Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για τη Μ. Ανατολή και τη Λιβύη

3 Μαρτίου 2011.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο των Εξωτερικών με τη συμμετοχή διπλωματών, Πανεπιστημιακών και του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.
...
...Επίσης εξετάστηκαν και τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα μ' αυτές - όπως είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η μεταναστευτική πίεση, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία, η “επόμενη μέρα”, καθώς και η ιδέα συγκρότησης ενός Κέντρου Δημοκρατίας που θα βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών αυτών των χωρών.
...Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας που θα υποβάλλει τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, ενόψει της συμμετοχής του στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 Μαρτίου για την προπαρασκευή της έκτακτης συνόδου Κορυφής.
...Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών ανέφερε πως στις τρεις χώρες της περιοχής είναι επενδεδυμένη μία ελληνική επιχειρηματική δράση αξίας 1 δισ. δολαρίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχείς επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από πέντε σημεία της Λιβύης, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι λειτουργεί ως “ο νομιμοποιητικός παράγοντας που διευκολύνει τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων”.
...Ο κ. Δελαβέκουρας με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της “ενότητας της διεθνούς κοινότητας”, καθώς στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική καταστροφή, που επιδεινώνεται από τη διαρκή άσκηση βίας - “η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα”, τόνισε και σημείωσε πως “είναι λάθος η προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών κινημάτων”.
...Σημειώνοντας, τέλος, ότι η κάθε χώρα ακολουθεί ένα δικό της δρόμο μετάβασης προς τη δημοκρατία, τόνισε την ανάγκη “αρωγής της διεθνούς κοινότητας” σε αυτή τη διαδικασία.

***Βενιζέλος: Παρακολουθούμε προσεκτικά του χειρισμούς όλων των χωρών...

«...Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους χειρισμούς που κάνουν όλες οι χώρες της περιοχής, δεδομένου ότι η όλη κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα επίπεδα σταθεροποίησης είναι διαφορετικά για την Τυνησία, ή την Αίγυπτο, ή το Μπαχρέιν ή τη Λιβύη»....Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο περιθώριο κύρωσης διεθνών συμβάσεων.
...Το θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, με το ερώτημα, αν θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και αν θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος που διέπει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει τουλάχιστον κατά την κρίσιμη περίοδο Έλληνας αξιωματικός στη βάση.
...Ο υπουργός απάντησε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι εσωτερικές αλλαγές θα οδηγήσουν και σε αλλαγή του περιφερειακού ή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, ενώ χαρακτήρισε ως «εμφύλιο πόλεμο» την κατάσταση στη Λιβύη.
...Για το θέμα τυχόν διεθνούς επέμβασης, ο υπουργός είπε, ότι υπάρχουν οι προηγούμενες εμπειρίες του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ότι τα πάντα ξεκινούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισε ότι τυχόν σχέδιο για την περιβόητη no fly zone θέλει χρόνο τουλάχιστον 14 ημερών.
...Σημείωσε ακόμη ότι «δεν είναι εύκολο να εμφανιστεί χειραφετημένη και ευδιάκριτη ευρωπαϊκή φωνή» και ότι στο πλαίσιο κίνησης στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ υπάρχει υπό εθνική σημαία στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη ελληνική φρεγάτα, που εναλλάσσεται με μία άλλη που βρίσκεται στην Κρήτη.
...Όσον αφορά τη Σούδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τελεί πάντα υπό τη διαρκή και απόλυτη διοίκηση Έλληνα αξιωματικού, που επίσης ελέγχει όλη τη διακίνηση αεροσκαφών, πλοίων και προσωπικού.
...Έκρινε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ξεκινήσει κάποια επιχείρηση από τη Σούδα, δεδομένου ότι υπάρχουν τα αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
...Ο κ. Καρατζαφέρης είπε από την πλευρά του ότι μετά την αποτυχία των Αμερικανών να ελέγξουν το Ιράν, προχωρούν σε ανατροπή, ενισχύοντας τους Σουνίτες, «δίνοντάς τους μία light ισλαμική δημοκρατία που ενέχει τον κίνδυνο να ενταχθούν υπό τη σκέπη της Τουρκίας».
...Παρεμβαίνοντας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη ΝΔ σημείωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού απονευρώνεται και δεν αντιδρά με τα αντανακλαστικά που θα απαιτούνταν», ενώ αναφέρθηκε σε εκκρεμότητες για τις οποίες η ελληνική πολιτεία πρέπει να επιληφθεί, όπως το ενδεχόμενο κύμα νέων λαθρομεταναστών, η τύχη των Πατριαρχείων, ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας με Αίγυπτο και Λιβύη, αλλά και η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή.
...Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι του προκαλεί εντύπωση ότι «είμαστε ακόμη σε φάση χαϊδέματος του καθεστώτος Καντάφι, κι ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη καταδίκη της συμπεριφοράς του».
«Το να μείνουμε στην ευρωπαϊκή άποψη μη συμμετοχής, δεν ξέρω, κατά πόσο ευνοεί τα δικά μας συμφέροντα», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
...Τη γενικευμένη ρευστότητα που υπάρχει ως προς τις εξελίξεις, παραδέχθηκε ο Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες αν θα δώσει τη λύση το ΝΑΤΟ και ο έκτος στόλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: