Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πολύ κρίσιμη η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

16 Μαρτίου 2011, ώρα : 19.50.
Οπως μετέδωσε πριν λίγο, το Ρόιτερ, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η καάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, είναι πάρα πού κρίσιμη...Ατέλειωτες ώρες αγωνίας στην ιαπωνική κοιωνία, παρέμβαση για πρώτη φορά του Αυτοκράτορα...***Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας..
***Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία....
...«...Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
...Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
...Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.
...Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό.
«...Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο», δήλωσε στο Ρόιτερς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

***Παράλληλα...

...Για καταστροφικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες φέρεται να προειδοποιεί ο επίτροπος για θέματα ενέργειας της Ε.Ε., Γκιούντερ Ότινγκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.
«...Η πληγείσα περιοχή είναι εκτός ελέγχου» δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ότινγκερ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκόυ Κονοβουλίου. «Στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν περεταίρω καταστρφικά γεγονότα, τα οποία θα απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων στο νησί» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

***Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή».
«...Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.
...Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για επίσκεψη μίας ημέρας και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.
...Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
«...Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4», διευκρινίσει η ΙΑΕΑ.
...Η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.
«...Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.
«Οι Ιάπωνες εργάζονται με αντλίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν ξέρουν πια πώς να το χειριστούν», προσέθεσε.
«...Είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ», κατέληξε ο Έτινγκερ.

***Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.
..Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
...Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.

***Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.
...Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.
...Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό».
...Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε εξάλλου σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.

***Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
«...Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
...Η τήξη πυρήνα, που έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.
«Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών, όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», εξήγησε ο Ζιπτά.
...Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.
...Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.
«...Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων (αντιδραστήρων) στη Γαλλία», αναγνώρισε ο Ολιβιέ Ζιπτά.
«...Αυτό ελήφθη υπόψη στους αντιδραστήρες νέας γενιάς», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος της ASN.
...Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε σήμερα η ASN.

***Επίσης...

...Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.
«Οι υπουργοί θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα για να συζητήσουν τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις αγορές (ενέργειας) και την απάντηση που πρέπει να δώσουν» στο θέμα αυτό, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

**Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου.
...Εξάλλου η Γερμανία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία.
«...Καλούμε όλους τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τόκιο και της Γιοκοχάμα με κατεύθυνση την Οζάκα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω Οσάκας», η οποία βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία, δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
...Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα, προσέθεσε ο Πέσκε.
..Παράλληλα και η Κροατία αποφάσισε σήμερα να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.
....Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα....


***Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία...
...Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη... (τοπική ώρα).

...Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό.
...Εξάλλου εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.
...Σήμερα εξάλλου ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι...

...Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9,0, ο οποίος ήταν ο πιο δυνατός που σημειώθηκε ποτέ στο ιαπωνικό έδαφος. 
   (επιμέλεια : Γ.Τ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: