Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Ισλαμιστές εξακολουθούν να δολοφονούν στη Νιγηρία.

29 Ιανουαρίου 2011.
Αγνωστοι ένοπλοι, που οι αρχές υποπτεύονται ότι ανήκουν σε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική σέχτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν υποψήφιο κυβερνήτη στις εκλογές του προσεχούς Απριλίου και άλλα έξι άτομα στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, εγείροντας φόβους ότι η πολιτική βία θα κλιμακωθεί......Οι δρόμοι της πόλης Μαϊντούγκουρι ερήμωσαν καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες άρχισαν περιπολίες. Στην πόλη σημειώνονται συχνά επιθέσεις από τη σέκτα Μπόκο Χαράμ, μετά την εξέγερση που είχε σημειωθεί πριν από ενάμιση χρόνο και κατεστάλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι--εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 800 θύματα.
...Τον Μόντου Φανάμι Γκούμπιο, υποψήφιο κυβερνήτη της πολιτείας Μπόρνο με το Λαϊκό Κόμμα Όλης της Νιγηρίας (ANPP), ακολούθησαν ένοπλοι με μοτοσικλέτες όταν έφυγε από ένα ισλαμικό τέμενος μετά τις προσευχές της Παρασκευής· άνοιξαν πυρ έξω από το σπίτι του καθώς έβγαινε από ένα τζιπ, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα έξι άτομα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
...Ο νεότερος αδελφός του απερχόμενου κυβερνήτη της πολιτείας ’λι Μόντου Σερίφ φερεται να σκοτώθηκε επίσης από την επίθεση, όπως και αστυνομικοί με πολιτικά.
...Ο Σερίφ, μέλος του ANPP, ολοκληρώνει προσεχώς την δεύτερή του θητεία ως κυβερνήτης της πολιτείας. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ο αδελφός του ήταν μεταξύ των θυμάτων.
...Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αιθιοπία για τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ότι οι δολοφονίες του προκάλεσαν "σοκ". "Εκείνοι που θέλουν να μας πάνε πίσω στο παρελθόν, όταν επικρατούσε η πολιτική της αυθαιρεσίας, δεν έχουν θέση στην αναγεννώμενη Νιγηρία", ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν και να προσαγάγουν στην δικαιοσύνη τους δράστες.
...Στέλεχος του ANPP είπε κατ' ιδίαν ότι η πολιτειακή κυβέρνηση ενδέχεται να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εάν τα επεισόδια βίας συνεχιστούν.
...Αυτή την εβδομάδα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.
...Η Μπόκο Χαράμ --το όνομα της οποίας αποδίδεται "η δυτική παιδεία είναι αμαρτωλή", ή "απαγορευμένη"-- θέλει ευρύτερη και αυστηρότερη επιβολή του ισλαμικού νόμου. Είναι ασαφές πόσοι είναι οι υποστηρικτές της, αλλά η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη παιδείας στην περιοχή συνέβαλαν να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.
...Οι εκλογές για να αναδειχθούν οι κυβερνήτες των πολιτειών της Νιγηρίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 16η Απριλίου, οι προεδρικές εκλογές την 9η Απριλίου και οι βουλευτικές εκλογές στις 2 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: