Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εκατόμβη νεκρών από τις ταραχές στην Αίγυπτο.

29 Ιανουαρίου 2011.
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες..
Από τη μεριά του το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του...Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα από την Τρίτη φτάνει τους 48.....Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου......Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων. Νωρίτερα, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, είχαν χάσει τη ζωή τους.
...Σήμερα ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
...Το αλ Τζαρίρα προσθέτει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια....
 
***Ολες οι τελευταίες εξελίξεις...
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας . Παραμένει στη θέση του ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ορκίστηκε αντιπρόεδρος. Στρατός και αστυνομία προσπαθούν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις με δακρυγόνα και πυρά.
...Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
...Ο Μουμπάρακ κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου προτού διοριστεί πρόεδρος της Αιγύπτου.
...Σήμερα αργά το απόγευμα ο Μουμπάρακ θα έχει μία «σημαντική συνάντηση» στην έδρα της προεδρίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

***Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας και Αιγύπτου) και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Διαδηλωτές βρίσκονταν στο κεντρικό Κάιρο, όπου παραμένουν τα οχήματα του στρατού, αλλά και στην Αλεξάνδρεια. «Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια στο Ρόιτερς.
...Εξάλλου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν σήμερα από το λαό να προστατευθεί από τις λεηλασίες σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση. Οι ένοπλες δυνάμεις «ζητούν από τον αιγυπτιακό λαό να προστατεύσει το κράτος, την Αίγυπτο, να προστατευθεί» από τις λεηλασίες, αναφέρει η ανακοίνωση.
...Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων. Ένα κατάστημα της γαλλική αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε νωρίτερα σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
«Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες», δήλωσε ο Χαουάς.
...Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από την αστυνομία όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου στο Κάιρο, όπως δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στο Ρόιτερς.

...Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα είχε κάνει λόγο για 3 νεκρούς, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

...Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την αστυνομία που άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά.
Έξω από το υπουργείο το πλήθος προσπαθούσε να πυρπολήσει κυβερνητικά αυτοκίνητα.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στο αέρα προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας σε ένα προάστιο του Καΐρου, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διαδηλωτές, που προσπαθούσαν χρησιμοποιώντας μαδέρια να εισβάλλουν στο κτίριο που τυπώνει χρήματα, τράπηκαν σε φυγή μόλις είδαν τα άρματα μάχης να πλησιάζουν και άκουσαν τους πυροβολισμούς.

***Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ, ύστερα από εντολή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

...Η παραίτηση των υπουργών και του πρωθυπουργού, έρχεται ύστερα από μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του 82χρονου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και την παύση της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, επέστρεψε από την Ουάσικγτον στο Κάιρο και ο αρχηγός του στρατού, Σαμί Ενάν, διακόπτοντας το επίσημο ταξίδι που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ.

***Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
...Έχει επίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.

...Αυτό που κάνει εντύπωση αυτή την ώρα είναι ότι σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η αστυνομία είναι απούσα. Και ο κόσμος είναι αυτός που τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο είχε αναλάβει την διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς απλοί πολίτες παίζουν το ρόλο του τροχονόμου.
...Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η ανακοίνωση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος προσπάθησε χθες με τηλεοπτικό του διάγγελμα να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα του κόσμου και θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με πρωταρχικό σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.
...Το τελευταίο ερώτημα που απομένει είναι τελικά η σύγχυση που επικρατεί για τον αριθμό των νεκρών από τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και πολιτών.
.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: