Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η κακοκαιρία έφυγε, ο φόβος για τον παγετό έρχεται.

Χιονισμένο τοπίο στη Ρειχιά
9 Μαρτίου 2011.

Με μια υπέροχη λιακάδα έπειτα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ξύπνησαν οι Λάκωνες σήμερα το πρωί. Τα ασπρισμένα βουνά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα χαρίζουν σε όλους τους Λάκωνες μαγικές εικόνες και πολλοί θα είναι αυτοί που θα ανέβουν στα λακωνικά βουνά να απολαύσουν το χιόνι. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή των αγροτών, οι οποίοι ζουν με το φόβο του παγετού και το ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωποι με μια ακόμα καταστροφή...

***Με τα "μούτρα" στη δουλεία έπεσαν τα γκρέιντερ του Δήμου Μονεμβασίας!



Ενώ ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τον παγετό του περασμένου Δεκέμβρη, οι Λάκωνες αγρότες τρέμουν στην ιδέα του παγετού και της ολικής καταστροφής σε πολλές περιπτώσεις της αγροτικής τους παραγωγής.

Οι Λάκωνες αγρότες εύχονται οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να σταθούν δίπλα τους σε περίπτωση που οι φόβοι τους επαληθευτούν, ενώ καλούν την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα το θέμα των αποζημιώσεων από των ΕΛΓΑ, για τον παγετό που έπηξε τη Λακωνία τον περασμένο Δεκέμβρη, διαδικασία που έχει σημειώσει καθυστέρηση, με αποτέλεσμα πολλοί λάκωνες αγρότες να είναι στα όρια της απόγνωσης.

Παράλληλα, κάποιες καταστροφές έχουν ήδη σημειωθεί, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή της Ανατολικής Λακωνίας. Αρκετοί αγρότες μας είπαν, πως μεγάλο μέρος της παραγωγής τους καταστράφηκε από τους ανέμους, που χθες, έφθαναν στην περιοχή τα 10 μποφόρ!

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Πακίων και παραγωγού Μιχάλη Καρούνη, ο οποίος μίλησε στον agrotypo. Παραθέτουμε το απόσπασμα:
"Ειδικότερα σύμφωνα με τους παραγωγούς, αν κρατήσει η παγωνιά και έχουμε ξαστεριά πάνω από 5 ώρες τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα στα πορτοκάλια. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μ. Καρούνης, από τους Μολάους Λακωνίας, μας ανέφερε ότι τα γύρω βουνά έχουν χιόνια και από τον παγετό θα έχουν μεγάλο πρόβλημα τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια. Όμως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και από τις σφοδρές ανεμοθύελλες για τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν, που πολλά από αυτά κινδυνεύουν να πέσουν από τα δέντρα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος, κ. Χαράλαμπος Τσοκανής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η επόμενη μέρα είναι αυτή που μας φοβίζει»".

Φωτογραφία: Μ. Καρούνης

***Με τα "μούτρα" στη δουλεία έπεσαν τα γκρέιντερ του Δήμου Μονεμβασίας!
Με τα "μούτρα" στη δουλεία έχουν πέσει από το πρωί, οι οδηγοί των γκρείντερ του Δήμου Μονεμβασίας, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου. 
Χθες βράδυ, λόγο της χιονοθύελλας που ξέσπασε στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, αποκλείστηκαν όλα τα ορεινά χωριά του Δήμου Μονεμβασίας, καθώς και του Δήμου Ευρώτα.
Ρειχιά, Κουπιά, Λαμπόκαμπος, Χάρακας, Κυπαρίσσι, Κρεμαστή κ.α., χθες βράδυ αποκόπηκαν από την υπόλοιπη Λακωνία και τα μηχανήματα των Δήμων καταβάλλουν προσπάθειες για να ξαναδώσουν σε κυκλοφορία το ορεινό οδικό δίκτυο στον Πάρνωνα.


(Γ.Τ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: