Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης - ποιές περιοχές της Λακωνίας και της Πελοποννήσου αφορά.

30 Ιανουαρίου 2011.

Τις επόμενες ημέρες, η διοίκηση της εταιρείας του Κτηματολογίου προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τα διαγωνιστικά τεύχη για το νέο πρόγραμμα που θα προωθηθεί και αφορά την κτηματογράφηση σε 263 περιοχές προκαποδιστριακών ΟΤΑ σε 19 νομούς της χώρας.

Η κτηματογράφηση αφορά 4,5 εκατ. στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και σε πρωτεύουσες νομών, δηλαδή σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα και αναπτυσσόμενες παράκτιες περιοχές που θα καταχωρηθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο και θα καταγραφούν με τις συγκεκριμένες μελέτες περίπου 2 εκατ. δικαιώματα. Ο προϋπολογισμός τους εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Δασικοί χάρτες

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επειδή παράλληλα προωθούνται και οι μελέτες κατάρτισης των δασικών χαρτών περιοχών στις 263 αυτές περιοχές. Για τους 11 από τούς 19 νομούς το κόστος της κατάρτισης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ενώ για τους άλλους 8 νομούς οι μελέτες κατάρτισης θα γίνουν από το Εθνικό Κτηματολόγιο


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών με σκοπό τη σταδιακή ένταξη και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.
Μετά τις 263 περιοχές που αφορούν μεγάλα αστικά συγκροτήματα και αναπτυσσόμενες παράκτιες περιοχές, θα ακολουθήσει το επόμενο πρόγραμμα που αφορά αγροτικές περιοχές και περιοχές αναδασμών και διανομών, που υπολογίζονται σε 7 εκατ. δικαιώματα, και αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2012 προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν δυο ακόμα προκηρύξεις τα έτη 2014 και 2015, που θα καλύψουν την υπόλοιπη έκταση της χώρας.

Οι περιοχές αυτές αφορούν σε ορεινές περιοχές με μικρούς κατά κανόνα οικισμούς και εκτεταμένες δασικές εκτάσεις καθώς και κάποιες αστικές περιοχές από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τις σταδιακές αυτές προκηρύξεις, μέχρι το 2016, των προγραμμάτων θα κλείσει και θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο το 2020.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Μαρτίου καταβάλλεται προσπάθεια να έχουν λήξει όλα τα θέματα των ενστάσεων, υπολογίζονται γύρω στις 40, που αφορούν το προηγούμενο διαγωνιστικό πρόγραμμα κτηματογράφησης, το οποίο βρίσκεται στη φάση πριν από τη συμβασιοποίηση καθώς μετά το άνοιγμα των τεχνικών, έχουν ανοίξει όλες οι οικονομικές προσφορές.

Σε 19 νομούς

Στην Αττική πρόκειται για τις περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) Αιγίνης, Βαθέος, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Κυψέλης, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Μεγαρέων, Μεσαργού, Νέων Παλατίων, Πέρδικας, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού, στη Βοιωτία για την περιοχή Σχηματαρίου, στην Εύβοια για τις περιοχές Αφρατίου, Βαθέος, Καλοχωρίου- Παντειχίου, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαμψάκου, Παραλίας Αυλίδας, Φάρου και Φύλλων.

Στο νομό Αχαΐας πρόκειται για τις περιοχές Αγίου Βασιλείου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Ακταίου (Βαρναρδαίικων), Αλίσσου, Αραχοβίτικων, Βαλιμιτίκων, Βραχανίικων, Δημητρόπουλου, Διακοπτού, Διγελιωτίκων, Δρεπάνου, Ελαιώνος, Ελίκης, Ελικίστρας, Ερινεού, Ζαχλωρίτικων, Καμινίων, Κάτω Αλισσού, Κάτω Αχαΐας, Κάτω Καστριτσίου, Κουλούρας, Κρήνης, Λόγγου, Μιντιλόγλιου, Μονοδενδρίου, Νικολαίικων, Οβριάς, Παραλίας, Παραλίας Πλατάνου, Πετρωτού, Πλατανίου, Πλατάνου, Ριζόμυλου, Ρίου, Ρογιτικών, Ροδιάς Ροδοδάφνης, Σαραβαλιού, Σελιανιτίκων, Σελινούντος, Σουλίου, Τεμένης, Τραπέζης, Τσουκαλαίικων, Ψαθόπυργου.

Στο νομό Κορινθίας οι περιοχές Αγίων Θεοδώρων, Αρχαίας Κορίνθου, Βέλους-Νεράντζης, Γελινιάτικων, Διμηνιού, Εξαμιλίων, Ευαγγελιστρίας, Ευρωστίνης, Ισθμίων, Καμαρίου, Καρυάς, Κάτω Διμηνιού, Κάτω Λουτρού, Κρηνών, Λουτρακίου, Λυκοποριάς Μελισσίου, Μουλκίου, Μπολατίου, Ξυλοκάστρου, Ξυλοκερίζης, Πασίου, Πιτσών, Πουλλίτσης, Σικυώνος, δήμος και κοινότητα, Συκέας και Ταρσανού, ενώ στην Αργολίδα οι περιοχές Αγίου Αδριανού, Ανυφίου, Ασίνης, Δαλαμανάρας, Δρεπάνου, Ελληνικού, Ηραίου, Ηρας, Ινάχου, Κουρτακίου, Λαλούκα, Λευκακίων, Μιδέας, Νέας Τίρυνθου, Νέου Ηραίου, Πυργελλάς, Νέου Ροεινού, Πυργιωτίκων και Τολού και στο νομό Αρκαδίας οι περιοχές Αγίου Κωνσταντίνου, Μερκοβουνίου και Σκοπής.

Περισσότερες περιοχές ένταξης

Στο νομό Ηλείας στις περιοχές Αγίου Γεωργίου, Αμαλιάδας, Κολιρίου, Λασταίικων, το νομό Λακωνίας στις περιοχές Αγίου Ιωάννου, Αφισίου, Κλαδά, Μαγούλας, Μυστρά, Παρορείου, στο νομό Μεσσηνίας στις περιοχές Καρτερολίου, Μαυροματίου, Παμίσου, Μικρομάνης και Πιπερίτσης, στο νομό Αιτωλ/νίας στις περιοχές Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Δικιμίου, Θεστιέων, Καμαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβοράνης, Παναιτωλικού, και Παραβόλας και στο νομό Θεσπρωτίας στις περιοχές Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Κεστρίνης, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου και Νέας Σελευκείας.

Στο νομό Ιωαννίνων οι περιοχές Αγίου Ιωάννου, Αμφιθέας, Ανω Λαψίστης, Ασφακάς, Βασιλικής, Βουνοπλαγιάς, Ελαιούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Καστρίτσης, Κάτω Λαψίστης, Κουτσελιού, Κρανούλας, Κρυάς, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μεγάλου Γαρδικίου, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισάρειας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδίνης, Περάματος, Περιβλέπτου, Πετσαλίου και Ροδοτοπίου ενώ στο νομό Μαγνησίας οι περιοχές Αγίου Βλασίου, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλής Μεριάς, Ανηλίου, Ανω Λεχωνίων, Αφετών, Βυζίτσης, Διμηνίου, Δρακειάς, Ζαγόρας, Ιωλκού, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Κάτω Λεχωνίων, Κάτω Χωρίου, Κισσού, Λαμπινούς, Μακρυνίτσης, Μακρυρράχης, Μηλέων, Μουρεσίου, Νέας Ιωνίας, Νεοχωρίου, Ξυνοβρύσης, Ξορυχτίου, Πινακάτων, Πορταριάς, Σταγιατών, Συκής και Τσαγκαράδας.

Στο νομό Κοζάνης οι περιοχές Καρυδίτσας, Κοιλών, Κρόκου, Λευκόβρυσης, Προαστίου, στο νομό Πιερίας στις περιοχές Αγίου Σπυρίδωνος, Ανω Αγίου Ιωάννου, Αρώνα, Βροντούς, Γανοχώρας, Δίου, Καλλιθέας, Καρίτσης, Κάτω Αγίου Ιωάννου, Κονταριωτίσσης, Κορίνου, Νέας Εφέσου, Νέας Τραπεζούντος, Νεοκαισάρειας, Παλαιού Κεραμιδίου, Παραλίας, Περιστάσεως και Σβορώνου, στο νομό Θεσσαλονίκης στις περιοχές Αγγελοχωρίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αθανασίου, Αγχιάλου, Γέφυρας, Επανομής, Καβαλλαρίου, Καλοχωρίου, Καρδιάς, Κυμίνων, Λαγυνών, Λητής, Νέας Μηχανιώνας, Νεοχωρούδας, Νέων Μαλγάρων, Πενταλόφου, Σίνδου, Τριλόφου και Χαλάστρας και στο νομό Σερρών οι περιοχές Επταμύλων, Λευκώνος, Νεοχωρίου, Γενισέας, Διομηδείας, Ευμοιρου, Κιμμερίων, Μαγικού και Πηγαδίων.

Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών
 
Σε ό,τι αφορά τις 263 περιοχές, στόχος είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης, που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος, να γίνει όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση της εταιρείας στις αρχές του 2011.

Ωστόσο με δεδομένη τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου παραγωγής μελετών και δημοσίων έργων μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθίσταται σαφές ότι οι μελέτες του νέου προγράμματος κτηματογράφησης θα προκηρυχθούν με τον ισχύοντα νόμο που προβλέπει εκπτώσεις 20%, ενώ ο νέος νόμος για τις μελέτες καθιερώνει ελεύθερη έκπτωση.

Με δεδομένα τα προβλήματα και στον κλάδο των μελετητών μηχανικών είναι βέβαιο ότι οι εκπτώσεις που θα δίδονται με το νέο νόμο για τις μελέτες θα είναι πολύ μεγαλύτερες του 20% που προβλέπει ο σημερινός νόμος, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της προκήρυξής τους, με παρέμβαση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Με βάση τον πίνακα των 263 περιοχών του νέου προγράμματος κτηματογράφισης αυτές βρίσκονται σε 19 νομούς και συγκεκριμένα Αττικής Βοιωτίας, Ευβοίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Κοζάνης, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: