Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ρευστή η κατάσταση στη Τυνησία.

4 Μαρτίου 2011.
Συνεχώς αποδοκιμαζόμενες μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι, οι τυνησιακές αρχές της μετάβασης έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν τις εκλογές που υποσχέθηκαν στον απόηχο της αναχώρησης του, για να έχουν τον χρόνο να εκλέξουν στις 24 Ιουλίου μια Εθνοσυνέλευση που θα εκπονήσει ένα νέο σύνταγμα.
...Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή χθες, το βράδυ στην τηλεόραση, ο προσωρινός πρόεδρος Φουάντ Mεμπάζαα κήρυξε «την είσοδο σε μια νέα εποχή στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού συστήματος που διακόπτει οριστικά και αμετάκλητα κάθε σχέση με το ανατραπέν καθεστώς» του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου......Ο νέος πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι κατηγόρησε επίσης σήμερα τον τελευταίο για «εσχάτη προδοσία», κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.
...Χθες, το βράδυ, ο πρόεδρος εξήγησε ότι θα ψηφίσουν στις 24 Ιουλίου για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση (ANC) που θα προετοιμάσει ένα νέο Σύνταγμα.
...Ο Μεμπάζαα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα του έως τις 15 Μαρτίου, που εκπνέει η συνταγματική εντολή του, δεν διευκρίνισε για ποιες εκλογές θα πρόκειται στη συνέχεια: βουλευτικές ή προεδρικές, ή και τα δύο.
...Ο Τύπος ήταν σε κάθε περίπτωση ομόφωνος σήμερα, για να μιλήσει για την προγραμματισμένη αρχή της «Δεύτερης Δημοκρατίας».
«Η μεγάλη συζήτηση που ανοίγει τώρα είναι η εξής: Θα έχουμε μετάβαση προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ή ένα προεδρικό σύστημα», δηλώνει για το θέμα αυτό ένας διπλωμάτης.
...Για πολλούς αναλυτές, αυτό το νέο θεσμικό «μεκανό» ακούγεται σαν μια νίκη για πολλούς τομείς της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, η οποία για εβδομάδες αμφισβητούσε τη νομιμότητα του καθεστώτος που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του Μπεν Άλι, και απαίτησε ένα νέο σύνταγμα, ως προαπαιτούμενο για την δημοκρατική αλλαγή στην Τυνησία.
Σημάδι της συνεχιζόμενης αστάθειας από τα μέσα Ιανουαρίου, είναι ότι η χώρα γνώρισε σε ενάμισι μήνα δύο πρωθυπουργούς, τους Μοχάμεντ Γανούσι και Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, και τρεις κυβερνήσεις.
Συνολικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν ικανοποιημένα σήμερα αν και παραμένουν επιφυλακτικά.
«...Είναι μια νίκη του λαού και της επανάστασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμα Χαμάμι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Τυνησίας (PCOT), εκτιμώντας πάντως ότι η διορία των 4 ½ μηνών είναι «πολύ μικρή» για να εκλέξουν Συντακτική Συνέλευση.
...Ο «οδικός χάρτης» του Φουάντ Μεμπάζαα είναι «μια νίκη για όλους, μια νίκη για την Τυνησία», κρίνει ο Άχμεντ Ιμπραχίμ, επικεφαλής του Ettajdid (πρώην κομμουνιστικό κόμμα).
...Σημαντικός παράγοντας στην πτώση του Μπεν Άλι και στην απαρχή της μετάβασης, η ισχυρή κεντρική συνδικαλιστική ένωση UGTT (Γενική Ένωση Εργατών Τυνησίας) εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη νέα καμπή «που θέτει την Τυνησία στο δρόμο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και θεσπίζει μια σαφή διαδικασία για την πολιτική ζωή στη χώρα».
«...Το πρόγραμμα είναι σαφές, δεν υπάρχει πια θολούρα», είχε ήδη πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Άλι Μπεν Ρομντάν.
...Ο προσωρινός Πρόεδρος και η μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση θα σχηματίσουν τη «δημόσια αρχή», της οποίας η δράση «παύει την ημέρα της εκλογής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης», δήλωσε την Πέμπτη ο Φουάντ Μεμπάζαα.
...Ενόψει αυτής της εκλογής, σημείωσε, «ένα ειδικό εκλογικό σύστημα» θα προετοιμαστεί «το αργότερο πριν από τα τέλη Μαρτίου» από την «Ανώτερη Επιτροπή για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης, την πολιτική μεταρρύθμιση και τη δημοκρατική μετάβαση», ένα όργανο του οποίου θα προεδρεύει ο διαπρεπής νομικός, Γιαντ Μπεν Aσούρ.
...Κατά κάποιον τρόπο, εκτιμά ένας ξένος αναλυτής, η Τυνησία θα συνεχίσει τώρα τη «δημοκρατική της μετάβαση» με ένα είδος συγκατοίκησης στην κεφαλή της χώρας: από τη μία πλευρά μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που μετονομάστηκε σε «δημόσια αρχή», και από την άλλη μια Ανώτερη Επιτροπή που θα είναι ο αληθινός αρχιτέκτονας της μελλοντικής Τυνησίας....(Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: