή.
Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από την Αίγυπτο οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας. Η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά, επίσης, στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβλεπε μέχρι σήμερα την εκκένωση των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όμως υπογράμμισε την «ικανότητά του να δράσει» αν η κατάσταση χειροτερέψει. Τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.
Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να εκκενώσει όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του. Η Jetair ακύρωσε επίσης και τις αναχωρήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη χώρα αυτή «έως και τις 6 Φεβρουαρίου».
Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις. Περίπου 1.000 Βρετανοί πηγαίνουν στην Αίγυπτο κάθε χρόνο. Η Abta δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των τουριστών που βρίσκονται εκεί αυτή τη στιγμή, όμως επεσήμανε ότι δεν έχει λάβει «καμία πληροφορία ότι Βρετανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από τα επεισόδια». «Είναι λίγο πιθανό να γίνουν στόχος οι ξένοι», αναφέρει η Abta στον ιστότοπό της.
Η Πολωνία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: