Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Ποταμός Ευρώτας S.O.S. !!

Eπιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου απέστειλε ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας για το χρονίζον πλέον πρόβλημα της ρύπανσης και υποβάθμισης του ποταμού Ευρώτα. Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής :

"Κύριε Περιφερειάρχη,

Ένα από τα πλέον σημαντικά και χρονίζοντα οικολογικά προβλήματα του Νομού Λακωνίας και ιδίως της πόλεως Σπάρτης είναι η συνεχιζόμενη ρύπανση και υποβάθμιση του ιστορικού ποταμού Ευρώτα, καθώς και η εκχέρσωση και καταπάτηση των παρόχθιων περιοχών του. Από την πολύχρονη ενασχόλησή μας με αυτό το ζήτημα διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα δεινά του ποταμού οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οριοθέτησή του έτσι ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά και να τιμωρούνται οι παραβάτες.

Το Νοέμβριο του 2009 απευθυνθήκαμε στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να επιληφθεί του θέματος. Η αρμοδία Δ/νση μάς απάντησε ότι το Υπουργείο είναι αναρμόδιο «για ποταμούς μονίμως ρεόντων υδάτων με καθεστώς προστασίας Natura 2000 GR 2540003 κατ. SCI» και μας παρέπεμψε στη Γενική Δ/νση Υδραυλικών Έργων του Υπ. Μεταφορών Δικτύων και Υποδομών. Μετά την απάντηση αυτή ενεργήσαμε τα δέοντα προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον Ιανουάριο του 2011 λάβαμε, από τη Γενική Δ/νση Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου αυτού, την εξής απάντηση: "Σύμφωνα με το Ν. 3010 /2002 αρμοδιότητα για τις οριοθετήσεις ρεμμάτων, έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας"!

Άραγε ο Ευρώτας είναι ρέμμα;

κ. Περιφερειάρχη.

Αφήσαμε να περάσει εύλογο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων σας και τώρα αποφασίσαμε να σας θέσουμε υπόψη αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, ζητώντας την παρέμβασή σας. Ο ποταμός Ευρώτας πρέπει οπωσδήποτε να οριοθετηθεί προτού οι καταπατητές βρεθούν μέσα στην κοίτη του. Κατά την ταπεινή μας γνώμη κάθε ολιγωρία και καθυστέρηση θα είναι τραγική για αυτό το ποτάμιο σύμβολο της λακωνικής ιστορίας και όχι μόνο. Σας ζητούμε, λοιπόν, να ενεργοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε στο προσεχές διάστημα για το θέμα αυτό"

Δεν υπάρχουν σχόλια: