Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Υποχώρησε κατά κράτος ο Μουμπάρακ.

29 Ιανουαρίου 2011.
Τη διάλυση της κυβέρνησης του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς ωστόσο να δηλώσει παραίτηση ο ίδιος.... Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «...Μετανιώνω για τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών...», δήλωσε. «...Αυτές οι διαδηλώσεις και ό,τι είδαμε νωρίτερα δεν θα γίνονταν σε χώρο που δεν θα δινόταν η ελευθερία της έκφρασης....», επεσήμανε και συνέχισε: «πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του χάους. 
...Γι΄αυτό το λόγο, επιθυμώ τη σταθερότητα της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καταλαβαίνω τις επιθυμίες και τους στόχους αυτών των διαδηλώσεων αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βία, παρά μόνο με εθνικό διάλογο».
...Νωρίτερα, διαδηλωτές που ζητούσαν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.
...Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.
...Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.
...Τα δημόσια κτήρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.

***Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στο Σουέζ, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές στο πρακτορείο Reuters. Ιατρικές πηγές πάλι ανέφεραν πέντε νεκρούς στο Κάιρο.
...Την ίδια στιγμή, νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο ότι 1030 άτομα τραυματίστηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ότι ορισμένοι από τους τραυματίες είχαν χτυπηθεί από σφαίρες.
«Παρακαλούμε ακυρώστε την πληροφορία περί επέκτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλα τα κυβερνεία» της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έστειλε το πρακτορείο Mena στους συνδρομητές του.
...Περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο κατά τις βίαιες κινητοποιήσεις με αίτημα την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές. ...Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή. Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.
...Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αριθμοί αυτοί από επίσημες πηγές.

...Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Την ίδια στιγμή, αναφορές κάνουν λόγο για κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το κτίριο φλέγεται. Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί ακούστηκαν στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου. Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός.

...Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

...Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκινούσε στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια μέχρι τις 7 το πρωί. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

...Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από χθες, μετά τις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: